SHARE

Европейският съюз отпусна 12 милиона лева за въвеждане на електронното здравеопазване в България, съобщи здравното министерство. Служебният вицепремиер и министър на здравеопазването Илко Семерджиев е подписал днес договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Добро управление”.

С отпуснатите пари ще бъде финансиран проектът на здравното министерство за доизграждане и въвеждане на Националната здравна информационна система (НЗИС).

По план в рамките на проекта ще се въведат отдавна обещавани елементи в здравеопазването като електронно здравно досие за всеки гражданин, електронни направления, рецепти и др. Ще има и единен електронен идентификатор за здравноосигурените, както и единна експертна система за аптеките, които би трябвало да намалят бюрократичния проблем, който е повсеместен в здравната система в момента.

Общата продължителност за изпълнение на дейностите и постигане на очакваните резултати е 22 месеца, предава „Дневник“.

За две години над 820 осъдени са се укрили от правосъдието, посочва Министерството на вътрешните работи. Преди две години са приети промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), според които на осъдените със забрана да напускат страната се отнемат личните документи и се издават заместващи. Очаква се заместващите документи да бъдат лесно разпознаваеми от Гранична полиция и така тя да възпрепятства напускането на страната от престъпниците. До днес МВР не е издавало подобни заместващи документи, защото редът за издаването им не е описан в закона и мерките са се изчерпали единствено с промяната на НПК.

От 1 януари 2015 г. до 1 януари 2017 г. осъдените, които са успели да избягат, възлизат на 821 души. 471 от тях все пак са арестувани и изпратени в затвор, но останалите 350 престъпници са в неизвестност.

Българите бележат прогрес в световния индекс на щастието през 2017 година, изкачвайки се до 105-а позиция от общо 155 държави в света. Преди години българите са били на 129-а позиция. Това показва Световният доклад за щастието, който се публикува всяка година през март.

Въпреки подобрението в рамките на проучването единствено гражданите на Албания и Украйна се чувстват по-зле от българите в Европа. Близо до страната ни в класацията са Македония (92), Босна и Херцеговина (90) и Португалия (89). Почти толкова щастливи, колкото българите, са хората от Египет и Сиера Леоне.

Директорът на ФБР Джеймс Коуми потвърди, че бюрото води разследване за връзките на Русия с членове от предизборния щаб на Доналд Тръмп, включително за сътрудничество между кампанията на кандидата и Кремъл по време на изборите през 2016 г.

Коуми заяви, че не може да сподели голяма част от информацията, тъй като тя е засекретена.

На 29 март британското правителство ще даде начало на процедурата по излизане от Европейския съюз. Брюксел вече е информиран за намеренията на Тереза Мей, посочва Ройтерс. Задействането на член 50 стартира преговорите между Великобритания и ЕС, които ще продължат не повече от две години. Удължаването на срока е възможно само със съгласието на Великобритания и всички държави – членки на ЕС.

Очаква се другата седмица председателят на Европейския съвет Доналд Туск да даде насока на държавите членки за преговорите. Окончателната позиция на съюза ще се приеме в началото на май, a напускането трябва да стане факт през март 2019 г. През януари Мей обяви, че ще е по-добре да няма никакво споразумение, отколкото да се сключи лоша за Великобритания сделка.

Великобритания и Германия планират ново споразумение за отбрана след началото на преговорите по излизането на Великобритания от ЕС.

Първият телевизионен дебат между кандидатите за президент на Франция ще се проведе тази вечер. Дебатът поставя официалното начало на предизборната кампания. В него ще участват евроскептичната националистка Марин льо Пен, центриста Еманюел Макрон, социалиста Беноа Амон, републиканеца Франсоа Фийон и  крайно левия Жан-Люк Меленшон. Първият тур на изборите ще се проведе на 23 април в него ще вземат участие 11 кандидати, а две седмици по-късно ще последва и балотажът.

Правителството на автономна област Каталуния отново иска провеждане на референдум за независимост от Испания. Искането е отправено от председателя на каталунското правителство в отворено писмо, публикувано във вестник „Ел Паис”. Каталуния обещава да организира рефендума със или без съгласието на Мадрид. Населението на автономната област е разделено по въпроса за независимост от Испания, но мнозинството настоява за провеждане на референдум.

 „Фейсбук”, „Туитър” и „Гугъл плюс” ще трябва да променят условията на употреба на територията на ЕС до месец, тъй като нарушават европейските закони, посочва Европейската комисия. Социалните мрежи не могат да лишават потребителите от правото да сезират съда в своята държава на пребиваване, нито могат да изискват потребители да се откажат от правата си, например правото да се откажат от покупка, направена онлайн, посочва съобщението на комисията. Освен това спонсорираното съдържание трябва да бъде разпознаваемо като такова, а социалните мрежи трябва да предоставят възможност за анулиране на договор при промяна на условията.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC.