SHARE

Движение „Да, България“ ще успее да събере подписите, необходими за регистрацията й за участие в изборите в коалиция със „Зелените“ и други формации със сходни възгледи след изключителната мобилизация на гражданите и на активистите на партията днес. Повече от 2500 подписа трябваше да се съберат за ден, за да успее да се направи регистрацията в ЦИК, след като вчера стана ясно, че са подадени фиктивни жалби против регистрацията на партията в съда. Междувременно се появи още един сигнал в опит движението да бъде спряно от участие на предстоящите избори – този път, подаден до главния прокурор. Активирано бе политическото камикадзе за лична употреба на корпулентните олигарси в държавата. Бившият виден телевизионен водещ и настоящ депутат в европарламента обяви днес от фейсбук профила си, че още вчера е сезирал Цацаров за редица, от негова гледна точка, важни нарушения. Мобилизирани са всички сили по всички подмолни фронтове. Опасността, че нормалността има бъдеще в България, изглежда страхува чудовищата, които се раждат от сенките. Вера Асенова, член на Изпълнителния съвет на „Да, България“, подаде днес сигнал в Софийската районна прокуратура за злоупотреба с лични данни. Заедно с председателя на „Да, България“ Христо Иванов тя беше в деловодството на Софийския градски съд (СГС), за да декларира, че депозираната жалба не е подписана от нея. Нейното име фигурираше в една от трите жалби, които спряха регистрацията на „Движение Да, България“.

В същото време в  #територията: министърът на регионалното развитие иска бързо да бъде отворен тунелът на магистрала „Хемус“, затворен за движение в неделя, след като загина жена, а брат й беше ранен от паднала осветителна конструкция, съобщи „Медиапул“. Строителният министър Спас Попниколов е разпоредил на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) до 14 часа във вторник да бъдат предложени варианти за спешното възстановяване на двупосочното движение в лявата тръба на тунел „Ечемишка“ възможно най-скоро. Дотогава движението и в двете посоки на магистралата се отклонява по стария път, който е тесен и в не много добро състояние. Това предизвиква големи задръствания и значително забавя придвижването. От „Дневник“ научаваме, че председателят на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) инж. Дончо Атанасов е издал заповед днес за сформиране на експертни групи, които да направят извънредни огледи на всички тунели и съоръжения в страната. Николай Николов – шофьорът, който загуби сестра си при трагичния  инцидента – съобщи, че ще съди АПИ. 

Служебното правителство днес прави рокади в енергетиката, съобщава „Медиапул“. Промени в ръководствата на държавните АЕЦ „Козлодуй“, „Националната електрическа компания“ (НЕК) и „Булгаргаз“ е направил техният собственик – „Българският енергиен холдинг“ (БЕХ). Целта е подобряване на управлението и стабилизирането на финансовото състояние на дружествата, аргументират се от БЕХ в прессъобщение до медиите.

Бившият френски президент Никола Саркози ще бъде съден заради разходите за президентската му кампания през 2012 г., съобщиха агенциите Ройтерс и Франс прес, позовавайки се на свои източници (от „Дневник“). Саркози се оттегли от политиката през ноември, след като изгуби първичните избори на десницата за тазгодишните избори на държавен глава. Той бе изпратен на съд за незаконно финансиране на избирателната си кампания и неразрешени преразходи.

Правозащитната организация „Амнести интернешънъл“ обвини днес сирийския режим за екзекуции на близо 13 хил. затворници в рамките на пет години. В доклад, озаглавен „Кланица на хора: обесвания и масово унищожение в затвора Сайдная“, „Амнести“ пише, че поне веднъж седмично между 2011 и 2015 г. групи, наброяващи между 20 и 50 затворници, са били изправяни пред съдебни процеси по бързата процедура, бити и след това обесвани.

В същото време популярният журналист от американския телевизионен канал „Фокс нюз“ Бил О’Райли заяви, че не възнамерява в близките години да поднася извинение за това, че е нарекъл руския президент Владимир Путин „убиец“. Това обяви той късно в понеделник, след като по-рано същия ден Кремъл поиска официално извинение от „уважаваната телевизия“, окачествявайки изказването на О’Райли като „недопустимо и оскърбително“.

„Явно администрацията на Путин в Москва настоява аз – вашият скромен кореспондент – да се извиня за това, че съм казал, че „Старият Влад“ е убиец. Така че аз работя върху това извинение, но то може да отнеме малко време. Може да проверите какво става с него около 2023 година“, заяви телевизионният водещ в собственото си предаване по „Фокс“. Репликата му, че Путин е убиец, прозвуча по време на негово интервю с президента Доналд Тръмп в неделя. Тръмп заяви, че уважава Путин, когато водещият го прекъсна с думите: „Той обаче е убиец. Путин е убиец”.

Успоредно с това новина от Русия е, че „за волности в мрежата човек може наистина да плати със свободата си“, резюмира „Ведомости“ изводи на правозащитната група „Агора“ за свободата на словото в руския сектор от интернет. Критикуваш ли силовите структури, даваш ли оценки за положението на сирийския фронт, в Русия може да те изправят на съд, отбелязват експертите. „Жителите на Русия се озоваха в тила на държава, воюваща в киберпространството. Там фактически е въведено военно положение със силна цензура и твърда реакция срещу всяко несъгласие – най-безобидни критики срещу началството или опит да оспориш действия на ръководството се разглеждат като въоръжено нападение“, се казва в доклад на правозащитниците. „Агора“ допуска, че руските власти сериозно обмислят възможността в бъдеще да изолират руския сегмент от интернет, да ограничат международния трафик и рязко да намалят каналите за свръзка с глобалната мрежа. През 2016 г. в Русия рязко нараснаха случаите, когато е била ограничена свободата на интернет, констатира всекидневникът, цитиран от „Медиапул“.

И накрая на днешния преглед на новините една забавна от съседна Турция, която има интересна препратка към България. Кметът на Анкара призова да се разследва „присъствието на сеизмичен кораб“ в Егейско море и дали то има общо с лекото земетресение, регистрирано там по същото време. Според него Фехтулах Гюлен, когото властите обвиняват като вдъхновител на опита за преврат от миналото лято, може да подготвя с помощта на чужди сили предизвикване на трус, който да нанесе щети на турската икономика, разказва Ройтерс. В тази връзка все още чакаме обещаното от Румен Радев по време на кампанията му разследване на кемтрейлса.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.