Вечерен бюлетин – 25 април 2018 г.

SHARE

България е в една група по свобода на медиите само с Русия, Беларус и Турция, в страната ни всеки трети българин е заплашен от бедност, правителството се занимава основно с руски проекти, а разузнаването ни вдига тревога, че хибридната война набира сили.

Може би всичко е навързано и има пряка връзка между руските икономически интереси, политическото им влияние и надигащата се олигархия и бедност в България. А може и това да са само приказки, които клатят „стабилността“ и „балансираната“ политика.

Пропуснахме да споменем – днес стана ясно, че бивш агент на ДС е оглавил разпределението на еврофондовете в Министерство на земеделието, храните и горите.

Бившият служител на Трето управление на ДС Юлиан Марков е назначен за и.д. директор на дирекция „Морско дело и рибарство“ в Министерството на земеделието, храните и горите – подробности в „Терминал 3“. 

В деня, в който „Репортери без граници“ ни наредиха не само на последно място в ЕС по свобода на медиите, но и единствено в категория с Русия, Беларус и Турция като страни, където свободата на словото е сериозно заплашена, излезе и докладът на Държавна агенция „Разузнаване“ за националната сигурност.

Хибридните атаки срещу България продължават с целия арсенал, е основният извод, повтарящ доклада на Министерския съвет от миналата година, посочил хибридната война с Русия като основна заплаха за региона.

В частта за киберсигурност на доклада на ДАР е записано: „Като част от информационната война за въздействие върху общественото мнение редица страни продължиха да използват и през 2017 г. кибератаките за решаване на политически, икономически и разузнавателни задачи в полза на собствени интереси, включително и в нашата страна„. Не се посочва кой е източник на опитите за хибридно въздействие. Миналата година Русия бе изрично спомената като „източник на регионална нестабилност“.

 

Говорейки за хибридни заплахиFaktor научи, че руският ген. Решетников ще посети България за 10 дни от 26 април. Решетников се смята за човека, оркестрирал руската помощ в подбирането на кандидат за президент на БСП. През 2016 г. той бе директор на Иститута за стратегически изгледвания и при среща с Корнелия Нинова ѝ връчва профил на кандидат и стратегия за неговото избиране, както разкри „Терминал 3“ на 2 декември 2016 г., а впоследствие информацията бе допълнена и потвърдена от Wall Street Journal.

„Основната цел на визитата на Решетников вероятно ще бъде свързана с конструиране на новия политически инженеринг – партия, близка до президента Румен Радев, но и уплътняване на проруското лоби в българския политически и държавен елит. Русия съвсем не крие стремежите си за превръщане на България в троянски кон в евроатлантическия съюз и следване на по-плътна кремълска политика. Президентската партия пък ще трябва да привлече разочарованите от демократичните процеси в един нов парламент и да се превърне в патерица на БСП за създаване на ляво и проруско правителство“, пишат колегите от „Фактор“.

Изпълнителният директор на „Репортери без граници“ Кристиан Мир, който добре познава медийната ситуация в България, коментира в интервю за „Дойче веле“ тазгодишното класиране на страната: В България има кампании за дискредитиране и оклеветяване, водени от представители на държавната власт. От страна на правителството няколко пъти е имало мръсни кампании.

От „Конрад Аденауер“ също коментираха резултатите. „Медийната среда на Балканите се подобрява само формално.“

„Свободата на словото бележи формално напредък в седем държави в Югоизточна Европа. В три от тях се наблюдава влошаване на ситуацията. (…) Румъния, Босна и Херцеговина и Хърватия са най-добре оценени от РБГ с места респективно 44, 62 и 69 от 180 страни в целия свят. Македония и България разменят своите позиции (109-о и 111-о място) и отново са на най-задна позиция в региона“, коментираха от организацията.

От Хелзинкския комитет също се изказаха остро днес, казвайки, че през 2017 г. властите в България останаха глухи за правата на човека.

През 2017 г. се отбелязва застой в защитата на правата на човека в България, като в някои сфери има и влошаване. Властите и публичната сфера останаха глухи за правата на човека, а гражданското общество не успя да предизвика загриженост по основни проблеми и тази задача стои на дневен ред през 2018 г.

Това бяха част от встъпителните думи на председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев при представянето на годишния доклад на организацията за състоянието на човешките права у нас.

И, както разбрахме, България и Русия вече са почти в ексклузивна категория в Европа, тъй че може да погледнем какво ни чака. Днес например Путин подписа закона, с който властите могат да блокират сайтове заради клевети

Приемането на закона позволява блокирането на сайтове в рамките на ден след съдебно решение, което установява, че е публикувана “информация, която дискредитира честта, достойнството или бизнес репутацията на даден гражданин“.

