SHARE

Оглавяващият дирекция „Поддръжка и пътна инфраструктура“ в АПИ Георги Златев е обвинен за причиняване на смърт по непредпазливост поради немарливо изпълнение на служебните си задължения. Той е привлечен към наказателна отговорност заради трагичния инцидент в началото на февруари в тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“. Той е с наложена мярка за неотклонение – подписка.

Началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология в „Пирогов“ д-р Атанас Кацаров обяви, че подава оставка в емоционално писмо до новия директор проф. д-р Асен Балтов. В него завеждащият детското ортопедично отделение обвинява новоизбрания директор на болницата, който едва встъпи в длъжност в некомпетентност и злоупотреба с парите за ремонта на отделението (стартирал преди месеци и при предишното ръководство, бел. ред.). Като основен мотив за оставката си д-р Кацаров посочва разкъсването на детската клиника из сградата на “Пирогов”. От новото ръководство на „Пирогов“ коментираха, че е създадена добра организация по ремонтните дейности и разпръскването на децата по травматологичните отделения за възрастни нямало да създаде проблеми. Ремонтите би трябвало да приключат до края на септември. Министърът на здравеопазването в служебното правителство Илко Семерджиев заяви, че предприетите от него смени на ръководствата в някои болници не са реваншизъм.

Британският премиер Тереза Мей, изглежда, се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай „половин Румъния и България“ може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският вестник „Индипендънт“. Неназованият източник коментира, че това ще бъде направено заради сведения, че Европейската комисия може да се опита да принуди Лондон да защитава правата на всеки, който влезе в страната до момента на нейното излизане от ЕС.

Турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган не е добре дошъл в Австрия, ако ще агитира за референдума за президентска република, заяви австрийският външен министър Себастиан Курц. „Турският президент може да идва в Европа и Австрия на официални двустранни посещения, но не и за да изнася турската предизборна кампания в Австрия”, написа Курц във фейсбук. Турците трябва да решат дали да се промени конституцията на страната и президентът Ердоган да поеме цялата изпълнителна власт. Те ще гласуват на 16 април.

Израелски бойни самолети са ударили цели в Ивицата Газа часове след като ракета, изстреляна от палестинската територия, е паднала в южната част на Израел, съобщава Ройтерс. Самолетите също така са осъществили две нападения срещу наблюдателни постове на „Хамас“ по границата с Израел, източно от Хан Юнис, и срещу база на военното крило на „Ислямски джихад“ в северната част на Ивицата Газа.