SHARE

Тази седмица ще се реши бъдещето на Европа с референдума в Обединеното кралство за излизане от ЕС, който ще се проведе този четвъртък.

Последните седмици социологическите проучвания дава малка преднина на кампанията за излизане от ЕС, но днес отново данните са в полза на оставането на Британия. По последни данни на агенция YouGov – 44% искат да продължат да бъдат част ЕС, докато 43% са за напускане.

Миналата седмица, кампанията във Великобритания бе прекъсната след като бе убит народният представител от Лейбъристката партия, Джоан Кокс, която подкрепя оставането на страната в ЕС. Убиецът ѝ е задържан от британските власти и тази събота е заявил пред съда – „Името ми е: смърт за предателите, свобода за Британия!“

Прехвърляйки погледа си към България, днес основното събитие са изказванията на премиера Бойко Борисов пред журналисти по време на посещението му в Дивотинския манастир по случай празника Свети Дух.

Студена война 2.0

Премиерът обяви, че иска българското правителство и НЕК да работи заедно с Росатом, поради което България няма да участва в ученията на НАТО в Черно море. Каква е връзката между двете, ли? Отговорът е прост – в момента сме се намирали в „тежка Студена война“, по думите на премиера. Едно нещо остана необяснено, обаче. След като се намираме в студена война и светът е разделен на лагери, ние като търсим партньорство с Росатом и не искаме сътрудничество с НАТО в кой лагер сме точно?

Пълният исторически анализ на премиера, цитиран от „Дневник“: „Ако намерим къде да го продадем  [реактора на Росатом за АЕЦ „Белене“]заедно с руската страна, това ще бъде най-доброто решение. Всички други варианти са доста по-сложни и в сегашната тежка студена война. Много по-студена и много по-опасна, отколкото беше, защото тогава имаше два фланга – Варшавският договор и НАТО, и всички знаеха какво ще се случи, ако има война. Сега са много центрове, с много разнопосочни интереси в геополитиката – и в нашия регион, и в света, и конфликти непрекъснато, ежедневно избухват. Сиреч сега да речеш да строиш руски реактор, под санкции когато е Русия, сами си представяте всеки инженер или механик, който ще идва тук, по какъв начин ще бъде допускан и какви допълнителни проблеми България ще си навлече.“

Увеличаването на учителските заплати – „Не е говорено по тая тема.“

Друга новина, която произведе премиера е, че в правителството, очевидно, няма координация по отношение на политиките. Ден след края на чутовния учителски събор, на който вицепремиерът Меглена Кунева обяви, че се работи за 10% увеличение на заплатите, днес Борисов отрече „тая тема“ да е била обсъждана.

„При мен всеки ден министрите си пожелават двойно и тройно увеличение на заплатите. Това го правеше тройната коалиция преди това – излиза уважаемият приятел Йовчев [вътрешен министър по времето на Орешарски] и казва: „С 200 млн. вдигаме заплатите на полицаите“. Чобанов като финансов министър не потвърждава това, защото ги няма парите. Идваме ние и с 200 млн. почваме да плащаме повече“, заяви Борисов като сравни поведението на кабинета си с това на изключително успешното българско правителство на Пламен Орешарски.

По-късно през деня стана ясно, че и с финансовото министерство не са водени никакви разговори по отношение на увеличението на учителските заплати.

Генерал на САЩ се притеснява от руски блицкриг в Източна Европа

В интервю за предаването на Би Би Си –Hardtalk –  американският генерал-лейтенант Фредерик Ходжс заяви, че Русия може да разположи 20‘000 военни на границата с НАТО или на тази с Грузия или Украйна толкова бързо, колкото желае.

Според американският генерал НАТО трябва да създаде „военен Шенген“, който да позволи на съюзническите сили да се движат свободно сред държавите-членки на Алианса, за да може той да отговори на евентуална заплаха от страна на Русия.

Рим има нов кмет-популист

Лявото популистко движение „Пет звезди“ в Италия набира все повече подкрепа след като днес неговите кандидати спечелиха кметските избори в Рим и Торино. Вирджиния Драги става първата жена кмет на италианската столица, след като спечели 67% от вота на балотаж срещу кандидат на демократическата партия, чийто лидер е италианският премиер Матео Ренци.

*За изготвянето на материала е използвана информация от Дневник, Медиапул, Би Би Си и агенция „Ройтерс“

SHARE