SHARE

“Днешният ден идва да ни припомни, че силна държава се гради на здрава почва. Ето защо независимостта на една нация не може да се чака отвън – да бъде получена като дар от големите или наложена със сила в името на чужди интереси. Тя се постига с отговорно и далновидно лидерство, с единството на целия народ, с търпение и разум. В името на независимостта често трябва да се водят битки – понякога на бойното поле, но най-често – на полето на ценностите и идеите.

Това заяви по повод Деня на независимостта президентът Плевнелиев. Той продължава работното си посещение в централата на ООН в Ню Йорк, където днес се срещна с американския президент  Барак Обама и премиера на Молдова Павел Филип.

Не се съобщават детайли около срещата на Обама с Плевнелиев. В началото на следващата година и двамата държавни глави ще отстъпят постовете си. Поне в България шансовете на Митьо Пищова за следващ президент са значително по-малки, отколкото на американския му еквивалент.

Вчера българският президент по време на работното си посещение в Ню Йорк обяви, че „България трябва да ускори подготовката за присъединяване към зоната на единната европейска валута, в противен случай рискува да изостане от процеса на вземане на решения в обединена Европа“. Според държавния глава след резултатите от Brexit Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция и България трябва да предпиеме нужните стъпки, за да приеме еврото в най-скоро време.

Друга новина от света е, че две седмици от началото на мирното споразумение в Сирия от него не остана и следа. В гр. Алепо бе извършена най-мащабната въздушна атака от месеци насам срещу сирийските бунтовници, при която са заганили поне десет души, между които и три деца. Това се случва само ден след като бяха убити 5 хуманитарни служители на ООН, докато се се опитвали да предоставят помощ на жителите.

Зa атаките се смята, че са отговорни Русия и Асад, но от Москва отричат, като дори за настоящите нападения твърдят, че са летели американски дронове над Алепо.

Мирното споразумение от миналия понеделник, подписано между държавния секретар на САЩ Джон Кери и външния министър на Русия Сергей Лавров, не изтрая и седмица, като преди два дни бяха унищожени 18 камиона с хуманитарни доставки, за които отново е обвинена Русия.

В Русия всяка година ще се качват цените на тока и газа. Догодина цената за потребителите ще скочи с 4,9%, през 2017 г. с още 4,4%, а през 2018 г. с допълнителни 4,1%. Това обяви днес руското правителство, което в досегашните си планове бе поставило цената да се вдига само с 3% годишно. Причината са инфлацията в страната, санкциите на Европейския съюз и цената на петрола в международен план. От икономическите прогнози на Кремъл също така става ясно, че спадът на БВП ще бъде с 0,6% (тройно повече от предвидените 0,2%), а жизненият стандарт в страната ще намее с 5,6 на сто.

В щата Северна Каролина, САЩ, е обявена тревога и са разположени гвардейски войски по улиците, след като вчера вечерта протестите срещу полицейските убийства на чернокожи са ескалирали в насилие. Един гражданин е с опасност за живота, а четирима полицаи са ранени. Органите на реда са използвали сълзотворен газ и халосни патрони, за да усмирят насилствените прояви.

Причината за протестите е, че този вторник полицай застреля 43-годишния Кейт Скот. Според полицията той е държал пистолет и е отказвал да го свали въпреки предупрежденията на полицая, който го е застрелял. Но версията на семейството му е различна, според тях той е държал книга. Това е поредният случай в САЩ на протести срещу полицейско насилие над чернокожи, като мненията в страната по въпроса са поляризирани.

*Снимка: Бомбардиран хуманитарен конвой, предназначен за гр. Алепо, Сирия.

SHARE