SHARE

На 6 септември 1885 г. Източна Румелия обявява, че се присъединява към Княжество България. Два дни по-късно княз Александър I с манифест утвърждава обединението на България и приема титлата княз на Северна и Южна България. Тогава, преди 131 г., “българите успяхме срещу всички”.

По повод националния празник държавният глава Росен Плевнелиев направи обръщение, в което заяви, че: “Съединението на Княжество България с Източна Румелия бе дело дръзко, съдбоносно изпитание за волята на един млад и политически неопитен народ. Народ, който броени години след своето освобождение намери сили с високо вдигнато чело да се противопостави на егоистичните планове на Великите сили. Решителните действия на тогавашните български водачи и на цялата нация доказаха, че щом сме обединени около правдива и достойна кауза, можем със самочувствие да ковем собствената си съдба, а не просто да гледаме отстрани, докато силните на деня решават вместо нас.

Преди 131 години нашите предци издигнаха своя глас и показаха на света, че пред българския народ има само един път и те са готови да го извървят докрай – пътят на националното обединение, на стремежите на нашите възрожденци и революционери, на заветите на Апостола на свободата Васил Левски.

Дълбоко вярвам, че българинът продължава да носи в сърцето си идеалите на дейците на Съединението. Вярвам, че изминалите след тези ярки събития десетилетия не са отнели волята и не са сломили душата на народа ни, а напротив – калили са нашия характер, направили са ни по-мъдри и силни в отстояването на националните ни интереси, в изграждането на трайно духовно единство между всички българи у нас и по света”.

Обръщение направи също така и българският премиер Бойко Борисов, който подчерта факта, че “българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как и може да извоюва онова, към което се стреми, и въпреки трудностите и потенциалните тежки последици – да постигне целите си.

131 години след Съединението на България делото на предците ни е показателно за това какво представляват българите в момент на изпитания и трудности. Обединението, съпътствало събитията около Съединението, е особено необходим пример днес, когато страната е поставена пред редица предизвикателства не само от национален, а от глобален мащаб.”

Днес политическите теми в страната продължават да бъдат свързани с проекта за газов хъб “Балкан”. Днес Клаус-Дитер Борхард, отговорен за вътрешния енергиен пазар в Европейската комисия, заяви че проектът за газовия хъб „Балкан“ ще се развива независимо от това какво се случва със „Северен поток 2“ или „Турски поток”. Той също така заяви, че е добре руската страна да се включи в проекта, но подчерта, че хъбът може да започне да работи и без руски газ. На по-късен етап обаче това ще попречи на неговата конкурентоспособност.

Коментарът на европейския чиновник идва, след като преди дни Москва заяви, че руски газопровод през България няма да има. В отговор на заяките от Кремъл Бойко Борисов настоя срещите с потенциалните партньори да стават в тристранен формат с участието на Европейската комисия.

От ЕК са готови да участват в бъдещи тристранни преговори независимо за коя трета страна става дума, уточни днес пред журналисти Борхард.

Комисията също така очаква до 9 ноември да й бъде представен план за извършването на предпроектни проучвания, а впоследствие може да бъде осигурено и финансиране.

Следващата стъпка е да се направи технико-икономическа обосновка – „Булгартрансгаз“ ще кандидатства в следващата покана за предложения, обявена от „Свързване на Европа” – коментира един от говорителите на ЕК Анна-Кайса Итконен. ”Комисията разглежда енергийните инфраструктурни проекти в България и в съседните й държави членки като приоритет и продължава да подкрепя България в работата над двупосочните връзки с Румъния, Сърбия, Гърция и Турция. Същото се отнася до обновяването и модернизирането на вътрешната газова инфраструктура в България, включително разширяването на хранилището в Чирен.” В допълнение Итконен подчерта, че “заинтересованите страни и инвеститори сега признават, че този проект за газов хъб е реален и конкретен”.

Друга новина от страната е, че все повече хора се опитват да откажат цигарите, като звънят на телефона за помощ за отказ от тютюнопушенето  – 0700 10 323, показва допитване на “Дневник” към здравното министерство. През 2015 г. към националната линия за помощ са се обърнали 700 души, които впоследствие са отишли на консултация, докато само за първата половина на 2016 г. позвъняванията и последвалите консултации са вече 1200. Това се случва, откакто телефонът е на опаковките на цигарите заедно с графичните изображение на последиците от тютюнопушене.

В света днес върховният комисар на ООН за правата на човека Зейд Раад ал Хюсеин обвини популистите в Европа и САЩ, че всяват страх и омраза по същия начин, по който това прави ДАЕШ. Той посочи и някои от лидерите, които разпространяват популизма – Доналд Тръмп в САЩ, Марин льо Пен във Франция, Найджъл Фараж във Великобритания и Герт Вилдерс в Нидерландия.

„Не сравнявам действията на националистическите демагози с тези на ДАЕШ, които са чудовнищни и отвращаващи, и ДАЕШ трябва да си понесе последствията. Но начинът на комуникация, използването на полуистини и прекомерното опростяване са тактики, които използва както пропагандата на ДАЕШ, така и тези популисти.”

“Обществата ще се разделят едно от друго на враждебни лагери на страха с популисти като тях и екстремисти начело. Атмосферата ще се нажежи от омраза. В този момент може внезапно да се стигне до колосални размери на насилие. Трябва да предотвратим подобно развитие”, заяви Ал Хюсеин в реч, каквато рядко може да се чуе от дипломат.

Говорейки за популисти, един от тях е Родрико Дутерте, когото наричат “филипинския Тръмп” и бе избран наскоро за президент на Филипините. Той разреши на сънародниците си да убиват всеки, който е замесен в разпространението на дрога, защото така щяло да се спре с наркотрафика. С него трябваше да се срещне президентът на САЩ Барак Обама в опит да защити правата на човека във Филипините. Тази среща днес беше отменена, след като Дутерте  нарече Обама “син на курва”. Разбира се, това привлече погледите на пресата върху него, което е най-важното нещо за популистите.

Междувременно в интернет се появи тази леко кръвожадна снимка на Обама и Путин от понеделник, когато двамата бяха на среща на Г-20 в Китай.

HANGZHOU, CHINA SEPTEMBER 5, 2016: Russia's President Vladimir Putin (L) and US President Barack Obama meet on the sidelines of the G20 summit. Alexei Druzhinin/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei DruzhininTASS via Getty Images)

От Пекин днес са предупредили всички граждани на Хонконг, че всеки, който активно се застъпва за отделяне на автономната територия от Китай, ще понесе наказание. Това се случва, след като на последните местни избори в неделя продемократичните сили в Хонконг спечелиха 30 от 70-те места в местния законодателен съвет. От тях голяма част подкрепят разширяването на хонконгската автономия или пълна независимост на областта. В отговор на предупрежденията лидерите на продемократичните сили в Хонконг са заявили, че тяхната цел не е независимост.

Друга новина от деня е, че в Украйна протестиращи са окупирали студията на пропагандния прокремълски канал “Интер ТВ”. Това се случва, след като в края на миналата седмица телевизията е била подпалена заради излъчваната пропаганда, предава Би Би Си. Телевизията е собственост на двама бивши служители на избягалия проруски президент Виктор Янукович и олигарха Дмитрий Фирташ, също обвързан с Кремъл.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, „Клуб Z”, Би Би Си и Ройтерс

**Снимката на Обама и Путин е заснета от Алексей Дружнин за Getty Images

SHARE