SHARE

Имаме нов директор на Агенцията по вписванията, който е номинацията на „Атака“!

Габриела Козарева влезе в политиката преди малко повече от 1 година, но с много активно движение из различните институции. За начало бе назначена за зам.-министър на младежта и спорта през май 2017 г. като номинация на „Атака“. След това икономическият министър Емил Караниколов я назначи за изпълнителен директор на Агенцията за насърчаване на малките и средните предприятия. Сега на нея и е поверена Агенцията по вписванията с всички важни регистри, която тя охранява.

Днес продължи и историята на фалита на застрахователната компания „Олимпик“ ,като на управляващите им се наложи да взимат кадрови решения.

Правителството поиска оставката на Ралица Агайн от КФН

Ралица Агайн вероятно ще изгуби поста на зам.-председател на Комисията за финансов надзор заради шума около фалита на кипърския застраховател „Олимпик“, който остави 200 хил. български шофьори без валидна полица „Гражданска отговорност“.

Как фалира застрахователна компания ще попитате? Като казино – съмнително.

Надзорът е неглижирал дъмпинговите цени на компанията и не е реагирал подготвено при настъпилия фалит. Досега позицията на КФН бе, че комисията има ограничени функции, като водещият регулатор е кипърското финансово министерство, където е лицензът на „Олимпик“.

Малко над 238 млн. лв. ще струват новите документи за самоличност

Прогнозната стойност на обществената поръчка на МВР за новите документи за самоличност е за малко над 238 млн. лв. без ДДС. Информацията по търга за фирма, която да изработва новите лични карти, паспорти и шофьорски книжки в следващите 10 години, бе публикувана на сайта на ведомството и според нея участниците могат да подават оферти за отделните дейности, но общата стойност на офертата не може да надхвърля прогнозната с повече от 10%, като в противен случай участникът ще бъде отстранен. За две от дейностите има и определени максимални цени – доставката на бланки за новите документи – 35 млн. лв., и поддръжката на системата за документите – 1.1 млн. лв. Участници, които ги надхвърлят, ще бъдат отстранени. Изборът на изпълнител ще бъде направен чрез ограничена процедура, като от подадените оферти ще бъдат поканени най-малко три фирми, които ще продължат в следващ етап на конкурса.

Венецуела премахна пет нули от валутата си

Венецуела от днес деноминира валутата си, като премахва от купюрите пет нули в опит да овладее инфлацията и да се справи с икономическата криза. Понеделник е обявен за национален празник, за да може населението да свикне с новите банкноти. Президентът Николас Мадуро (на снимката с обновената валута, която се нарича Bolivar Soberano, или суверенен боливар) обяви и други промени. Минималната заплата например се увеличи 34 пъти в последните дни и сега ще бъде равна на около 28 долара месечно.

Зала „Универсиада“ за втори път е обявена за публична продан, като сега цената е с 10% по-ниска и вече е 14.042 млн. лв. Съоръжението беше представено за публична продан през юни, но в срока до 12 юли нямаше подадени заявки.

До две години ще бъдат ремонтирани всички магистрални мостове в лошо състояние, а още до края на месеца ще започне ремонт на тези две съоръжения на „Хемус“ и едно на „Тракия“, съобщи регионалният министър Нанков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.