SHARE

След тежкото поражение, което претърпя на иницирания от него референдум, италианският премиер Матео Ренци обяви, че подава оставка. Референдумът на Ренци целеше в страната да настъпят конституционни реформи, които да дадат повече власт в ръцете на правителството, но той събра едва около 40% от гласовете. „Моето правителство приключва тук”, заяви Ренци в телевизионно обръщение, а пазарите реагираха мигновено и еврото се срина до най-ниските си нива от година и половина насам. Италианският министър на икономиката и финансите Пиер Карло Падоан отмени пътуването си до Брюксел за срещата с колегите от еврозоната, за да участва в последното заседание на кабинета на Матео Ренци. Анализатори посочват, че провалът на Ренци е протестен вот срещу него, а не толкова вот срещу предлаганата реформа, и на предсрочните избори, които ще се състоят, е възможно  популисткото движение „Пет звезди“ на бившия комик Бепе Грило да събере най-много гласове. Еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси отхвърли предположенията, че референдумът е бил вот срещу Европейския съюз: „Няма нищо общо, това е вътрешна конституционна поправка в Италия, която не успя да мине“, и добави, че Италия е „стабилна страна със стабилни власти“ и ще се справи с възникналата ситуация.

Премиерът в оставка Бойко Борисов прие  членове на Китайската национална ядрена корпорация заради интереса й към АЕЦ „Белене“. Борисов обясни, че проектът „Белене“ би могъл да се реализира на пазарна основа без държавна инвестиция и без договори за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. От страна на представителите на китайската корпорация бе потвърдена готовността им за участие в реализацията на проекта при подобни условия, гласи съобщението. Подобно развитие е възможно, след като Националната електрическа компания плати на „Атомстройекспорт“ дължимата според арбитражното решение във връзка с проекта сума и придобие оборудването.

Вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова заяви на пресконференция на Капитан Андреево, че МВР има информация за афганистанци във Великобритания, които готвят терористичен акт в България, който е провокиран от размириците в Харманли. По-късно от министерството уточниха, че министърът е била питана за публикация в чужда медия относно манипулации в социалните медии, а не че се готви атентат на територията на България. „Имаме информация по дипломатическа линия за 3 или 4 лица, които са установени, проверени са им документите и вероятно няма да останат на наша територия. Взети са всички мерки“, заяви тя.

„Аз го казах още в самото начало, че РБ в мое лице и в лицето на „Движение България на гражданите“ няма да се включва в изпълнителната власт, но ако мислим широко, ако се опитаме да потърсим една обединяваща фигура, на която да й развържем ръцете и да се даде възможност тя да си състави правителство, може би си струва поне да се говори за това“, заяви Меглена Кунева от РБ по повод въпроса дали Реформаторският блок щеполучи трети мандат от президента Росен Плевнелиев, който да бъде последният опит за съставяне на кабинет в рамките на този парламент. Във вторник се очаква среща на РБ и ГЕРБ, на която реформаторите  да обсъдят вероятността да получат подкрепата на най-голямата партия в парламента.

Премиерът в оставка Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и новоизбраният председател на БАН академик Юлиян Ревалски се срещнаха, за да обсъдят финансирането на БАН през 2017 г. След срещата бе обявено, че правителството в оставка са намерили целево финансиране на академията през следващата година в размер на 8.3 млн. лв., с което проблемът с финансирането на институцията ще бъде решен.

Слави Трифонов се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров. След срещата Трифонов обяви, че двамата имали еднакво мнение по много въпроси, но така и не сподели по какви точно въпроси двамата са били на едно мнение. „Той е съгласен с всичко това, което се случва като поведение, като отношение и мисля, че до няколко дена ще бъдете информирани от него за неговата реакция”, заяви Трифонов. Той обясни още, че има много примери за успешна мажоритарна система по света и че така избираме в момента президентите и кметовете. Трифонов за пореден път напомни колко са гласувалите на референдума и подчерта, че депутатите тряба да се съобразяват с това. „Депутатите не са богоизбрана класа. Те са длъжни да се съобразят с мнението на 3,5 млн. души.”

Бойко Борисов се срещна с посланика на САЩ Ерик Рубин, на която среща обсъдиха актуалните политически теми и изминалите президентски избори у нас. Двамата обсъдиха и миграционната криза в Европа, на която Борисов за пореден път подчерта ролята на България в опазването на европейските граници.

Френският премиер Манюел Валс обяви днес следобед кандидатурата си за президент на предстоящите през 2017 г. избори. Това се случва, след като миналата седмица Франсоа Оланд обяви, че няма да участва, и в момента се смята, че Валс ще е основният кандидат на социалистите.