SHARE

Сенаторът от Калифорния и бивш прокурор Камала Харис днес обяви кандидатурата си за номинация на демократите по време на президентската надпревара в САЩ през 2020 г.

Харис е смятана за един от фаворитите на центристкото крило, който може да се противопостави на левицата в Демократическата партия. От голямо значение за надпреварата ще бъде датата на първичните избори в щата Калифорния. Щатът не просто е изборната крепост на Харис, но тъй като е най-големият щат, носи най-много електори и ще бъде по-трудно на другите кандидати да получат разпознаваемост в него, ако първичния вот е сред първите.

Провал на първия пазарен тест за руския „Турски поток“ през България

Подадените заявки от три кандидата не покриват условието на „Булгартрансгаз“ за предвиждани приходи от 2.67 млрд. лв. в период от 15 години. Конкретни имена на кандидатите не се посочват, но е сигурно, че основният играч е бил „Газпром“, който се очаква да запази 90% от капацитета на бъдещата тръба, за да пренася газ от „Турски поток“ към Сърбия и Унгария.

Сега държавният газов оператор трябва да промени условията на търга, като намали размера на таксите и удължи сроковете, както впрочем поиска по-рано „Газпром“. Вторият етап от пазарния тест ще се проведе от 22 до 24 януари, а резултатите трябва да бъдат оповестени на 25 януари.

Китай с най-слаб годишен икономически растеж от 28 години

Китайската икономика отчете най-слабия си годишен растеж от 1990 г., след като търговска война и решения на правителството в Пекин се отразиха на капиталовите разходи и потребителите. БВП през 2018 г. е нараснал с 6.6% при 6.8% през 2017 г. Това е най-ниското ниво, откакто на страната бяха наложени международни санкции след кървавото потушaване на протестите на „Тянанмън“. Ръстът на БВП спадна до 6.4% през четвъртото тримесечие, най-ниското ниво от световната финансова криза.

МВФ понижи прогнозата за глобалната икономика

Международният валутен фонд отново понижи прогнозата си за развитието на световната икономика за 2019 г. и предвижда най-слабия темп от три години – 3.5%, като предишната прогноза от октомври бе за 3.7%. В еврозоната пък се очаква ръст от 1.6% за 2019 г., който е с 0.3 пункта по-слаб от очакваното през октомври.

„Превишенията на нормите на замърсяване на въздуха в София през 2018 г. са със 17% по-малко, отколкото през 2017 г.“, каза зам.-кметът по околна среда Йоана Христова пред БНТ. Според нея това се дължи на мерките, които взимат: „системата за ранно известяване, строежът на трети лъч на метрото и вносът на нови електробуси, както и въвеждането на „зелен билет“.

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия министър на транспорта Ивайло Московски с мотив, че не са събрани доказателства за вина от негова страна за смъртта на детето му. Тригодишното дете загина при удар в дърво на моторната шейна, управлявана от Московски, на 2 февруари 2018 г. на Боровец.

„Радио Свободна Европа“ възобнови работата си в България като мултимедийна платформа в понеделник. В годините на Желязната завеса и началото на прехода медията беше символ на качествена независима журналистика.

Във Великобритания започна да функционира мобилно приложение, което позволява гражданите на ЕС да поискат статус на „уседналост“ в страната, след като Brexit влезе в сила. Премиерът Тереза Мей увери днес, че ще отпаднат таксите за регистрация – а гражданите на ЕС, подали заявка преди отпадането на таксите, ще бъдат възмездени. Статусът ще бъде нужен, за да могат  гражданите на ЕС да работят и да получават помощи във Великобритания. Гражданите на ЕС ще трябва да се съгласят администрацията да провери откога законно са в страната, какви данъци и осигуровки са плащали, имат ли криминално досие и др.

Съветът на ЕС наложи санкции на двама служители на ГРУ – руското военно разузнаване, на директора и един от заместниците му, както и на още петима други представители на чужди държави. Причината е, че притежават и разпространяват химическо оръжие. Руснаците са свързани с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му през март 2018 г.

SHARE