Вечерен бюлетин – 21 март 2018 г.

SHARE

Скандалите около фирмата, откраднала данните на милиони фейсбук потребители, Cambridge Analytica, продължават. Днес британският премиер бе предизвикан по време на парламентарния контрол да отговори защо фирмата има връзка с Консервативната партия и кампанията за напускане на ЕС, проведена преди референдума за Brexit.

Депутатът Иан Блекфорд от Шотландската национална партия твърди, че чрез дъщерни дружества на Cambridge Analуtica са извършени дарения към Консервативната партия.

Премиерът Тереза Мей заяви, че не знае за тези финансови операции.

Cambridge Analytica продължава да е изправена пред въпроси дали и как данните са и използвани от кампаниите за напускане Vote Leave (на консерваторите) и Leave.EU (на Найджъл Фараж) по време на референдума за напускане.

В началото след победата – особено кампанията на Фараж се хвалеше, че е използвала услугите на компанията, както и за връзките си с един от нейните ръководители Стив Банън. Впоследние след разразяването на скандалите в момента и двете страни отричат да са имали общо.

Тъй като с обществените поръчки не са свързани половината проблеми около родните ни олигарси на държавни системи, затова правителството стеснява кръга на обжалването на обществените поръчки. 

Управляващите са подготвили промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП), с които се стеснява кръгът на заинтересованите лица, които ще могат да обжалват обществени поръчки. Целта е да се въведе ограничение, според което фирми, чийто предмет на дейност не е свързан с поръчката, нямат да имат право да обжалват. Подробности. 

Една от ключовите драми в коалиционното правителство днес изглежда бе разрешена. Военният министър Каракачанов подписа сделка  за ремонт на МиГ с Русия. Общата стойност от 82 млн. лева е поддръжката на старите съветски изтребители МиГ-29, които все още са на въоръжение в Българската армия. От руската компания единствени държат лиценз за техния ремонт.

Сделката е сключена, след като този път процедурата не бе обжалвана. С нея военното министерство иска да осигури поддръжка на всички 15 МиГ-а за следващите четири години.

„Инерком“ на Гинка от Пазарджик изплува в договор за наем на сградата на Софийската митрополия.

 Софийската митрополия е сключила през 2016 г. предварителен договор да отдаде под наем част от сградата си на площад „Св. Неделя“ в центъра на столицата на дружеството „Инерком ЕООД“. Това потвърди пред „Дневник“ говорителят на Българската православна църква (БПЦ) Пламен Георгиев. Фирмата, собственост на Гинка Върбакова,  беше избрана за купувач на „ЧЕЗ България“.

Без образователна реформа и без закриване на университети в държавата продължава единственият спор за висшето образование. Държавните университети са поискали увеличение на семестриалните такси за новата учебна година. Повишението е с между 40 и 300 лева и се предлага дори по специалности, за които няма достатъчно желаещи, съобщава Mediapool. 

„Страната се плъзга към все по-голям авторитаризъм“, коментира в сряда лидерът на „Да, България“ и бивш правосъден министър Христо Иванов.

„Виждаме как страната се плъзга към един все по-голям авторитаризъм, виждаме неговите прояви спрямо медиите, т.е, свободата на словото, виждаме неговите прояви спрямо различни бизнеси – и едри, и дребни, и в София, и по места, т.е. това е частната собственост, свободата на пазара и конкуренцията. Виждаме, че продължава съдебната власт, и особено прокуратурата, да бъде нереформирана. Изброявам го, защото това показва, че базовите условия за наличието на демокрацията, за наличието на европейски модел на развитие, за наличието на свобода в Българи в момента са под една много силна атака“, посочи Христо Иванов пред БНР.

Европейската комисия предложи нови правила, които да гарантират, че технологичните гиганти се облагат в ЕС с по-справедливи данъци. 

Комисията направи две законодателни предложения:

Първата инициатива има за цел да реформира правилата за корпоративно данъчно облагане, така че печалбите да се отчитат и облагат с данък там, където предприятията имат значително взаимодействие с потребителите посредством цифрови канали.

Второто предложение е в отговор на призива на няколко държави членки за временен данък, който да обхваща основните цифрови дейности, които понастоящем, общо взето, не се облагат с данък в ЕС.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.