SHARE

Понякога, гледайки България на фона на развитите държави, се питаме какво не е наред и с кое не успяваме да се справим. Въпреки проблемите, които са общи за всички нации, изглежда, пропускаме нещо – защото България осезаемо изостава. Какво?

Контрастът е особено очевиден – вземете за пример днешното задържане на бившия френски президент Никола Саркози. Франция е държава, в която президентът е основна фигура, а президентските избори са с най-голяма избирателна активност. Но ето – около аферата „Саркози“ (за която ще ви разкажем подробно утре сутрин в „Терминал 3“) се води разследване от години, а когато доказателствата са събрани, Саркози е привикан на разпит за нередности… като напълно обикновен гражданин.

Законови последствия ще има и в Британия, както и отвъд океана, след поредна доза разкрития в сагата с източването на лична информация от фейсбук и манипулирането на демократичния процес по света. Марк Зукърбърг, четвъртият най-богат човек в света, е привикан в Сената на САЩ и призоваван от множество световни лидери да даде обяснение за случващото се. А богаството му бавно се топи с всяко следващо разкритие на британските и американските разследващи журналисти, които доказват защо имаме нужда от чиста, неподправена журналистика повече от всякога.

У нас междувременно законите и етиката безпощадно се газят – къде под претекст, че това е необходимо, къде без никакъв претекст. Вицепремиерът Валери Симеонов си позволява поведение спямо медиите и гражданите, за което политици в нормални държави подават оставката си незабавно. Симеонов – от пиедестала на държавник – напада и поучава журналистите, докато хули демократичното право на гражданите, които протестират срещу експлоатиране на българската природа от сиви кардинали и неизвестни икономически интереси.

И въпреки че България оглавява класациите по брой на затворници в Европа, правосъдието – такова, каквото би трябвало да изглежда в правовата, демократична държава – изглежда далечна и недостижима мечта. По високите етажи на властта това скалъпено „правосъдие“ служи основно за разплащане на лични сметки, а делата фантоми срещу неудобните удрят на камък.

Основни права на гражданите – като правото на здраве, са напълно занемарени. Софийската градска прокуратура образува досъдебно производство за безтопанственост на „Пирогов“ и още шест болници в страната, като в софийската болница се очаква закриване на легла. Това е част от оздравителния план, който трябва да предложи и план за разплащане на просрочените задължения на болницата, които възлизат на 14 милиона лева.

Държавните абсурди са ежедневие – БДЖ е плащала двойни цени за ремонт на локомотиви, като не е ясно какво е качеството на тези ремонтни действия. Девет локомотива се ремонтират за над 4 милиона лева, като обществената поръчка е написана по такъв начин, че на нея да отговаря една-единствена компания. 

Целият този фарс се сумира в една дума и тя е стабилност – държавата стабилно не функционира; Борисов, ГЕРБ, БСП и целият несменяем политически елит, перманентно присъстващ в кулоарите на властта, винаги имат нужда от само още един мандат, този път наистина за да оправят положението… като сложат полицай до всяка една дупка по пътищата например.

От цялата тази дипломатическа немощ се възползват външни интереси, които са неразривно свързани с България. Както Русия, така и Турция добре съзнават, че слабото лидерство и когнитивният дисонанс между страната и съюзниците ѝ на Запад я прави изключително уязвима за всякаква външна намеса и влияние. Така двете страни подсилват дипломатическия си наратив, прокарват интересите си и вдигат рейтинга, използвайки българската власт за боксова круша. Ердоган е заплашил да тропне по масата на Борисов на същия принцип, на който патриарх Кирил тропаше срещу президента Радев. Борисов може да се изживява като умиротворител у дома, но той добре знае, че в играта между ЕС и Турция ролята на България няма как да е нещо повече от територия по средата. 

И за да се върнем в началото – какво ни липсва? Законност. Ключовият извод е такъв.

Но корупцията не е запазена марка на България. Преследван от властите на Малта дисидент се предаде на полицията в Атина вследствие на тормоз и заплахи за живота ѝ, по думите на съпруга ѝ и други контакти. Мария Ефимова е работила в частна банка, чиито практики разкрива. Банката се е занимавала със средствата на малтийски политици и децата на президента на Азербайджан. Информацията, изнесена от Ефимова, е част от репортажи на убитата Дафне Каруана Галиция. Ефимова напуска Малта със съпруга си и децата си през 2017, като в момента те живеят на о. Крит. Гръцки политик заяви, че „Заповедта за ареста на Мария Ефимова е базирана на абсурдни обвинения от властите в Малта. Вероятната й екстрадиция в Малта е заплаха за живота ѝ. Гръцкото правосъдие, което разследва нейния случай, трябва да вземе предвид убийството на Дафне Каруана Галиция, на която Ефимова е дала информация във връзка с финансови скандали“.

Тъжна новина – последният мъжки северен бял носорог е починал днес, оставяйки само две женски, които ще трябва да спасят вида. Судан, наричан още „нежният гигант“, е приспан в понеделник, след като болката от дегенеративно заболяване е станала непоносима за животното. Видът е унищожен от неконтролирано ловуване и бракониерство.

Републиканецът Джон Маккейн критикува президента Тръмп, който бе един от малкото световни лидери, поздравили Владимир Путин за четвъртия му мандат. „Американският президент не може да бъде водач на свободния свят, докато поздравява диктатори с победа в сламени избори. Правейки това с Владимир Путин, президентът Тръмп обиди всеки един руски гражданин, на когото е отказано правото да гласува в свободни и честни избори.“ Междувременно от Кремъл съобщиха, че с Тръмп са обсъждали промените в администрацията в Белия дом и бъдещо сътрудничество в енергетиката.

Блокчейн алгоритъмът на биткойн е използван за съхраняване на детска порнография и насилие, като около 1600 подобни файла се пазят в блокчейна на криптовалутата. Поне осем от файловете са със сексуално съдържание, а два от тях съдържат над 270 връзки към съдържание на насилие над деца, 142 от които към така наречения dark web. Немските учени, открили съдържанието, казват, че „въпреки, че все още няма съдебни решения в тази сфера, законите в Германия, Великобритания и САЩ заявяват, че незаконно съдържание от подобен тип може да направи блокчейн нелегално притежание за всички потребители“.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.