SHARE

Днес на първо четене парламентът реши, без да съобщава на Брюксел, да даде 1,2 млрд. лв. за неосъществен проект съгласно скрито арбитражно решение. 

„По-добре ужасен край, отколкото ужаси без край” – думите са на  депутата Антоний Тренчев от Реформаторския блок по случай днешното решение правителството да даде 1,2 млрд. лв. на НЕК, с които дружеството да си изплати дълга към руската “Атомстройескпорт” за изграждането на АЕЦ “Белене”. От 140 депутати в пленарна зала 132-ма бяха „за“. Предложения до второ четене на законопроекта ще се приемат до понеделник, а второто гласуване ще е в сряда.

Съгласно приетия днес законопроект финансите ще бъдат отпуснати след положително решение на Европейската комисия, която днес също стана ясно, по запитване на Клуб Z, че не е информирана за действията на парламента.

По случай прекрасната сделка депутатът Методи Андреев от ГЕРБ заяви, че няма пазар за ток от бъдещата централа, а освен това има изследвания, че площадката за „Белене“ няма да издържи на евентуални земетресения.

Изграждането на АЕЦ “Белене” бе спряно, защото никой не успя да намери инвеститори за изключително успешния проект. Това не попречи на силно експертното правителство на Пламен Орешарски (подкрепено от партията, която винаги остава България в изрядно финансово състояние – БСП, партията на успелите млади мъже ДПС и най-родолюбивата партия “Атака”) да подпише договор с руската компания, без дори да има инвеститор за проекта.

Също така днес стана ясно, че председателят на парламента Цецка Цачева отказва да допусне въпроса какво пише в решението на Арбитражния съд в Женева, за което Мартин Димитров от РБ е подал допитване още през юли. По този повод от „Протестна мрежа“ излязоха с декларация решението да бъде разпространено публично.

Днес излязоха и първите прогнози за президентските избори на “Алфа Рисърч”. От агенцията правят следните прогнози:

1) Изборът на нов президент на България ще стане след втори тур.

2) Силната конкуренция на леви кандидати (трима основни) няма да демотивира, а ще мобилизира избирателите им.

3) Кой точно ще бъде кандидатът на ГЕРБ ще има по-голямо значение за изхода от балотажа, отколкото при гласуването на първи тур.

Изводите са направени на базата на национално проучване, проведено в периода 9-15 септември 2016 г. Според агенцията най-популярният ляв лидер е… Татяна Дончева, която събира рейтинг от 21,9%, задминаваща Корнелия Нинова (18,5%) и Първанов (18.3%). Бойко Борисов остава най-одобряваният партиен лидер (32.6%).

Друг интересен момент от проучването е, че пропагандата за мигрантска криза е постигнала своя резултат и един несъществуващ проблем се е изкачил на първо място в притесненията на народа. Така най-сериозна заплаха според българите има от риска от тероризъм (64%) и притока на бежанци (61%). За сметка на това опасенията от военни заплахи от съседни страни намаляват от 18% на 9%, а от енергийната зависимост – от 20% на 16%. Честито.

Друга новина от деня е, че по документи бившият управител на БНБ Иван Искров е получавал 7855,30 лева за 2003 г. и заплатата му е нараснала до 19 070,83 лева. за 2014 г., когато банките КТБ и “Виктория” бяха поставени под специален надзор заради финансовото си състояние. Дотогава Искров гарантираше, че те са в отлично състояние, а мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев получи наградата за “Банкер на 2013 г.”.

Това стана ясно от Offnews, които са успели да осъдят БНБ да оповести заплатата на Искров.

Здравният министър Петър Москов е уволнил директора на държавната фирма за производство на ваксини “Булбио“ Любомир Димитров заради открити нарушения в дружеството. От министерството отказват да посочат конкретните причини за уволнението на Димитров, но твърдят, че са констатирани нарушения. За временно изпълняващ длъжността директор е назначен Сашо Ганов.

Уволнението обаче става на фона на разследване на БНТ за “тайни за размяната на ваксини между България и Турция“, което ще се излъчи днес вечерта. По предварителна информация става въпрос за засечени от прокуратурата над 1 млн. “голи ампули“ „ТетаДиф“ без етикети и информация какво съдържат, за които не са представени документи и които е трябвало да тръгнат за Турция, предава „Медиапул“.

Друга новина от здравния сектор е, че доц. Анелия Буева напуска Обществения съвет на Фонда за лечение на деца в знак на несъгласие с методите на работа на новото ръководство, подмяната на решения на съвета и налагането на еднолични административни решения в противоречие с правилника на фонда. “Считам, че след ареста на предишното ръководство е налице тенденция за подмяна на ролята, мисията и дейността на фонда, както и функциите на Обществения съвет”, заявява тя.

От международните новини днес продължават трагичните вести от Сирия. Въздушна атака в гр. Алепо е убила 5 хуманитарни служители на ООН, докато се се опитвали да предоставят помощ на жителите. За атаката САЩ обвиняват Русия, но от Москва отричат. Мирното споразумение от миналия понеделник, подписано между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров, не изтрая и седмица, като преди два дни бяха унищожени 18 камиона с хуманитарни доставки, за което отново е обвинена Русия.

И за финал кметът на Рим Вирджиния Раджи, избрана от популисткото движение “Пет звезди”, иска да се откаже от номинацията на града за домакинство на олимпийските игри през 2024, защото било “безотговорно”. Тя бе избрана по-рано тази година с това обещание, защото според нея това ще създаде твърде много дълг за гражданите на Рим.  Така за надпреварата остават Париж, Лос Анджелис и Будапеща.