SHARE

В 18:30 часа днес започва протест с искане за оставка на главния прокурор пред Съдебната палата в София, като протести ще се проведат също така в Пловдив и Варна. Причина за тях е срещата между Цацаров и собственика на “Овергаз” Сашо Дончев, на която бизнесменът е бил заплашван от главния прокурор.

Междувременно шестима членове на Висшия съдебен съвет настояват органът да провери случилото се на въпросната среща, за което призова и президентът Плевнелиев. Предложението от ВСС идва от членовете – Калин Калпакчиев, Соня Найденова, Галина Карагьозова, Лозан Панов, Камен Иванов и Юлия Ковачева.

„Проверката е необходима с оглед защита престижа на съдебната власт. Висшият съдебен съвет е длъжен да отстоява независимостта на съдебната власт и да дава ясен отговор на всеки конкретен случай, в който безпристрастността и почтеността на неин представител е поставена под съмнение”, се казва в тяхното предложение, съобщава “Медиапул”.

„Намираме, че обсъждането на ситуацията и вземане на решение за извършване на проверка следва да се направи своевременно, защото всяко забавяне на реакцията ще накърни непоправимо авторитета на съдебната власт и в частност на Висшия съдебен съвет.“

Заместник главният прокурор Борислав Сарафов оттегли съгласието си да бъде номиниран за член на Висшия съдебен съвет заради “интересите на прокуратурата”. Кандидатурата му бе издигната преди близо месец, но непосредствено след скандала около срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев Сарафов е решил да се оттегли от конкурса.

От пресцентъра на държавното обвинение уточняват, че решението е “лично и е продиктувано от интересите на прокуратурата”, както и че “оттеглянето е извършено след разговор с главния прокурор, който изцяло споделя мотивите на заместника си”. Интересното обяснение дава основание да се предполага, че решението е с цел да не се дават нови поводи за удари по имиджа на главния прокурор. Още преди скандала около срещата на Цацаров Сарафов се забърка в други два. Срещу него бяха заведени две дела от дознателка на ГДБОП заради упражнен от него натиск по разследване. След това в края на февруари следовател от Националната следствена служба също внесе в съда граждански иск срещу Сарафов за обиди и упражнен натиск по делото за влаковия инцидент в Хитрино.

Софийската градска прокуратура започна разследване срещу длъжностни лица от Комисията за енергийно и водно регулиране за престъпления по служба. Държавното обвинение е започнало проверка на три различни състава на регулатора от 2011 година насам, като два от случаите са свързани със Сашо Дончев. Останалите разследвания са за повишените цени на газа, парното и водата в София през март тази година. Проверката е стартирана заради подаден сигнал през месец януари.

Варненският окръжен съд спря делото за изнудване срещу лидера на партия „Воля“ Веселин Марешки заради депутатския му имунитет. Марешки е обвинен в изнудване на наемателя на пицария “Ред хот” във Варна и нанасяне на лека телесна повреда на общинския съветник Костадин Костадинов. Искането за спиране на делото е било на защитата на лидера на “Воля”.

Русия е разбила защитата на компютърни системи на датското министерство на отбраната и си е осигурила достъп до имейли на служители през 2015 и 2016 г., обяви датският министър на отбраната Клаус Фредериксен. В доклад на отдела по киберсигурност към датското военно разузнаване се казва, че „чужд играч“ е шпионирал датските власти и се е сдобил с достъп до некласифицирани документи. Фредериксен заяви в интервю, че става дума именно за Русия. Той допълни, че Кремъл се е възползвал от пропуски в сигурността на имейлите, но впоследствие са били взети мерки за подобряването й.

Центристът Еманюел Макрон спечели първия тур на президентските избори във Франция, показват окончателните данни на френското министерство на вътрешните работи. Макрон е получил 23.86%, с 2 пункта повече от крайнодясната Марин льо Пен. На трето място остава консервативният Франсоа Фийон, следван със съвсем малка разлика от крайнолевия Жан-Люк Меланшон. Избирателната активност по последни данни е достигнала 78.5% – с един процент по-ниска от тази на първия тур на президентските избори през 2012 г. Макрон и Льо Пен ще се изправят един срещу друг на балотаж, който ще се проведе на 7 май. Според проучвания на водещи агенции, цитирани от телевизия France24, Макрон ще спечели балотажа с около 63% от гласовете.

За изготвянето на бюлетина е използвана информация от “Дневник”, ”Медиапул” и BBC.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.