SHARE

В Унгария продължават протестите срещу нарастващото влияние на Русия върху унгарското правителство и в подкрепа на Европейския съюз. Вчера участниците в шествието носеха националния флаг и знамето на ЕС, като това бе денят, в който преди 13 години страната влезе в ЕС. Вчерашният протест бе поредният срещу правителството на Орбан през последните седмици, като един от тях събра около 70 хиляди унгарци. Предишните демонстрации в страната бяха предизвикани от закриване на Централноевропейския университет в Будапеща – решение, което Орбан на среща на лидерите на Европейската народна партия в края на миналата седмица обяви, че ще оттегли.

Корнелия Нинова е имала тайни срещи с главния прокурор Сотир Цацаров, като една от тях е била десетина дни преди срещата му с бизнесмена Сашо Дончев, стана ясно от интервю на бившия член на Изпълнителното бюро на БСП Георги Гергов. Той даде първото си обширно интервю след разразилия се скандал от организираната от него среща между Дончев и Цацаров. Заради нея лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска и получи оставката на Гергов като член на бюрото. Очаквано той зае страната на Цацаров, давайки малко повече информация за срещата. Той заяви, че Дончев е поискал среща с главния прокурор, като на нея е носил папка с три листа. Въпреки че Цацаров е заявил, че не може да му помогне с разследванията, той ги е взел.

България е на 14-а позиция по ниво на безработицата сред 28-те членки на ЕС, стана ясно от данните на Евростат за март 2017 г. У нас нивото на показателя е 6.6% при средно за съюза 8%. Страната ни бележи чувствителен спад на безработицата, която през март миналата година е била 8.1%. Подобряване на показателите се отчита и за целия ЕС, като миналогодишните показатели са били с 0.7% по-високи. Най-ниска е безработицата в Чехия – 3.2%, следвана от Германия с 3.9%. Най-високи стойности имат Гърция и Испания – съответно 24.5% и 18.2%.

Специализираното звено „Антикорупция“ към прокуратурата е започнало проверка заради предоставен достъп до информационната система на „Летище София“ на частна фирма, съобщи държавното обвинение. Проверява се как през февруари тази година са били предоставени пълни администраторски права върху цялата информационна система на летището на частна фирма. Тези действия са извършени, когато се е провеждала процедурата по предоставяне на летището на концесия. Разследването е започнато след подаден сигнал, като прокуратурата вече е установила, че договор между двете страни липсва.

Комисията за защита на конкуренцията разреши сделката, при която „Бритиш американ табако“ купува логистичната компания и част от марките на „Булгартабак холдинг“. БАТ ще плати над 100 млн. евро за част от цигарения бизнес, косвено свързван с депутата на ДПС Делян Пеевски. Комисията установява, че двете компании не са близки конкуренти по цени, тъй като БАТ е позиционирана главно във високия клас, докато обект на придобиване са цигари от ниския клас.

Германският канцлер Ангела Меркел направи днес първото си посещение в Русия от две години. Тя се срещне с президента Владимир Путин в черноморския курорт Сочи. Посещението е част от поредица визити на Меркел в чужбина преди предстоящата среща на върха на Г-20 в Хамбург през юли. Основни теми на срещата бяха конфликтът в Източна Украйна и войната в Сирия. Меркел също така призова Путин да помогне в защитата на гей правата в Чечня. От няколко месеца хомосексуалните са мишена на властите в Чечня, които са задържали и измъчвали с токови удари десетки хомосексуални. В страната на власт е авторитарният лидер Рамазан Кадуров, който е лоялен на Путин. Утре руският президент ще се срещне и с турския си колега Ердоган, за да обсъдят ситуацията в Сирия.

Гърция и международните ѝ кредитори постигнаха споразумение за пакета реформи, които Атина трябва да въведе, за да получи още финансова помощ. Това е важно събитие в преговорите на Гърция с кредиторите, които започнаха през октомври и се очакваше да приключат в края на миналата година. Атина е поела ангажимент да намали пенсиите и броя на домакинствата, които не дължат данъци, за да събере спестявания на стойност 2% от БВП. В рамките на споразумението са заложени още реформи на пазара на труда и в сферата на енергетиката. На 22 май финансовите министри от еврозоната най-вероятно ще приключат прегледа на гръцката програма и своевременно ще се пристъпи към отпускане на следващия транш от заеми за Гърция.

Турският президент Реджеп Ердоган възстанови членството си в Партията на справедливостта и развитието по силата на конституционната промяна, одобрена на референдума от 16 април. Заради действащия доскоро закон той нямаше право да съвместява едновременно длъжностите на президент и председател на управляващата партия. Според говорителя на партията връщането на членството е било прието единодушно от всички членове на Изпълнителния комитет.

Крайнодясната кандидатка за президент на Франция Марин льо Пен е плагиатствала реч на отпадналия на първия тур на френските избори Франсоа Фийон. Те са открили във вчерашната реч на Льо Пен кражба на поне четири пасажа от реч на Фийон, произнесена на 15 април. Тази неделя ще се проведе вторият тур на президентските избори, на който срещу Льо Пен ще се изправи победителят от първия тур Еманюел Макрон.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Медиапул”, “Дневник” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.