SHARE

„Трябва да сложим край на поставянето на граници между Изтока и Запада, между страните в еврозоната и тези извън нея, страните във и извън Шенген“, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на посещението си в България. Премиерът Борисов е подкрепил искането на Макрон да се ограничи времето на командированите работници, според което в една и съща страна ще се плаща еднакво за една и съща работа, разказва „Дневник“. С благосклонното си отношение София очаква да си гарантира по-бързо влизане в еврозоната и шенгенското пространство, от които е изключена вече десет години, предават от „Капитал“. Всъщност посещението на Макрон в трите страни (в Австрия той се срещна с чешкия и със словашкия премиер) целеше именно да гарантира необходимата подкрепа от страните членки за промяната в правилата за командироване, припомнят от изданието. Части от разговора между Макрон и премиера в резиденцията в „Евксиноград“ си заслужава да се прочетат тук.

 

Поне 20 са ранените след атака над джамия в столицата на Афганистан Кабул. „Ислямска държава“ е поела отговорност за атаката, като след взрива въоръжени мъже са влезли в храма и са започнали да стрелят по вярващите по време на петъчната молитва. „Атентаторите убиват хората като овце и няма никой, който да ги спаси“, предава очевидец, чиито родители са заложници в храма, пред „Ал Джазира„. Поне 40 до момента са ранените, а броят на жертвите се очаква да се увеличи. Официални религиозни лица са предоставили данни за капацитета на джамията, която може да приюти до 1000 вярващи, като не е ясно колко са заложниците вътре до момента.

Правителството ще контролира оръжейния отрасъл – това стана ясно, след като бе предложено създаване на Съвет за координиране и развитие на дружествата, производели и търговци на стратегически изделия и специална продукция към Министерския съвет. Предложението на икономическия министър Емил Караниколов идва в разгара на скандалите около две от най-големите предприятия в индустрията, за които може да прочетете подробно в „Медиапул“.

Вицепремиерът Томислав Дончев предложи администрацията да обслужва гражданите без приемни часове. Според него с тази мярка на първо място ще се сложи времето и удобството на гражданите вместо това на чиновниците. Освен това Дончев е разкритикувал предлагането на услуги на два пъти – тоест веднъж за заявка и втори път за получаване на документа. Според министъра не трябва да се говори за „административна реформа“, а за „очовечаване на административните услуги“, предлагайки инспекторатите на ведомствата да получават въпросник с изисквания, по който да отмятат дали съответната администрация отговаря на критериите за „човечност“, четем в „Дневник“.

Продължаваме да сме на дъното с най-малко отделени средства за здравеопазване в ЕС, показва статистика на Евростат, представена от „Медиапул“. Страните членки отделят средно по около 2076 евро на глава от населението, а България се нарежда на предпоследно място с 343 евро, с цели три евро повече от последната Румъния – с 340 евро. Вижте повече за доклада на Евростат и за какво всъщност отделяме най-голяма част от БВП, както и връзка към сравнителните таблици от проучването.

Българската агенция по безопасност на храните съобщава за внесени партиди яйчен прах с фипронил, вследствие на което се изтеглят над 30 тона продукти от пазара.  В момента почти всички разпространени в търговската мрежа количества са изтеглени. Фипронилът (Fipronil) е инсектицид, който беше открит в яйца, предлагащи се в търговската мрежа на редица държави от Западна Европа. Веществото е силно токсично и се използва за защита на реколта и във ветеринарната медицина за борба с бълхи, кърлежи и хлебарки.

Междувременно масово пациентите са зле информирани за лечението си, като по една четвърт получават информация за алтернативи на предложеното лечение, рискове и очаквани резултати. Лекарите споделят с пациентите си само диагнозата, а пациентите на свой ред не са запознати с услугите, за които трябва да платят, което дава право на лекарите да ги насочват към платените услуги, които определят неправомерно като задължителни. Повече за проучването – тук.

Поне 23-ма са убитите по време на протести в Индия след обвинението в убийство и изнасилване, повдигнато срещу популярен религиозен лидер. Тълпата от симпатизанти на гуруто е нанесла щети в град Панчукла, близо до Чандигарх, предава BBC. Над 2500 поддръжници на  гуруту са задържани. Очаква се присъда да бъде произнесена в понеделник. Противоречивият лидер на религиозна секта има около 60 милиона последователи глобално. Разследването срещу него е за убийство и изнасилване, които той отрича.

Необясними здравословни проблеми са имали 16 членове на дипломатическата мисия на САЩ в Хавана, предава Guardian. Сред тях са наблюдавани загуба на слуха, като се смята, че причината може да се крие в използване на звукови оръжия. Дипломатите и техните близки са били лекувани още през месец май в Куба и в САЩ, като някои от тях все още са на територията на Куба, а други вече са се прибрали у дома. По-рано този месец Държавният департамент на САЩ разкри, че е прекратил мисията на двама дипломати от кубинското посолство във Вашингтон, след като американци в Куба са заявили за физическо неразположение. Тормозът над дипломати на САЩ в страната не е ново явление и  датира от края на 70-те, посочват от изданието.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.