SHARE

Предизборната кампания (неофициално) е в разгара си. Бойко Борисов се обяви за крепител на международния мир и разкритикува БСП, че… е твърде прозападна… след това заговори за управленска коалиция с тях.

Първо критиките в евроатлантизъм:

“Ако служебният военен министър Стефан Янев се е съгласил за засилено присъствие на НАТО в Черно море, това означава, че в БСП са станали ястреби като Росен Плевнелиев, а само аз оставам гълъб.” Това коментира лидерът на ГЕРБ по повод решенията на срещата на министрите на отбраната на страните – членки на НАТО, която се проведе преди дни в Брюксел.

Той също така заяви, че служебното правителство “козирувало” в Брюксел, докато той отбранявал мира. От служебното правителство посочиха, че именно правителството на Борисов е одобрило увеличаване на присъствието на НАТО в региона.

След това приказките за коалиция: 

„БСП да каже – ние следваме твърдо политиката на ГЕРБ в отбраната, външните работи и всичко друго. Това, ако е така, ще ни направи вече съюзници, можем да седнем на една маса и да говорим за управление”.

И накрая предрече, че ще се ходи на избори всеки 5-6 месеца. Според премиера изборният цикъл навремето е бил „на 4-5 години, сега е на две, ще дойде време да е на 6 месеца. При това себеотрицание, като гледам и на ДПС листите, и на всички останали, като слушам и какви раздори има в другите партии, това, което виждам пък – нови лица в БСП. Всъщност аз ги знам от 25 години. Те ни четяха в школата в Симеоново. Като бях в пожарната, Тома Томов ни водеше политинформацията и ни обясняваше колко е хубав комунизмът”, визирайки кандидата на БСП в Благоевград.

От „Да, България” обявиха листите си. Христо Иванов ще е водач на листата в София в 25-и МИР и Пловдив. В 25-и МИР той ще се изправи срещу Бойко Борисов и Корнелия Нинова.

В останалите два избирателни района в София на първа позиция ще са съответно в 24-ти МИР бившият постоянен представител на България в ООН Стефан Тафров, а в 23-ти МИР – Антоанета Цонева, в същия 23-ти МИР на второ място е проф. Александър Кьосев.

В Кърджали водач ще е Пламен Даракчиев, който е сред основателите на КТ „Подкрепа“, на второ място там е екоактивистът Тома Белев. Съоснователят на легендарните групи „Кале“ и „Ревю“ Васил Гюров също ще е кандидат-депутат в 23-ти МИР, а вокалистът на група „Остава“ Свилен Ноев ще е втори в листата в Габрово.

Междувременно стана ясно, че заклетият десен Евгений Михайлов ще се яви в листите на партията на Лютви Местан ДОСТ, а по-рано разбрахме, че заклетият патриот Слави Бинев ще е кандидат на ДПС. Коментар не е нужен.

На този етап служебното правителство няма да номинира кандидат за еврокомисар, но пък в следващ момент може да излъчи, съобщи премиерът Огнян Герджиков. “В един следващ момент може да се излъчи. Към днешна дата няма да се излъчи. Може и да се излъчи, но не и сега.” На въпрос в какъв следващ момент може да се излъчи еврокомисар, Герджиков отговори, че това зависи от обстоятелствата, без да уточнява какво точно има предвид.

Oт света преди пак да ви занимаваме с Доналд Тръмп.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Обединеното кралство го очаква “дебела сметка” за напускането на ЕС. Той обеща двегодишни “тежки преговори”, които нямат да дойдат  с “отстъпки или на никаква цена”. Анализи сочат, че Великобритания може  да заплати до 60 млрд. евро в края на преговорите, предава BBC.

И сега за Тръмп. Добрата новина – осъди множеството антисемитски заплахи, направени срещу евреи през последните седмици, като “ужасни и болезнени”.

Останалите новини: Китайският премиер Ли Къцян призова Тръмп да избегнат „търговска война”. Въпреки обещанията на Тръмп да наложи вносни мита на китайските стоки Ли заяви, че Пекин има „стабилна, оптимистична позиция“ за търговията със САЩ.

Служителят на ЦРУ Едуард Прайс подаде оставка, защото „не може да служи добросъвестно” на президента Доналд Тръмп. Прайс заявява, че кампанийната реторика на Тръмп в съчетание с някои от неговите първоначални стъпки в Белия дом са довели до решението му.

Изтече запис как след като побеждава на изборите, обяснява на членовете на един от голф клубовете му, че са “специални хора” и могат да се навъртат около него, докато прави интервютата си за позиции в кабинета, включително ги моли да му дадат препоръки.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“ и BBC.