SHARE

“Един велик президент на демократите, Франклин Делано Рузвелт, обори съвършено думите на Тръмп преди 80 години във много по опасни времена “Единственото, от което трябва да се страхуваме, е самият страх”.

С тези думи Хилъри Клинтън прие номинацията на Демократическата партия за кандидат-президент на САЩ. Така тя днес стана първата жена в американската история, която е номинирана от една от водещите партии за Белия дом. “Не вярвайте на никого, който ще каже „Аз сам мога да оправя нещата” бе посланието, с което тя се противопостави на Тръмп.  „Страната стигна до съдбоносен момент, мощни сили заплашват да разкъсат обществото ни, a доверието и уважението да изчезнат”, заяви тя. „Всичко зависи от нас. Трябва да решим дали искаме да работим заедно, за да се въздигнем заедно.”

Тези думи бяха насочени, колкото до американския избирател, толкова и до всички останали.

Днес също така папа Франциск е на историческо посещение в Аушвиц. В свое обръщение той заяви, че “милостивото сърце се разкрива, за да приеме бежанци и мигранти”. С това послание папата осъди антиимигрантската политика на полското правителство. Епископът на Рим е на петдневно посещение в Полша по повод 1050 г. от покръстването на поляците.

В България новините днес засягат правосъдието ни, изборите, Бокова и… покемоните

Въпреки последния доклад на ЕК, в който изрично се препоръчване непредубедено разследване на скандала “Яневагейт”, то днес стана ясно, че разследването бе прекратено. Прокурорът Димитър Петров е спрял досъдебното производство, образувано след изтичането на разговорите между Владимира Янева, Румяна Ченалова и адвокат Момчил Мондешки, предава “Капитал”. Прокурор Петров отказва да даде информация защо е спрял разследването, което започна в края на миналата година.

Друга новина от съда е, че днес ДОСТ спечели делото за регистрация на партията пред Върховния касационен съд. ВКС отмени отказа на Софийския градски съд, който отказа да впише партията, защото думата “дост” била чуждица (на турски – “приятел”) и така нямало как да бъде предотвратено скандирането на чужд език. ВКС отхвърли тези доводи като постанови, че имат единствено хипотетичен характер.

Днес официално бе потвърдено от Народното събрание, че президентските избори и референдума с три въпроса, който бе иницииран от Станислав Трифонов, ще се проведат на 6 ноември (два дни по-късно ще се проведат изборите в САЩ). Също така депутатите отхвърлиха референдума на Веселин Марешки, на който не му достигнаха 2644 подписа, за да бъде референдумът задължителен.

Освен датата на изборите днес стана ясна и една от кандидат-президентските двойки. Притаете дъх: Каракачанов и Явор Нотев ще бъдат кандидатите съответно за президент и вицепрезидент на ВМРО, НФСБ и Атака. Новото патриотарско-русофилско обединение планира и следващи общи действия, предава Медиапул.“Ние сме с по-далечен хоризонт и с по-далечни цели“, заяви кандидатът за вицепрезидент Явор Нотев, но Валери Симеонов не споделя неговия ентусиуазъм. „Нека да си направим един общ президент, а тогава ще мислим за следващите крачки, защото ние имаме шанс да направим президент”, заяви лидерът на НФСБ.

По повод президентските избори от Реформаторския блок обявиха, че обсъждат седем номинации. Кандидатите са бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров, ген. Съби Събев, скупторът Велислав Минеков, депутатът Гроздан Караджов, общинският съветник Трайчо Трайков, лидерът на НПСД Корман Исмаилов и… Огнян Герджиков. Да, Герджиков е обмислян за кандидатура както от левицата, така и от реформаторите. Повдигат се и въпроси дали ДСБ ще подкрепи предизборната двойка на Блока, тъй като от партията на Радан Кънев не са предложили номинация, а на срещата в петък лидерът на ДСБ не присъства и изпрати свой заместник.

Друга новина от деня е, че Бойко Борисов изпрати писма до премиерите на Великобритания, Испания, Япония, Малайзия и Нова Зеландия с молба да покдрепят Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. И петте държави са членове на настоящия състав на Съвета за сигурност, но на първия предварителен вот стана ясно, че Бокова не е сред фаворитите за позицията.

Завършваме с новината, че БДЖ в официално съобщение призова гражданите да не ловят покемони около релсите, защото това не било “безопасно начинание”.“Придобилата популярност игра PokemonGo е поредният актуален повод да се обърне внимание на гражданите за опасностите и рисковете. Железопътният превозвач предупреждава потребителите на играта, че търсенето на покемони в железопътни райони не е безопасно начинание.” се казва в изявлението на железниците. А от Терминал 3 напомняме, че хората, които са ловили покемони на релсите, ще гласуват на изборите на 6-ти ноември.