SHARE

Собственикът на „Овергаз“ и издател на вестник „Сега“ Сашо Дончев е имал среща с главния прокурор Сотир Цацаров, на която е бил заплашван. Това твърди Дончев на публикувано видео от Дамския бизнес форум, проведено на 30 март. На събитието Дончев заявява, че е бил поканен на среща с Цацаров, за да му се каже, че поведението му „започва да става неприемливо и нетърпимо“ за главния прокурор. Дончев допълва, че му е искана сметка за подкрепата му към „Да, България“, както и за действията на телевизия Би Ай Ти, вестник „Сега“ и карикатуриста Христо Комарницки.

На 20.04. „Да България“ ще проведе пресконференция, на която Христо Иванов ще коментира въпросната ситуация.

Административният съд в София е отменил решението на Националния институт по правосъдието, с което за постоянен преподавател по наказателно право на младшите съдии е избран вторият класиран кандидат Полина Величкова, а не първият Петко Петков. Въпреки че бившият заместник-министър на правосъдието от екипа на Христо Иванов и съдия от Софийския районен съд Петко Петков получава най-много точки в конкурса, той не е избран. Във формалното основание на НИП е посочено, че Петков има ненаписани дела като съдия от Софийския районен съд, но към момента на гласуването той не е имал нито едно такова. Административният съд в София отмени решението на НИП, тъй като то е без мотиви и е нарушен принципът на равенство, защото само за Петков е било обсъждано изискване за изготвени в срок мотиви към съдебни актове. Решението на Софийския административен съд може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Новоизбраното 44-ото Народно събрание положи клетва, избра свой председател и официално започна работа днес. Очаквано Димитър Главчев от ГЕРБ бе избран за председател на новия парламент. Той заемаше длъжността на зам.-председател на предишното Народно събрание. Предложението бе подкрепено от 157 народни представители, а 81- предимно от БСП, гласуваха с „въздържал се“. За негови заместници бяха избрани Цвета Караянчева (ГЕРБ), Валери Жаблянов (БСП), Явор Нотев („Обединени патриоти“), Нигяр Джафер (ДПС) и Веселин Марешки („Воля“). Въпреки различията в обявените приоритети в речите си всички партийни лидери акцентираха на сложната международна обстановка и подчертаха необходимостта от съвместна работа относно предстоящото председателство на Европейския съюз през 2018 г.

Междувременно президентът Румен Радев заяви пред журналисти преди заседанието на парламента, че ще връчи следващата седмица мандат за съставяне на правителство на първата политическа сила ГЕРБ. Той не спази традицията, като не държа реч пред новото Народно събрание.

От 1 май 2017 част от българските граждани ще могат да подават молба за електронно разрешително за пътуване за Канада вместо виза. Това е първата фаза от отпадането на визовия режим и тя засяга българите, които са имали канадска виза в последните 10 години или които в момента притежават валидна неимигрантска виза за САЩ. Визите за всички българи ще отпаднат окончателно на 1 декември 2017 г.

Международният валутен фонд е подобрил леко прогнозата си за икономиката на България, стана ясно от пролетния доклад на институцията. Според МВФ през 2017 г. икономическият ръст в страната ще бъде 2.9%, докато при предишната прогноза очакванията бяха за 2.8%. Очаква се инфлацията през тази и следващата година да бъде съответно 1% и 1.8%. За никоя държава в Европа не се предвижда свиване на икономиката през 2017 г.

Разследващият журналист Васил Иванов и телевизионният водещ Станислав Трифонов организираха днес пресконференция, на която Иванов пусна записи на свои колеги, като твърдеше, че те са доказателство, че му е налагана системна цензура от Нова телевизия, но записите по-скоро издаваха редакционна политика, извадена от контекст. В отговор телевизията излезе със съобщение, в което посочва, че “високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура”. На пресконференцията участие взе и Трифонов, тъй като bTV спря излъчването на снощния епизод на “Шоуто на Слави”, в което е направено интервю с Иванов, като шоуменът заяви, че ако системно продължат да му бъдат спирани предаванията, ще прекрати партньорството си с  bTV. Откакто медията има ново ръководство от края на миналата година, бяха спрени две от предаванията на Трифонов – едното за открита пропаганда, свързана с политическата му активност, другото, за настоящия случай на “скандални разследвания”.

Завишени количества на уран са открити и при новите проби на водата в Хасково. Това наложи забраната за консумация да бъде удължена. Районната прокуратура в града посочи, че проверката е установила достатъчно данни за извършено престъпление. Поради това е образувано и наказателно производство, което се води за това, че в периода 28 октомври 2016 г. – 4 април 2017 г. длъжностни лица са укрили информация за състоянието на околната среда в Хасково.

Турската компания „Гаранти Коза“ е получила разрешение за строеж на първата фаза на проекта „Гранд каньон“ в столичния квартал „Младост“. „Гранд каньон“ ще включва търговски център на пет нива, хотел, жилищни сгради, кинокомплекс, детски център, супермаркет, фитнес, СПА център, няколко обособени зони със заведения и кафенета и др. Проектът беше представен още през 2014 г., а година по-късно получи и сертификат за приоритетна инвестиция от правителството. По първоначален план комплексът трябваше да бъде завършен до 2018 г., но липсата на строително разрешително промени срока, като сега се очаква строителството да бъде завършено през лятото на 2020 г. Комплексът, който ще бъде разположен на парцел от 43 дка, ще бъде изграден със собствено финансиране на турската компания.

Камарата на общините във Великобритания одобри с 522 “за” срещу 13 “против” провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната. Това се осъществи по искане на британския министър-председател Тереза Мей. Според нея изборите, които ще се проведат на 8 юни, ще осигурят стабилност за по-дългосрочен период. Очаква се след допитването Мей не само да получи нов 5-годишен мандат, но и значително да увеличи броя на депутатите си.

Три дни след референдума за конституционни промени турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опита да увери, че няма да използва новите си правомощия за лични цели. Пред  CNN той допълни, че референдумът не го прави “вечен управник”, тъй като е смъртен.  Междувременно втори ден продължават протестите в няколко големи турски града срещу резултатите, като се появи информация и за арестувани протестиращи. Заради предполагаемите изборни нарушения още една от опозиционните партии поискаха анулиране на референдума.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, ”Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.