Законът влиза в сила седмица след като руският държавен регулатор Роскомнадзор започна да блокира услугата за съобщения “Телеграм“ заради отказ на компанията да предаде на властите ключове за дешифриране на съобщенията на потребителите.

И ако чернатата статистика не ви е дошла в повече: Всеки трети българин е заплашен от бедност. 

Близо 30 процента от българите живеят в сериозен риск от бедност, показват данните на Евростат за 2017 година, цитирани от „Дарик“. Средният показател за ЕС е 6.7%.

България все пак отбелязва някакъв напредък за последните 8 години в тази област. През 2010 г. делът на хората, заплашени от бедност в България, е бил 46 процента. Това означава, че през 2010 г. в материални лишения са живели около 3.5 милиона българи, докато през 2017 г. техният брой е бил около 2.1 милиона.

„Ню Имидж“ стана медиен съдружник на Пеевски.

Половината от групата „Телеграф Медиа“, издаваща вестниците „Телеграф“, „Монитор“ и др. пропаганда, е продадена от досегашния си собственик, депутата от ДПС Делян Пеевски на фирмата, притежаваща киноцентъра „Бояна“ – „Ню Имидж България“, която на свой ред се притежава от американската „Ню Имидж“ на Дейвид Варод.

Това съобщиха в съвместно изявление купувачът и фирмата „Интръст“ ЕАД, която е еднолично притежание на Делян Пеевски. Причината за случилото се (и последиците) остава все още неизвестна.

Днес правителството одобри 26 млн. лв. за поддръжка на МиГ-овете. Парите са необходими за плащането по сключеното през март рамково споразумение с руската корпорация РСК „МиГ“ за осигуряване на летателната годност на МиГ-овете.

То е на обща стойност до 82 млн.  лв. и сега правителството отпуска първата порция финансиране.

В същото време ГЕРБ не възнамерява да предприеме действия срещу изявите на Сидеров от Крим (ако си спомняте – делегация, предвождана от Волен Сидеров, посети незаконната кримска власт и предложи да установят самолетна и фериботна връзка с България). ГЕРБ против имат, ама не много.

„Не го приемаме за нормално. Разграничаваме се от позицията на Волен Сидеров, той не е изразител на външната политика на правителството“, заяви Цветанов и допълни, че въпросът е бил поставен във вторник пред депутати от „Обединени патриоти“.

„Казах им, че това, което се случи последните няколко дни, не е здравословно за държавата, не е добре за управлението. Те отговориха, че това е било лично посещение, имали са срещи с българската общност в Крим“, уточни Цветанов.

Междувременно Румен Радев обвини ГЕРБ (след като Цветанов го обвини, че иска да предприеме стъпки за излизане от ЕС и НАТО), че „водят война с българската държавност“. 

„За мен това съвсем не е махленски дебат. Това е режисирана кампания и тя не е първата. Има политици, които водят война с българската държавност. Вие виждате какви лъжи се тиражират в медиите. В стремежа си да дискредитират президентската институция тези хора залагат на карта европейската принадлежност на България, и то в разгара на европейското председателство“, обяви Радев днес.

Последна новина от България –  бившият военен министър Николай Ненчев бе окончателно оправдан от съда. Това е поредна загуба за Главния ни прокурор, който го обвини, че е оказвал натиск на частна фирма за шиенето на униформи за военни. Цялата история може да прочетете тук. 

Един пример какво означава свобода на медиите – премиерът на област Мадрид Кристина Сифуентес подаде оставка след видео от 2011 г., на което се вижда, че краде от магазин, предаде Ройтерс. Решението й идва седмици след като се появиха твърдения, че е получила по съмнителен начин магистърската си степен.Подробности. 

ЕС настоя Русия, Иран и Турция да изпълнят обещанията си за Сирия. 

 

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че Русия, Иран и Турция имат „особена отговорност“ за установяване на прекратяване на огъня и оказване на натиск върху сирийския президент Башар Асад да се върне на масата за преговори. „Виждаме засилване на военните действия, което е точно обратното“ на това, което обещаха те, каза Могерини.

Близо 80 държави, организации и партньори, подкрепящи Сирия, участват в донорската конференция. ЕС се надява, че срещата ще даде тласък на блокираните мирни ходове под егидата на ООН и ще събере няколко милиарда долара хуманитарна помощ за Сирия и нейните съседи като Ливан и Йордания, които се мъчат да се справят с милиони бежанци. Още по темата. 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.