SHARE

Унищожени дюни, наказателни процедури срещу България за строежи в „Натура 2000“, 8-о място по мръсен въздух в света и сега – екологична катастрофа на Шабленското езеро. Иначе – направили сме толкова много за природата в България е положението. #STABILNOE

„Отиди лично на Шабленското езеро, виж ситуацията, ако има някакви скандали, веднага реагирай на място“, така е наредил премиерът Бойко Борисов на министъра на околната среда и водите Нено Димов по време на правителственото заседание. Това става ясно от кратък откъс от стенограмата, разпространена от пресцентъра на МС. Само час след това от пресцентъра на екоминистерството съобщиха, че министър Димов заминава за Шабла. Както „Клуб Z“ съобщи във вторник, от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) алармираха, че защитените местообитания на редки видове птици от международно значение – „Шабленско езеро“ и „Шабленски езерен комплекс“, са били пресушени заради наводнение в правителствената резиденция „Шабла“. Освен това пресушаването е било съпроводено и с опожаряване на голяма част от тръстиковите масиви в района на Шабленското езеро

На партията си пък Бойко Борисов е „разпоредил“ на СДС да се дадат две места в евролистата на ГЕРБ, като едното от тях да е сигурно избираемо и се очаква да бъде заето от Владимир Кисьов – първият преговарящ на България с ЕС и бивш председател на Столичния общински съвет. „Поне двама души да има в листата – убедени демократи, които, като отидат в Брюксел, да защитават каузите, които ЕНП проповядва. На този принцип сме се спрели. Надявам се и други партии да подкрепят този съюз, защото той е в полза на българските граждани“, каза Борисов в сряда след среща с лидера на СДС Румен Христов в централата на ГЕРБ, цитиран от  Медиапул“.

„Като се замисля, аз по-голям срам и унижение в историята на СДС не съм виждал!!!“, изригна в профила си във Фейсбук Божидар Лукарски. „Да отиде председателят на партията, без мандат от Националния съвет и НИС и да се договаря за нещо, за което не е упълномощаван от никого, никога! Ами естествено, че ще бъдеш третиран като подлога, то ти си си такъв! А водиш и Владо Кисьов, който лично дълбоко уважавам, за да го правиш и него за посмешище!“

Много сватби развали този брак между СДС и ГЕРБ.

„ДБГ се готвим за отделно явяване на европейските избори. Все още не мога да кажа в какъв точно формат, но няма да сме с „Демократична България“, тъй като част от тях работят за капсулиране.“ Това заяви пред БНР председателят на „Движение България на гражданите“ Димитър Делчев. Според него това избутало СДС към ГЕРБ и слага прът в колелата на демократичното обединение. Преди две седмици от движението издигнаха Димитър Делчев за водач на листата за европейските избори.

Очаквано парламентът избра бившия конституционен съдия Стефка Стоева за председател на Централната избирателна комисия (ЦИК). „За“ гласуваха 141 народни представители. Предложената от ГЕРБ Стефка Стоева бе един от шестимата конституционни съдии, които решиха, че Делян Пеевски може да се върне като депутат в парламента, след като подаде оставката си като шеф на ДАНС, ни припомня „Дневник“.

Парламентарната група на „БСП за България“ сезира Конституционния съд заради промени в Закона за личните данни, които според говорителя й Елена Йончева създават условия за цензура и самоцензура в българската журналистика. Става въпрос за промени в закона, с които се въвеждат критерии при обработването на лични данни за журналистически цели и за целите на академичното, художественото или литературното изразяване. Новите текстове отварят врата за проверки на медийни публикации, журналисти, за проблеми с академични проучвания, документални материали и други, както и за откази за достъп до информация.

Продължават скандалите с придобиването на имоти от висши функционери на ГЕРБ от „Артекс“. Освен Цветан Цветанов Цецка Цачева и Вежди Рашидов също имат луксозни имоти, закупени от строителния предприемач. Министърката на правосъдие каза, че нямало лошо, че платила 600 евро на квадрат за апартамент в „Изток“, защото тя го била купила „на зелено“ – „видяла изкопа, харесала го и се свързала с фирмата“.

Къде е Гинка?

ЧЕЗ има нов кандидат за българските си активи, съобщи Томаш Плескач, заместник-председател на Съвета на директорите на чешката енергийна компания, цитиран от чешкото издание“ Лидовки“. Той не посочва името на кандидата, но казва, че през април ще стане ясно ще има ли въобще сделка и с кого. Изданието припомня, че от декември 2018 г. ЧЕЗ води разговори за продажбата на шестте си дружества в България и с „Индия Пауър“, след като подписаното през февруари 2018 г. с пазарджишката „Инерком“ продължава да среща трудности с одобрението на сделката от Комисията за защита на конкуренцията. Паралелните преговори с индийската компания бяха предприети от чехите в опит да се подсигури излизането й от българския пазар при изгодни за нея финансови условия.

