SHARE

Спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на Сирия, приключи, без да бъдат предприети някакви действия. По време на заседанието постоянният представител на Русия влезе в открит конфликт с представителите на САЩ, Великобритания и Франция. САЩ обвиниха Русия, че върши варварство в Сирия, докато бойни самолети продължиха да засипват с бомби източните райони на Алепо, контролирани от бунтовници. Русия отвърна, че процесът за уреждане на конфликта трябва отново да се подложи на преглед, но и че в момента изглежда, че е почти невъзможно да се сложи край на гражданската война. Разследващи екипи на ООН събират данни за твърденията, че сирийската армия с помощта на руснаците използва срещу няколко града напалм, химически оръжия и фосфорни бомби. Бунтовниците казват, че какъвто и да било мирен процес е напразен, докато не бъде незабавно прекратено бомбардирането и тактиката на „изпепелената земя“. Операцията срещу Алепо започна на 22 септември, като Дамаск нарича всички бунтовници „терористи“. Саманта Пауър, постоянният представител на САЩ в ООН, използва много остри думи, обвини Москва във варварски действия и лъжи, докато руски самолети или авиацията на Асад бомбардира цивилни хора, които са обкръжени, няма къде да избягат и по средновековен начин биват избивани. „Когато ние допуснем грешка, си признаваме и започваме разследване на обстоятелствата“, добави Пауър. „Вместо да преследват мира, Русия и Асад водят война. Вместо да помагат за животоспасяваща помощ, Русия и Асад бомбардират хуманитарни конвои, болници и спасителите, които отчаяно се опитват да помогнат на оцелелите.“ Британският външен министър Борис Джонсън обвини Русия, че само удължава войната и може би върши военни престъпления, като атакува хуманитарен конвой. Френският представител в Съвета за сигурност на ООН Франсоа Делатр каза, че в Алепо се разиграва „най-голямата хуманитарна катастрофа след Втората световна война“. Според Делатр бомбардировките в Алепо са „военни престъпления, извършителите на които трябва да бъдат наказани“. Смята се, че в източната част на сирийския град са блокирани около 250 000 души. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин обвини сирийските бунтовници, че саботират споразумението за прекратяване на огъня от 9 септември. Той обвини и западната коалиция, че не разграничава умерените сили, които подкрепя, от терористичните групи, включително „Джебхат Фатах аш-Шам“. „Постигането на мир е почти невъзможна задача сега“, каза Чуркин.

Днес се очакваше да бъде даден ход на делото за атентата на летище Сарафово в Бургас. При атентата преди четири години загинаха петима израелски туристи и българският им шофьор Мустафа Кьосов, както и самият атентатор, а други 35 души бяха ранени. Процесът се води срещу Мелиад Фарах и Хасан ел-Хадж Хасан. Специализираният наказателен съд не даде ход на делото, съдия Аделина Иванова отложи първото заседание от процеса за тероризъм поради нередовно призоваване на голяма част от пострадалите. Прокуратурата и адвокатите ще опитат да ги уведомят за следващото съдебно заседание на 10 ноември. Обсъжда се и възможността някои от пострадалите свидетели – израелски граждани, да бъдат разпитани чрез видеоконферентна връзка, за да се съкрати времето на процеса, но още не е ясно дали въобще има такава възможност. „Някои са с променени телефони, видяхте, че бяха изпратили техен процесуален представител – адвокат от Израел, но той не представляваше всички пострадали, от една страна. От друга страна, за да бъде включен той в процеса, има съответна процедура, по която трябва да се мине, така че нямаше изобщо възможност днес да се даде ход на делото“, коментира вторият прокурор Красимир Тренчев.

Енергийният министър Теменужка Петкова обсъди в Кипър с министъра на енергетиката, търговията, индустрията и туризма Йоргос Лакотрипис доставките на кипърски газ за газовия хъб „Балкан“, съобщи енергийното министерство. Петкова запозна колегата си с проектите за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ у нас – газоразпределителния център „Балкан“, междусистемната газова връзка Гърция-България, както и за намерението на българското правителство да участва в проекта за изграждане на терминал за втечнен природен газ на Алексадруполис. След срещата министър Лакотрипис заяви, че България е една от страните, включени в плановете на Кипър за изграждане на единен коридор за доставка на природен газ от Средиземноморския басейн към Европа. „Възнамеряваме да доставяме природен газ за България или през интерконектора с Гърция, или през терминала за втечнен природен газ на Алексадруполис“, заяви Лакотрипис.

Окръжният съд в Пловдив освободи от поста му кмета на Перущица Ради Минчев. Мотивът е, че той може да се възползва от служебното си положение и да въздейста на служителите си, които са свидетили по досъдебното производство срещу него. Минчев беше задържан по подозрение в корупция и злоупотреба с власт, но впоследсвие бе освободен. Днес пред съдебната палата дойдоха десетки граждани, които заявиха подкрепата си за кмета и заплашиха с гражданско неподчинение, а самият Минчев заяви: „Убеден съм в своята невинност“.

Бившият премиер Пламен Орешарски се кандидатира за президент. Претендент за вицепрезидент ще бъде Данаил Папазов, който бе министър на транспорта в правителството му. Двамата ще бъдат издигнати от инициативен комитет, който се е регистрирал в Централната избирателна комисия (ЦИК) днес, съобщиха за „Дневник“ от комисията. Самите кандидатури трябва да бъдат регистрирани до 4 октомври.

*За бюлетина е използвана информация от „Дневник“, „Инвестор“ и ВВС

сн. Ройтерс