SHARE

311 млн. лв. отиват за ремонт на старите СУ-25 в поредна скандална процедура

Военното министерство е на път да даде колосална сума – 311 млн. лв., за ремонта на старите съветски самолети Су-25 – шест пъти над планирания минимален бюджет и над три пъти над максималния, при странна процедура и без одобрение от парламента. Това става ясно от решение на военния министър Красимир Каракачанов. С него той определя за изпълнител единствения участник – беларуската „558 Авиационен ремонтен завод“, Барановичи. Прогнозната стойност на поръчката бе 49.2 млн. лв. с ДДС с опция за увеличаване до максимум 99 млн. лв. „при необходимост“. Компанията обаче иска 132 млн. евро без ДДС, или около 311 млн. лв. с ДДС.

От Министерството на финансите в проектобюджет за 2019 г. обаче не са предвидени никакви средства за придобиване на нов изтребител. Много вероятно е те да са пренасочени именно за удължаването на живота на старите съветски Су-25. Поръчката изначално бе силно спорна, тя предизвика и протест в завод „Авионамс“, откъдето твърдяха, че ремонтът преспокойно може да се извърши там за много по-малко пари. Участието само на една компания от Беларус в комбинация на драстичното оскъпяване на цените за ремонта пък засилва подозренията, че в случая може би става дума за заобикаляне на ембаргото срещу Русия заради анексирането на Крим.

Депутатите приеха законодателни промени, които дават възможност арестите да се пазят в тайна 48 часа. Разследващите ще имат право да не уведомяват близките на задържания. Ще съобщават единствено на адвокат.

Поправките са в Наказателно-процесуалния кодекс. Те обаче са прокарани през преходните и заключителните разпоредби на законопроект за промени в Наказателния кодекс, внесен от Министерския съвет, които беше приет днес на първо четене.

Европейският парламент прие с 571 гласа „за“, 53 „против“ и 43 въздържали се от 2021 г. в ЕС да бъдат забранени пластмасовите изделия за еднократна употреба. Такива изделия са чинии, прибори, сламки, дръжки за балони и клечки за уши. Те съставляват 70 на сто от отпадъците в моретата, съобщи Европейският парламент.

Евродепутатите добавиха в списъка на забранените пластмаси оксоразградими изделия като опаковки и съдове от експандиран полистирен, които се използват за съхранение на стоки за бързо хранене.

След като изтриха печалбите за годината, борсовите индекси в САЩ се успокоиха

Американските борси регистрираха сериозен спад в сряда. Два от водещите индекси – Dow Jones и S&P500, изтриха ръста си от началото на годината, а Nasdaq влезе в корекция. В основата на големите понижения бяха загубите на технологичния сектор, който беше един от факторите за последния бичи пазар. Сега причините бяха и в някои разочароващи финансови резултати на компаниите за третото тримесечие. В четвъртък страстите се успокоиха – негативната вълна не успя да се прехвърли в Европа, където имаше ръст. С повишение започна и търговията на Уолстрийт.

Пазарите и инвеститорите стават все по-изнервени напоследък, след като индексите в САЩ перманентно достигаха исторически рекорди през тази и предните години, а и все по-често се говори за корекция или дори за нов срив и навлизане в мечи пазар. Поведението на борсите е важно, тъй като са важен изпреварващ индикатор за икономическите очаквания на инвеститорите. В същото време компютърните модели и програми за управление на портфейли правят спадовете все по-болезнени, тъй като са базирани на сложни алгоритми, елиминиращи човешкия фактор в търсене на максимални печалби и минимализиране на загубите.

Данъчните промени минаха на второ четене в комисия с няколко допълнения

От догодина данъкът върху леки и товарни автомобили под 3,5 тона ще зависи не само от мощността на двигателя и годината на производство, а и от замърсяването, което причиняват. Това прие бюджетната комисия на второ четене по време на заседанието си днес. Допълнително ще се обсъжда уредбата по отношение на дължимия данък в случай на кражба на автомобила, където има лаг от няколко месеца, преди да се удостовери, че колата не може да бъде открита.

Депутатите приеха на първо четене изменения в Наказателния кодекс, с които се криминализира нелегалното производство на цигари и алкохол, както и приготовлението за такова. До законопроекта се стигна след оплакване на главния прокурор Сотир Цацаров от законовите пропуски, които пречили на работата срещу нелегалното производство.

Европейската централна банка очаквано запази без промяна лихвите по основните операции по рефинансиране и тези по пределното кредитно улеснение и депозитното улеснение – съответно 0%, 0,25% и -0,40%. Управителният съвет очаква основните лихви да се задържат на сегашното си равнище най-малко за период, който включва и лятото на 2019 г.

Робърт де Ниро е поредната засега мишена в странната серия бомбени заплахи в САЩ. В ресторанта на звездата в Ню Йорк е получено същото самоделно взривно устройство, каквито бяха изпратени и на Джордж Сорос, Барак Обама, Хилъри Клинтън, Джо Байдън и още бивши официални лица, както и в сградата на CNN.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.