SHARE

Днес новините са много. Дума на деня, обаче, изглежда е популизъм. Днес има развитие и по най-болезнената тема – събитията около Фонда за лечение на деца. Когато хаосът и сметките на дребно, които ни се продават за „стабилност“, засегнат най-уязвимите, възмущението прераства в отвращение.

Започваме, обаче, с политическите новини.

Президентът сезира Конституционния съд за „референдума на Шоуто“

Три от въпросите на референдума на „Шоуто на Слави“ ще бъдат разгледани от Конституционния съд. Оспорените от президента въпроси са:

1. За дистанционното гласуване по електронен път, тъй като миналата година вече бе проведен такъв референдум и Народното събрание предприе стъпки за въвеждането на електронния вот.

2. Броят на народните представители да бъде намален на 120, тъй като въпросът касае държавното устройство на републиката и е от компетентността на Великото народно събрание (съобр. чл. 9, ал. 2, т. 1 от Закона за прякото участие на гражданите не могат да бъдат произвеждани референдуми от компетентността на ВНС) .

3. Директорите и началниците на районни управления в областните дирекции на МВР да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура.

Тук мотивите на президента са, че съвременната парламентарна форма на управление създава ясна граница между политическото ръководство на съответните ведомства и експертната администрация, която трябва да се подчинява на демократично избраните министри.

Поради тази причина, смята държавният глава, въпросът противоречи на принципа за разделение на власитите и променя ролята и мястото на изпълнителната власт в конституционната система. При положителен вот, администрацията на МВР ще получи демократична легитимност, която ще се противопостави на инвестираната в министъра на вътрешните работи власт.

Пълният текст на искането на президента до Конституционния съд може да изтеглите тук.

Модерната левица“ в действие: БСП и АБВ с предложения за промени в Изборния кодекс

БСП показват, че нищо не се е променило в тяхната неадекватност като опозиция. След месеци на скандали по промените в Изборния кодекс днес от „столетницата“ решиха също да внесат изменения в Изборния кодекс. Те обаче не засягат най-големия провал на управляващите, с който се доказа, че те са зависими от Патриотичния фронт. С промените партията не желае и да си спечели вота на българите в чужбина. Напротив, планът на БСП е да отпадне електронното гласуване и референдумите да се провеждат в различен ден от изборите в страната.

В допълнение, от БСП искат кметствата да се образуват отново от 100 жители (сега прагът е 400) и от ЦИК да имат задължението да оповестяват периодично избирателната активност в изборния ден. Също така, единствено на думи, но без отпадане на санцията, задължителното гласуване да се преименува на „обществен дълг“.

От АБВ също внесоха промени. Те предлагат да не се въвежда таван за секциите в чужбина (какъвто предлагат от ГЕРБ за максимум 35 секции в държава). Образуването на секция да става при 40 заявления и прагът за евроизборите да бъде фиксиран на 4%, а нужният брой за образуване на кметство да спадне от 400 на 250 души.

Още от политическата гробница: Симеон Сакскобурготски няма намерение да се кандидатира за президент, а и това за 800-те дни не сме го били разбрали правилно. Също така, той не се е върнал заради имотите си в родината.

МВР разширява възможността за подслушване на лица

Днес на първо четене депутатите приеха допълнение на Закона за електроните съобщения. Новата редакция на текста създава възможност да се ползват данни от комуникационните оператори за целите на издирването на изчезнали лица, когато е налице обосновано предположение, че изчезналото лице е станало или може да стане жертва на тежко престъпление.

И „Водстрой 98“ сменя собственика си

Две от най-големите строителни компании, които печелят основен дял от обществените поръчки за инфраструктура, се сливат – варненската „Хидрострой“ купува свързваното с „успелия, оттеглящ се бизнесмен“ Делян Пеевски дружество „Водстрой 98“, предава „Капитал“.

Сливането на двете компании ще образува строителен гигант. Очаква се произнасянето на Комисията за защита на конкуренцията.

Фондът за лечение на деца не се съобразява с Обществения съвет и родителите

Когато властта си играе с болните деца…

„Това, което сме гласували на заседанието не е това, което обяснявате и това което е отразено в електронния регистър. Вие обяснихте ли на родителите, че решението на Обществения съвет е техните деца да заминат? Защо искате от родителите да търсят допълнително становища, когато това не е тяхна работа? Защо се къса тази връзка и комуникация с родителите и те се налага да търсят медиите за посредник?“, заяви журналистът и член на Обществения съвет към Фонда Мария Чернева по БНТ1, като се обърна към новоназначения му директор – ДС-агентът проф. Владимир Пилософ.

На този фон има добра новина от правителството – Деница Сачева е новият зам.-министър на труда и социалната политика. Познаваме я като един от най-добрите ПР-експерти, но преди това тя има успешна кариера именно в МТСП. Била е също началник на дирекция в Националната здравноосигурителна каса и началник на кабинета на министъра на здравеопазването в периода 1999-2001 г.

Съмнения за нагласени търгове за ток

Два търга за продажба на базова електроенергия от ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Националната електрическа компания“ повдигат сериозни съмнения за корупция, предава „Медиапул“. Причините са кратките срокове за подаване на оферти, както и разделянето на количествата на огромни лотове, което създава ограничения за кандидатите и манипулация на тръжните цени.

Оспорваните търгове се случват на фона на настояванията на Световната банка продажбите на ток да стават само през енергийната борса. По думите на министър Теменужка Петкова такава система ще се въведе от юли 2016 и тя ще осветли сделките в сектора.

Днес енергийния министър също така обяви, че паралелно с либерализацията на енергийния пазар (когато потребителите ще имат възможност сами да си избират доставчика на ток) ще се въведе и социална мярка за 1 милион българи за намаляване на сметките им с 30-35%. Либерализирането на енергийния пазар се очаква да бъде въведено до края на 2016 г.

Обама е на историческо посещение в Хирошима

Барак Обама стана първият действащ президент, който посещава бомбардирания през Втората световна война град Хирошима. Американският президент отправи призив за съкращаване на световните арсенали от ядрени оръжия. Някои световни медии коментират, че не е имало извинение от Обама за бомбардировките над Хирошима, обаче…

Европейската комисия ще спре финансирането на държави, които не приемат мигрантските квоти

Вишеградската четворка – Чехия, Унгария, Словакия и Полша – рискува да остане без европейско финансиране поради яростната си опозиция към системата за прием на мигранти в ЕС. Според председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер действията на Вишеградието представляват „съществен риск пред принципа за солидарност“ и не може да очакват насрещна солидарност от останалите страни в ЕС.

Путин днес е на двудневно посещение в Гърция от днес. Очаква се да бъде обсъдена енергийната политика и доставката на газ към ЕС. Путин ще посети и Атон по повод 1000 години от руското присъствие там. На 1-ви юни се очаква гръцкият премиер да посети България, заяви вчера Бойко Борисов в интервю за „Нова телевизия“ и допълни, че ще обсъждат разговорите му с Путин и неговите газови планове за региона. Посещението на Ципрас у нас се случва, докато комисарят по енергетика Канете одобри изготвянето на газов хъб в България.

Украйна забрани на Горбачов да влиза в страната за срок от 5 години. Причината са негови изказвания в подкрепа на анексирането на Крим.

SHARE