SHARE

„Как си представя някой, че може да имаме стабилно управление, след като БНБ продължава да не заслужава доверието на европейските партньори, че ние продължаваме да имаме банки, за които дори ЕК изказва съмнения в тяхната стабилност?”, така лидерът на “Да, България” Христо Иванов коментира публикувания по-рано през седмицата доклад на ЕК за икономическите дисбаланси.

“ЕК казва с максималната възможна прямота за брюкселския дипломатичен език, че няма доверие в методологията и независимостта на проверките върху банките и говори за съмнения за една структуроопределяща банка, очевидно става въпрос за Първа инвестиционна банка (ПИБ)”, заяви той във фейсбук интервю.

„Докато не започнем да изчистваме тези дълбоки причини, не можем да имаме стабилно управление. Когато говорим за европейска констатация, за това, че структуроопределяща банка е нестабилна, вероятната цената за тази нестабилност ще е много по-голяма от цената за едни следващи избори.”

„Рецептата и отговорът за това е колкото може по-бързо в българското общество да се формира ясна решимост да се гласува за партии и политици, които не просто говорят за съдебна реформа и борба с корупцията, а могат да ги направят и имат зад себе си политически организации, макар някои да ги наричат “неправителствени организации”, отбеляза Христо Иванов.

Служебният премиер Огнян Герджиков заяви, че е поискал оставката на вече отстранения главен секретар на МВР Георги Костов.

Служебният вътрешен министър Пламен Узунов твърди, че досегашният главен секретар на МВР е оказвал натиск за отстраняването на десет служители на МВР по политически причини за последните две години. Георги Костов отрича и твърди, че на самия него е оказван натиск, дори заплаха, от страна на служебния вътрешен министър.

„Ако нарича „натиск“ това да го помоля да си подаде оставката, това наистина е жесток натиск. Смятам, че беше съвършено коректно от моя страна, след като министърът на вътрешните работи е свалил доверие от него, след като има сериозни нарушения от страна на главния секретар. Аз не бих си позволил да бламирам министъра на вътрешните работи“, коментира Герджиков в петък.

Здравното министерство също така уволни директора на Фонда за лечение на деца проф. Владимир Пилосов. Причината е поредният хаос този път по отношение на дете, нуждаещото се от трансплантация на бъбрек.

Деветгодишният Байрям Али трябваше да замине в началото на седмицата за трансплантация в германска клиника, след като е било одобрен от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца през ноември миналата година. Това обаче не се случи, тъй като Министерството на здравеопазването отказа да издаде формуляра S2, гарантиращ пред чуждата болница, че българската държава поема лечението.

Министерството отказа да пусне детето с мотива, че то е било одобрено от фонда без наличието на поне две становища на външни експерти по профила на заболяването. Това обаче се оспорва от членове на обществения съвет, според които има поне две становища, тъй като случаят на Байрям не е нов.

Проф. Владимир Пилосов бе назначен миналата година за директор на фонда, след като здравният министър Москов смени цялото ръководство на фонда по обвинения, които до днес остават без резултат. Оттогава множество членове на обществения съвет към фонда подадоха оставки с аргумента, че след смяната на ръководството на фонда в края на април той вече не работи в полза на болните деца и техните родители. По време на ръководството на Пилосов бяха установени множество нередности в дейността на фонда.

Днес също така стана ясно, че служебното правителство не смята, че липсата на машинно гласуване ще опорочи вота, въпреки че съдът задължи кабинета да въведе машинно гласуване във всички секции в страната.

„Ако няма машинно гласуване, нормалното гласуване с хартиени бюлетини дава достатъчно възможност да се изпълни предписанието на конституцията за равни права при гласуване”, заяви вицепремиерът и военен министър Стефан Янев пред Нова телевизия.

По отношение на политическите коментари за действията на НАТО в Черно море силовият вицепремиер призова партиите да внимават какво говорят по тази тема.

„Ние сме на ръба на класифицираната информация по тази тема. Ако се каже нещо от класифицираната информация, няма да се спази законът и това трябва да го знае всеки политик“, посочи Янев.

Днес официално започна предизборната кампания.  Лидерите на ГЕРБ и БСП ще се изправят един срещу друг в дебат по Нова телевизия, където ще участват и екипите, изготвили програмата на партията. Дебатът ще се проведе на 28.02.2017 г. (вторник) от 19:30 часа. 

Експертът в областта на аутизма Джейк Грийнспан ще гостува за втори път в България от 27 февруари до 1 март 2017, за да обучи специалисти от Център за деца с аутизъм “И аз мога“ (I can too) в Пловдив и да представи успешен метод за терапия на деца с аутизъм.

Година след откриването на центъра в Пловдив повече от 30 деца с аутизъм получават необходимата им терапия. Благодарение на “Методoлогия Грийнспан Флортайм” “И аз мога“ помогна за подобряване състоянието на децата и за напредъка им в три основни насоки – физическа регулация, емоционално развитие и интелектуални познания. Джейк Грийнспан е син и наследник на основателя на едноименната методология.

Китай стана за първи път най-големият търговски партньор на Германия, изпреварвайки САЩ. Щатите са изместени и от Франция, сочат данните на немското правителство. През миналата година германският внос и износ за Китай се е увеличил до 170 милиарда евро.

Франция е на второ място като търговски партньор на Германия с обем на търговията, възлизащ на 167 милиарда евро. САЩ са трети със 165 милиарда евро. През 2015 година американците станаха водещият търговски партньор на Германия, изпреварвайки Франция за първи път от 1961 г.

„Гугъл“ подаде жалба срещу компанията за споделени превози „Юбер“ и филиала ѝ за автономни камиони, като обвини компанията, че е спечелила над половин милиард долара за сметка на “Гугъл”. Според технологичния гигант „Юбер“ и филиалът за самоуправляващи се камиони Otto са присвоили интелектуална собственост на компанията, за да си спестят рискове, време и разходи, свързани с разработване на собствени технологии.

За Тръмп новините отново са безброй, но предполагаме вече ви е втръснало, затова накратко – в интервю за Ройтерс той заяви, че не знаел доскоро каква точно е същността на НАТО и затова имал по-остри позиции към алианса. Също така според течове от Белия дом дъщеря му Иванка и зет му Джаред Къшнър са го разубедили от това да критикува Парижкото споразумение за борба с климатичните промени, а според CNN ФБР отхвърлило отправено наскоро от Белия дом искане да отрече контактите между предизборния щаб на Доналд Тръмп и руското разузнаване миналата година.