SHARE

Новината от днес е, че България има гражданско общество и то може да оказва натиск. Което не е новина всъщност. Другата новина, която също не е новина е, че територията няма политическа класа и за това отговорът на този натиск е неуверен и нерешителен.

Бойко Борисов заяви, че е готов на ревизия на промените в Изборния кодекс.

„Започва да ми омръзва ГЕРБ да поема цялата тежест за всяко решение, от ПФ да си защитят пред обществото задължителното гласуване.“, заяви премиерът пред журналисти днес.

Борисов обяви, че е склонен да препоръча ревизия на някои от текстовете в Изборния кодекс. „Не само съм склонен, но ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем. Сега, когато обаче сме зависими един от други – четири партии, мога да се произнеса едва, когато чуя останалите лидери на другите три формации“, добави той.

Премиерът каза още, че настоява утрешната среща с парламентарните групи да се протоколира, защото „започва да ми омръзва“.

Какви ще бъдат ревизиите все още не е ясно, но изявленията от Дондуков 1 идват след бурното обществено недоволство от промените в Изборния кодекс. Утре ще се проведе протест от 18:30 пред сградата на Народното събрание в София. 

#ИскамеДаГласуваме #стигатрИКове

Владислав Горанов защити спорната национализация на пенсионните фондове.

„Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията. Така финансовият министър коментира предложените в петък промени в Кодекса за социално осигуряване, които се отнасят до частните пенсионни фондове.

Чрез промените натрупаните средства ще отиват в общ пул вместо по индивидуална партида, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат всички родени след 31 декември 1959 г., които за последните 16 г. са задължени да внасят 5% от заплатата си в частен фонд, с което е натрупана сумата от 7.7 млрд. лв.

Това е пореден опит за „национализация“ на фондовете като първия път се целеше първия стълб. Тогава отново имаше обществена реакция и множествен протест против. Във facebook лидерът на ДСБ Радан Кънев се обяви твърдо против реформата в пенсионната система:

Само да кажа, че ня#КОЙ се надява покрай опорочаването на Изборния кодекс да проспим поредния опит за национализация на парите по пенсионните ни сметки.

Няма да стане.

Сега разбирам и защо КФН отложи стрес-тестовете на пенсионните фондове. За да бъде покрита финансовата дупка в част от тях. А през времето, „купено“ с това отлагане, да бъдат наказани съвестните данъкоплатци и читавите фондове с новата национализация.

Излишно е да казвам, че няма никакво движение и по препоръките на Европейската комисия и Венецианската комисия за реформа на прокуратурата. Вместо реформи – медийни фишеци.

Стабилност в режим на свободно падане.

Ръководството на градския транспорт в София подаде оставка.

Ръководството на общинското дружество „Център за градска мобилност“ е подало оставка, съобщи председателят на общинския съвет Елен Герджиков (ГЕРБ). В петък кметът на София Йорданка Фандъкова поиска отстраняването на ръководството заради репортаж на „Нова телевизия“ за подозрения в корупция след като от Центъра обявили обществена поръчка за над 250 хил. лв за 60 навеса на спирки. Поръчката е спечелена от съпруг на депутат от ГЕРБ. Оставка подаде и ресорният зам.-кмет Любомир Христов.

В четвъртък на редовното заседание на общинския съвет ще бъде обявен и конкурс за ново ръководство.

Писмо от „банкер в изгнание“. Цветан Василев: „За Булгартабак – търсете Пеевски“

В личния си блог Цветан Василев изложи своята критика към действията на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОПНИ) и разследвания на в-к „Капитал“.

Миналата седмица КОПНИ внесе иск в Софийски градски съд за отнемане на имущество на стойност 2.2 млрд. лв. срещу Цветан Василев и неговото семейство. „Запорирани са имоти, акции, сметки, картини, монети и други активи, оценени от КОНПИ на около 1.4 млрд. лв. „Капитал“ се сдоби с решението на комисията след заявление по [ЗДОИ].“ съобщава в-к „Капитал“.

В своя отговор, банкерът отрича обвиненията и обявява действията на Комисията за стар заговор от „тандема Пеевски-Фидосова“. Очевидно, вече възприел придобилата гражданственост фраза за корупционен тандем, но по необясними причини, заменил своето име в него.

В изявлението си, Василев също така посочва, че сградата на София прес, която беше публична собственост, е „подарена на Водстрой 98 на Мирински – Пеевски“ и призовава за собствеността на „Булгартабак“ въпросите да се отправят към Делян Пеевски.

Отпада блокадата на българските превозвачи на границата с Гърция.

Транспортният министър Ивайло Московски обяви, че няма да има блокада на гръцката граница. Изявлението идва след среща с представители на протестиращите превозвачи и туроператори на министър Московски и премиера Бойко Борисов, предава БТА.

В декларация на протестиращите превозвачи ще бъде заявено намерение за реципрочни действия, в случай че гръцкият бизнес отново блокира границата.

Ивайло Московски допълни, че това е последен компромис от страна на българския бизнес и, че той ще настоява Европейската комисия да разработи адекватен механизъм за незабавна намеса в подобни казуси, за да бъдат защитените интересите на частния сектор.

Управляващата партия на Вучич спечели предсрочните избори в Сърбия

Четири  изборни коалиции влизат в сръбския парламент след предсрочните парламентарни избори, които се проведоха в неделя. Изборите печели коалицията „Александър Вучич – Сърбия побеждава“ сформирана около управляващата Сръбска прогресивна партия на досегашния премиер Александър Вучич.

В резултат се очаква Сърбия да продължи своите реформи с цел приемането на страната в Европейския съюз, но редица световни анализатори критикуват националистическата и популистка платформа на премиера Вучич.

Президентските избори в Австрия показват недоверие в управляващата голяма коалиция.

За първи път от Втората световна война насам, на балотажа за президентските избори няма да присъства нито един кандидат от двете основни политически партии в страната. След първия тур на изборите кандидатът на крайната десница Норберт Хофер е събрал 36% от гласовете. Негов опонент ще бъде независимият кандидат, подкрепян от Зелените, Александър Баллен със 20% от вота.

Съгласно конситуционната уредба на Австрия президентът изпълнява основно церемониални функции, предава Би Би Си. На 22 май се очаква да бъде проведен втория тур на изборите за държавен глава.

САЩ ще изпратят допълнителни 250 военни в Сирия

Президентът на САЩ Барак Обама заяви, че ще изпрати 250 американски военни части в Сирия, за да продължи борбата с терористичната организация ДАЕШ в страната.

Изявлението идва по време на посещението на американския президент в Европа. В момента в Сирия са разположени 50 американски военни и чрез новите попълнения американският контингент ще достигне до 300 души.

Саудитска Арабия одобри пакет от реформи, с които ще преустанови зависимостта на икономиката си от износа на петрол.

Днес саудитското правителство прие план за промяна на икономическата стратегия на страната. Съобразно него 5% от най-голямото дружество в света – Aramco – ще бъдат приватизирани. От кралството оценяват компанията на 2.5 трилиона американски долара. В допълнение правителството ще се опита да развие сектори в икономиката като добива на минерали и производството на военни материали.

SHARE