SHARE

Днес Бойко Борисов е провел телефонен разговор с Путин. По време на разговора, иницииран от българския премиер, посочват от Кремъл, Борисов е уверил Москва, че  вече са предприети конкретни стъпки за изплащане на задълженията на НЕК към „Атомстройекспорт“. Те към днешна дата “възлизат на 628 млн. евро, включващи главницата, съдебни разходи и лихва”, се посочва в съобщение на Министерския съвет. В сряда се очаква българският парламент окончателно да приеме изплащането на дълга към “Атомстройекспорт”, за който държавата ни бе осъдена, след като правителството на Орешарски възобнови проекта за изграждане на АЕЦ “Белене”.

„Целта ни е да бъдат изчистени проблемите между двете дружества и да се постави стабилна основа за бъдещи съвместни енергийни проекти“, е посочил Борисов.

Според Путин проектът за изграждане на газов хъб “Балкан” трябва да се случи при “писмени гаранции от Европейската комисия и при взаимоизгодни условия за всички страни, участващи в изграждането му”.

Междувременно стана ясно, че НЕК не може да провери въпросното оборудване, защото руската страна не ѝ разрешава. Вече две писма от българска страна са оставени без отговор, а в телефонен разговор на енергийния министър Теменужка Петкова със зам.-директора на „Росатом“ преди дни било обещано, че щяло да има инспекция, когато “Росатом” благоволи.

След вчерашния предварителен вот в Съвета за сигурност на ООН, в който Ирина Бокова се срина до шесто място в класацията, се очаква нейната кандидатура да бъде заменена от тази на Кристалина Георгиева. Сривът на Бокова бе очакван и Борисов даде заявка, че ако на това гласуване тя не е сред първите двама, то България ще издигне нов кандидат. По информация на Politico от Китай настояват Кристалина Георгиева да бъде издигната от собственото ѝ правителство, ако иска да бъде взета на сериозно кандидатурата ѝ. Очаква се на утрешното правителствено събрание да бъде издигната новата номинация.

Ново социологическо проучване на агенция “Екзакта” показва, че партията с най-много подкрепа, ако парламентарните избори бяха днес, е “Няма да гласувам” – с 27,8%. Следваща е ГЕРБ с 25.4% подкрепа от българите, последвана от БСП с 15.3%, Реформаторския блок 6%, ДПС и Патриотичният фронт са изравнени с по 4.5%, а АБВ получава 3% от вота. Резултатите потвърждават очертаното преди дни от агенция „Алфа Рисърч” съотношение между основните политически сили.

Кандидатът за президент Трайчо Трайков представи на пресконференция приоритетите, които ще отстоява, ако спечели изборите. По думите му защитата на националната сигурност е най-важният ангажимент на президента. Дипломатическите му действия ще тръгнат „от силния глас на България в ЕС и НАТО“. Трайков припомни, че в Украйна бе потъпкано международното право от Русия.

Кандидатът за президент на реформаторите също така припомни, че „няма национална сигурност и свобода при липса на съдебна реформа. Каква национална сигурност, когато нацията е болна? Каква национална сигурност при този размер на бедността? Каква национална сигурност, когато правителствените сайтове са подложени на хакерска атака в деня на изборите“, зададе поредица от риторични въпроси Трайков.

За седмица четирима представители на Обществения съвет на Фонда за лечение на деца подадоха оставки заради системни нарушения на новото ръководство на фонда. Днес директорът на фонда Владимир Пилософ отрече да налага еднолични решения и да подменя волята на Обществения съвет и типично по български провидя конспирация. “Това е организирана кампания с ограничен репертоар“, коментира Пилософ пред БНТ. Пилосов също така допълни, че всички системни нарушения се дължали на “технически грешки”.

България е на второ място в света по смъртност на глава от населението заради мръсния въздух, който дишаме. На всеки 100 000 души в страната ни има 118 смъртни случая от мръсен въздух, показва изследване на Световната здравна организация. Преди страната ни е единствено Украйна със 120 починали на 100 000 души вследствие на замърсяването с фини прахови частици. В челната тройка е и Беларус, а четвърта е Русия.

За 2012 г. в България са регистрирани общо 8634 смъртни случая от мръсен въздух, сочат данните на организацията.

Днес режимът на Башар Асад проведе най-голямата офанзива по земя срещу бунтовниците в гр. Алепо. От САЩ заявяват, че нападението е доказателство, че Русия и Сирия са се отказали от всички мирни средства за разрешаване на конфликта. В края на миналата седмица от няколко западни столици се чуха обвинения към Москва във “варварски военни престъпления” заради атаките по хуманитарните конвои за гр. Алепо. Повече от 250 000 цивилни живеят в контролирания от бунтовниците сектор на Алепо, който режимът на Асад днес атакува. По информация на Ройтерс в сектора са останали само 30 лекари.

Многополюсната гражданска война в страната продължава вече шестта година и към момента всякакви опции за скорошно примирие са изчерпани.

SHARE