SHARE

Атентатът в Истанбул.

Терминал 3 изразява своята съпричастност с трагедията в Истанбул и осъжда всеки акт на насилие и тероризъм.

Според турският премиер по всичко личи, че отново отговорни са ДАЕШ. По последна информация, жертвите са 41, ранени са 239 души. Трима души влизат в летище „Ататюрк“, започват да стрелят и след това се взривяват.

Турският президент призова за общ фронт за борба с тероризма. Предвид сближаването му в последните дни с руския президент Путин, това може да се изтълкува и като призив за сътрудничество между НАТО и Кремъл.

От своя страна, Путин свали забраната за руски граждани да пътуват до Турция и двете страни ще започнат преговори за възстановяване на икономическото сътрудничество помежду им.

Тук, времето е особено важно. Според споразумението между ЕС и Турция в края на юни трябва да се премахне визовият режим с Турция (ако страната е изълнила всички условия за това, поставени от Съюза). Този четвъртък ще се проведе среща между вицепрезидента на ЕК Франс Тимерманс и представители на правителството в Анкара, на която трябва да се обсъдят стъпките за членството на Турция в ЕС.
Провал на споразумението между Турция и ЕС, с което се задържат бежанците на турската граница, е много вероятен. Първите индикации за това виждаме през изминалите дни и днес – Ердоган отново е обърнал своя поглед към Москва.

Междувременно, правителството на Израел одобри споразумението за помирение с Турция, с което ще се сложи край на шестгодишния конфликт между двете държави. Остава споразумението да бъде ратифицирано от турския парламент.

Относно Русия днес стана ясно, че бюджетния дефицит на страната за първата половина на 2016 г. е в размер на 4.3% от БВП. По прогнозни данни на правителството се очаква дефицитът за цялата година да е с 420 млрд.рубли (6.5 млрд. щ.д.) повече от заложения в бюджета, тъй като рамката е изготвена при средна цена на петрола от 50 долара за барел.

Разбира се, и днес около Британия се случват важни неща.
„Ако Обединеното кралство напусне… Шотландия напуска.“ Така стоят нещата според испанския премиер Мариано Рахой, който има вероятност да успее да се задържи на поста след испанските избори тази неделя. А в същия момент, председателят на правителството на Каталуния призова да бъде ускорен процесът на излизането на автономната област от състава на Испания.

От Брюксел гледат далеч по-положително на шотландската независимост. Там, днес шотландският първи министър Никола Стърджън провежда поредица от срещи, в които обсъжда дали страната ѝ ще може да остане член на ЕС. До този момент, стана ясно, че Комисията няма да заеме позиция за независимостта, но Юнкер ще проведе среща със Стърджън.
Междувременно, в Брюксел ще се проведе и среща на Европейския съвет, но този път без участието на Дейвид Камерън. На срещата се очаква лидерите да съставят плана си за действие, когато Великобритания активира процедурата за напускане по чл. 50 от ДЕС.

Във Великобритания, за разнообразие, днес основната тема не е с колко е паднал паунда, а е превратът в лейбъристката парламентарна група срещу техния лидер Джеръми Корбин. След като 172 от депутатите в партията отказаха да го подкрепят в тайно гласуване стана ясно, че Корбин ще е изправен пред лидерска битка. Дори Дейвид Камерън заяви по време на парламентарния контрол: „Може да е в интерес на моята партия той да стои отсреща, но не е в национален интерес и бих му казал: За бога, човече: върви си!“

Бойко Борисов също не се щади откъм оментари по повод Brexit: „Не мога да говоря от името на другите лидери, но е така, както предполагахме всички в България, че след едно политическо пиянство махмурлукът е много по-тежък.“
Премиерът също така заяви, че на очакваната извънредна среща в Братислава на европейските лидери през септември ще се обсъди и графика за поемане на ротационното председателство на ЕС. Борисов е на мнение, че председателствата трябва да се изтеглят с шест месеца напред и така България ще заеме позиция на 1 януари 2018 г. 

Друго важно изказване от днес дойде от Даниел Митов, който заяви, че „Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила, трябва да работим заедно в справянето с регионалните и глобалните предизвикателства“. Това, очевидно, ще е позицията на България на срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава на 8-9 юли 2016г.

Останалите новини от страната са, че Юлия Ненкова днес беше избрана за председател на КЗК. Тя бе единствена номинация и кандидатура на ГЕРБ за председателството. Съобразно новият закон за обществените поръчки позицията на председателя е изключително влиятелна, тъй като той еднолично може да определя кои служители на комисията ще разглеждат жалбите и ще дават становище по тях. Юлия Ненкова е майка на депутат от ГЕРБ, но самата тя заяви, че не са в позиция на конфликт на интереси по закон.

Икономистът Георги Ганев, който бе номиниран от 4 неправителствени организации и от част от депутати от РБ за член на комисията не бе избран. По този повод Радан Кънев коментира пред журналисти, че с днешния избор мнозинството дава знак към българските граждани, че тези, които са отличници, но не са послушници на ГЕРБ, БСП и ДПС нямат шанс за развитие в България.

Като си говорим за правосъдие, Цацаров настоява да знае с кого ще се срещат от мисията на проверяващите прокурори, защото тайни не можело да има.

Междувременно, от МВР най-накрая решиха, че „спорът за паркомясто“ в Слънчев бряг, май имал нещо общо с организираната престъпност. На съвместна пресконференция на прокуратурата и МВР се обяви, че вече се води разследване за организирана престъпна група с ръководител Божидар Кузманов-Козела, чийто хора стеляха по групата на Димитър Желязков – Очите на 8 юни.

И накрая – Народното събрание прие на първо четене проекта за промени в Закона за съдебната власт, който засилва съдийското самоуправление и частично ограничава безконтролността на главния прокурор. Текстовете минаха със 116 гласа „за“, 5 – „против“ и 10 – „въздържал се“.
Разбира се, промените по текстовете ще се правят на второ четене, така че се пригответе за исторически компромиси, депутати, които ще забравят да гласуват, други, на които картата им няма да работи и т.н. Оставаме в очакване.

* В бюлетина е използвана информация от Дневник и Медиапул.

** Корицата е на Huffington Post.