SHARE

Премиерът Бойко Борисов даде интервю, в което очерта вижданията си за външнополитческата обстановка и предстоящите президентски избори. Само допреди седмица Борисов намекваше за възможността ГЕРБ да издигнат тяснопартийна кандидатура за предстоящият вот. Изглежда последните международни  събития са го разколебали и днес той заговори, че кандидатът всъщност трябва да е обединител на нацията, с което клише даде да се разбере, че едва ли кандидатът на ГЕРБ ще е от челните редици на партията:“ „В сегашната ситуация коренно си преразглеждам фигурата, която трябва да изпълнява в новия световен ред“, след което добави, че иска президентът да бъде приет от всички щом бъде избран. От думите му стана ясно също, че се очаква засилване на бежанската вълна от Турция, а руски самолети напоследък редовно стигат до нашето въздушно пространство с неясна, дори на премиера цел: „Отново започнаха руски самолети на наближават въздушното ни пространство. Те правят това регулярно. Идват през Черно море, близко до нас, завиват и си отиват. Но ние по плана на НАТО вдигаме двойка изтребители, които да ги прихващат“.  Малко по-късно в парламента министърът на отбраната Николай Ненчев потвърди думите на Борисов за руските самолети и заяви, че се взимат мерки за запълване на свободните щатове в армията.

Прокуратурата влезе в новинарския поток с две новини – повдигнаха обвинение срещу главния архитект на Пловдив за събарянето на тютюневия склад и стана ясно, че се води ново разследване за това има ли престъпление по проекта АЕЦ Белене. По казуса с тютюневия склад в Пловдив обвинени са Румен Русев главен архитект на Пловдив и представителя на фирмата „Одрин 8“ собственик на склада. Новината, че тече разследване за АЕЦ Белене беше съобщена от министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на днешния парламентарен контрол. Такова разследване е започнало още през 2012 година, но то е било прекратено, в момента обаче тече ново.

Образователното министерство ще намали броя на задължителните изпити за национално външно оценяване след четвърти и след седми клас, а за постигнатите резултати на тях учениците ще получават само брой точки, но не и оценки по шестобалната система. Минималният брой на текущите оценки за един учебен срок, който в момента според интензивността на изучаването на предмета може да бъде до пет, ще бъде намален на две, което на практика значи, че учениците ще могат да приключват срока и с по-малко изпитвания.

Турският министър на правосъдието Бекир Боздаг направи изказване по повод връщането на смъртно наказание в страната. То е в духа на лансираната вече теза на Ердоган, че това е вътрешно решение, което касае само Турция. Според министъра решението ще бъде взето по правни съображение, а не според това какво иска Европейския съюз.

Парламентът на Гърция прие промени, с които намалява минималната възраст за гласуване и тя вече е 17 години,  а на следващите парламентарни избори гражданите ще гласуват по простата избирателна система.

Русия ще възобнови гражданските полети до Турция, забраната за чартърните все още е в сила.

Властите във Франция арестуваха 5 души по подозрение, че са съучастници на атентатора от Ница.

Върховният апелативен съд на Франция реши в петък, че ръководителят на Международния валутен фонд и бивш финансов министър на Франция Кристин Лагард трябва да бъде изправена пред съда за ролята си в плащане от 2008 г. към бизнесмена Бернар Тапи на стойност 400 млн. евро, съобщава Ройтерс.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Дневник и Инвестор.бг