Частният съдебен изпълнител Милен Бъзински е обявил за продажба на търг къщата на Николай и Евгения Баневи в столичния квартал Бояна с начална цена от близо 6 млн. лв. Това се вижда от обявление на сайта му, придружено и от снимки. Имотът е представен като собственост на фирма „Партнърс комерс“ ЕООД, разположен на парцел с площ 11 486 кв.м, а застроената площ на имота е 685 кв.м. Според обявлението предмет на публичната продан е само сградата, като търгът ще започне с цена от 5 788 107 лв. без ДДС. От приложения от частния съдебен изпълнител списък се вижда, че от 2011 до 2018 г. върху имота има наложени няколко възбрани.

Председателката на германския Християндемократически съюз (ХДС) Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че членството на унгарската партия ФИДЕС в Европейската народна партия (ЕНП) трябва да бъде замразено, докато доверието не бъде възстановено, предаде Ройтерс в сряда. От своя страна председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза пред германско радио, че е посъветвал ЕНП да изключи партията на унгарския премиер Виктор Орбан. Тринадесет партии, членки на ЕНП, призоваха да се гласува дали ФИДЕС да остане част от тяхната група в Европейския парламент, след като тя разпространи плакати, представящи председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, член на ЕНП, като марионетка на милиардера Джордж Сорос, който го е манипулирал да подкрепи неконтролираната имиграция към Унгария, това посочва „Медиапул“. От „Дневник“ научаваме, че управляващата в Унгария партия ФИДЕС незабавно ще напусне Европейската народна партия (ЕНП), ако бъде взето решение за замразяване на членството й, каза шефът на кабинета на премиера Виктор Орбан, цитиран от Ройтерс.

Лидерите на страните от ЕС, които се събират в четвъртък в Брюксел, няма да решат дали да одобрят или отхвърлят поисканото днес от британския премиер Тереза Мей удължаване на срока за Брекзит до 30 юни. Това даде да се разбере председателят на Европейския съвет Доналд Туск. В специално изявление той посочи, че условието за кратко отлагане на Брекзит е британските депутати да одобрят споразумението за напускане на ЕС. Туск каза, че след като е получил официалното писмо от Мей, днес е разговарял с нея по телефона и смята, че положително решение от останалите 27 държави е възможно. Но то зависи от положителен вот в Камарата на общините в Лондон следващата седмица.

Лидерът на босненските сърби по време на войните в бивша Югославия Радован Караджич е осъден на доживотен затвор – по-тежко наказание от даденото на първа инстанция. Това е решението на Международния остатъчен механизъм, наследил трибунала за военните престъпления в бивша Югославия за обжалването на 73-годишния Караджич. Той вече е осъден на първа инстанция на 40 г. затвор за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления по време на босненската война (1992-1995 г.), но поиска нов съдебен процес.

Днес е денят на щастието. Пореден показател, по който България се равнява с Африка, а не с Европа.

Усещането за щастие в България е като на хората в Камерун или Гана. Макар да е страна от ЕС, тя е на 95-о от 156 места в нова класация и попада в компанията на държави от Африка, Близкия изток и Азия. Основната причина да се чувстват българите щастливи е това, че могат да разчитат на някой да им помогне при затруднение. По този показател България е на 18-о място. Но това не е достатъчно да преодолее бремето на ефекта от корупцията (147-о място в света), усещането за несвобода, т.е. че личните ти избор и решения не влияят достатъчно върху живота ти (115-о място), и символичните прояви на щедрост (112-о място). Това показва разпространеният днес Доклад за щастието по света на Мрежата на ООН, дело на трима икономисти, сред които и Джефри Сакс.

Повод за щастие:

За първи път от 25 години България ще има фигуристка на финал на световно първенство за жени. Това е 16-годишната Александра Фейгин. Успех, момиче!

И накрая апел:

Тропическият циклон Идаи опустоши Мозамбик. Три милиона души са засегнати от бедствието.
Размерите на хуманитарната катастрофа се разрастват ежечасно. Десетки хиляди хора се нуждаят спешно от храна и вода, а един от големите складовете на Световната програма по прехраната към ООН бе отнесен от наводненията.
Можете да дарите за спешните нужди около непосредственото оцеляване на пострадалите тук.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.