SHARE

Издателите на сатиричния вестник „Прас-прес“ подадоха жалба в Комисията за защита на конкуренцията срещу дистрибуторската компания „Национална дистрибуция“. Обвиненията са, че фирмата е злоупотребила с господстващото си положение в сферата на дистрибуцията, тъй като не е разпространила по сергиите първия брой на вестника.

Българската демокрация се проваля при ефективното разделение на властите и при върховенството на правото, сочи изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ). Проучването отбелязва, че е изключително високо гражданското недоволство от корупцията, липсата на наказания и засилването на политическото влияние над определени икономически сектори. Според ИПИ тези процеси се подхранват от влошеното медийното пространство поради зависимите и пропагандни медии, от възхода на националистическите партии и от икономическия популизъм. Посочват се и редица предложения, чрез които може да се подобри състоянието на демокрацията в страната, като например създаването на широка коалиция за съдебна реформа.

Здравният министър Илко Семерджиев иска да остави без глас Обществения съвет на Фонда за лечение на деца. Според него Обществения съвет, който е ключов в контрола на фонда, трябва да има само консултативни функции, но не и право на глас за лечението на децата. Това коментира министърът пред Би Ти Ви.

Преди дни станаха известни резултатите от одит на здравното министерство, който откри сериозни нарушения в работата на фонда при управлението на проф. Владимир Пилософ, за които в продължение на година предупреждаваха вече бивши членове на Обществения съвет. Сред констатациите се посочва: Затрудняване на възможността адекватно и навременно да бъдат подпомагани деца., административен хаос, нарушения при разглеждането на спешни случаи, липса на безпристрастност, безконтролно допълване на документи, предпоставки за злоупотреба с власт, липса на управленска компетентност и т.н. Бившите членове на на Обществения съвет към фонда излязоха с отворено писмо по повод оповестения доклад, което може да прочетете тук.

Министерство на здравеопазването е обявило конкурси за смяна в ръководствата на редица болници, здравни инспекции, спешни центрове и дирекции. Търсят се директори на „Майчин дом“, „Пирогов“, „Университетската болница „Св. Иван Рилски“, както и на шест регионални здравни инспекции. Пред Би Ти Ви служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев заяви, че не става въпрос за чистка, а за „освежаване“ на здравната система.

Прекратяването на започналата процедура за отдаване на концесия на летище „София“ ще бъде гласувана на следващото заседание на Министерския съвет, обяви служебният министър на транспорта. Причина за това са условията на концесията, според които се дава 55% тежест на еднократното концесионно възнаграждение при оценката на офертите, а  15% на инвестициите в летището и 25% на развитието на летището. Според служебния министър по този начин „публичният интерес не е защитен“, тъй като не е от приоритетно значение развитието на летището, а получаването на къси пари.

Най-голяма част от жалбите, подадени в Централната избирателна комисия (ЦИК), са за нарушения, свързани с медиите. Основните сигнали са за неправилно отразяване на данни от социологическите агенции. Най-често не се назовава кой е финансирал проучването, което е изискване, посочено в Изборния кодекс.

“Началникът на „бригадата“ проруски и про-БСП тролове Стефан Пройнов е осъждан за иманярство и притежание на наркотици с цел тяхното разпространение”, установи проучване на Mediapool. Стефан Пройнов има ръководна роля в “Булпресс” и неговите пропагандни инициативи бяха разкрити в разследване на инициативата „Чист интернет“.

Разследването установи, че 20-годишният Адриан Димитров от Шумен навярно е най-активният трол в социалните мрежи, като разпространява проруска пропаганда, ксенофобски послания, прави реклама на БСП и говори против ГЕРБ. За две години тролът е навъртял над 85 000 публикации. De iure Адриан Димитров се води собственик на фирмата „Булпресс“, но във фейсбук за управител на компанията се представя именно Стефан Пройнов.

Разкрита бе огромна схема за пране на милиарди долари, изнесени от Русия. Операцията е ръководена от групи, свързани с руското правителство, московски банкери, олигарски и лица, свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСС) – наследник на КГБ. По оценки на „Гардиън“ в дейността са съпричастни около 500 човека, като се смята, че в периода 2010- 2014 г. от Русия са изнесени най-малко 20 млрд. долара, като според разследващите сумата може да достигне 80 млрд. долара. Парите са били изпратени в Молдова, оттам в Латвия, а след това и в други страни от ЕС. Най-големите британски банки като HSBC, Royal Bank of Scotland, Lloyds, Barclays и Coutts са участвали в схемата. В нея е замесен и братовчедът на руския президент Владимир Путин – Игор Путин, който е бил член на управата на една от замесените банки.

Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън ще пропусне първата си среща с външните министри на НАТО следващия месец. Наместо това той ще направи по-късно през април серия от срещи в Русия, за които не се посочва допълнителна информация, предават източници на NBC. Причината Тилърсън да пропусне срещата на министрите на НАТО е, че в този период ще присъства на среща между Доналд Тръмп и председателя на Китайската народна република Си Дзинпин.

Макрон е победител в първия телевизионен дебат между кандидатите за президент на Франция. Това стана ясно след проучване на социологическия институт „Елаб“, според което 29% от участниците в допитване смятат, че центристът Макрон се е справил най-добре. В дискусията участие още взеха крайнолевият Жан-Люк Меланшон, който зае второто място в анкетата с 20%,  евроскептичната националистка Марин льо Пен, републиканецът Франсоа Фийон и  социалистът Беноа Амон. Очаква се до балотаж да достигнат с близки резултати Макрон и Льо Пен, като социологическите проучвания сочат, че Макрон ще победи убедително на втори тур.
Макрон, който е бивш министър на икономиката в правителството на Франсоа Оланд, изтъкна, че е привърженик на една „силна Франция в силна Европа“. Той добави също, че има проект за възстановяване на френската икономика, като ще промени остарелите регулации и методи на работа. Според него именно те блокират икономиката на страната. Първият тур на изборите ще се проведе на 23 април тази година, а очакваният балотаж на 7 май.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, „Капитал“, NBC и Guardian.

Колаж: Иван Червенков

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.