SHARE

Технически грешки белязаха днешния ден, можем да кажем, че мина под знака на „Error 404”.

В края на юни ще започне европейският анализ на прокуратурата

След като пристигането на европейските наблюдатели по-рано тази седмица бе провалено по съмнителни „технически причини“, то очевидно те вече са изгладени и мисията на четиримата прокурори от Германия, Испания, Великобритания и Холандия ще започне в края на този месец, съобщиха от Министерство на правосъдието.

„Анализът на четиримата прокурори ще обхване йерархичната организация в прокуратурата, специализираните структури, интегритетът, отговорността и прозрачността, натовареността и мястото на Прокуратурата на Република България в българската съдебна система, както и преглед на конкретни дела“, заявиха от правосъдното министерство.

Финансовото министерство твърди, че иска да върне източеното от КТБ с помощта на „Аликс партнърс“ и български кантори

Депутатът от ДСБ Мартин Димитров изрази учудването си защо услугите на „Аликс партнърс“ са били използвани единствено за направата на анализ, но не и за връщането на парите.

В резултат на провелия се днес парламентарен контрол министър Горанов увери народните представители, че разследващата компания ще бъде наета „в конкретни дейностни където може да са полезни“ за връщането на финансовите активи. Но Владислав Горанов спомена, че повечето липсващи активи са на територията на България и за тях вече са ангажирани юридически фирми.

Българската и Руска православни църкви саботират Всеправославния събор

Отново технически неуредености са причината. На 1-ви юни Светият синод на БПЦ излиза с решение да не участва в Всеправославният събор ако той не бъде отложен. Ден по-късно същото прави и руският патриарх Кирил като излага подобни аргументи, а именно: разположението на предстоятелите не било добро, а това на наблюдателите – неподходящо, високите разходи за посещение на Истанбул и промени в дневния ред.

Тези технически спънки не можели да бъдат решени по никакъв начин, освен чрез отлагане на Всеправославния събор. Едновременната реакция на двете патриаршии, разбира се, е чисто съвпадение, както и факта, че вчера Светият синод на БПЦ награди руския посланик Юрий Исаков с църковен орден „Св. Св. Кирил и Методий“ – първа степен.

Започна процедурата за предоставяне на концесия на летище „София“

За 35г. ще бъде концесията на най-голямото летище в страната. При оценката на офертите с най-голяма тежест ще е размерът на еднократното и годишно концесионно плащане – 55 на сто от крайната оценка. Държавата се надява да получи авансово поне 570- 580 млн. лв., за да покрие с тях задълженията на БДЖ, предава „Дневник“. Част от задълженията на концесионера включват изграждането на нов пътнически Терминал 1 и подобряване на летищната инфраструктура.

В средата на миналия месец Министър Московски заяви пред в-к „Стандарт“, че интерес е проявил инвестиционният фонд зад „Хийтроу“ и летищата в Мюнхен, Франкфурт, Цюрих, Ванси, Лион и Дъблин.

Социалните промени в МВР минаха на първо четене с „необходимият компромис“

Вече няма „исторически компромиси“, защото амбициите на този парламент са доста по-малки. На тяхно място се появи „необходимият компромис“ на Цветан Цветанов, който днес доказа, че предложените промени в закона на МВР няма да минат без неговата благословия.

Става въпрос за промените, засягащи обезщетенията на полицаите при пенсиониране и годишният им отпуск. Миналата година през ноември месец, пропадна първият опит за прокарване на тези промени от масови полицейски блокади на ключови пътища в цялата страна.

Зам.-председателят на ГЕРБ Цветанов увери депутатите, че „между първо и второ четене заедно с ръководството на МВР ще направим необходимия компромис, който да бъде за оптимизиране на системата на МВР“, добавяйки, че „има различния, но Румяна Бъчварова заяви, че се съобразява с дебата във вътрешната комисия“.

Още една формация, която подкрепя управлението се разпадна

В парламента се разпадна и парламентарната група на БДЦ. Деветимата депутати на Ковачки в БДЦ ще продължат да подкрепят правителството, а петимата депутати от „Народен съюз“ се съюзяват с напусналата управлението АБВ.

При тази фрагментираност на парламентарните групи и 25-те независи депутати в Народното събрание, остава въпросът дали правителството може да издържи на вот на недоверие и дали ще съумее да прокара бюджета за 2017 г.

Полша набира паравоенни сили, за да се противопостави на руската заплаха

35‘000 отряд от паравоенни ще бъде създаден през септември месец, заявиха от полското министерство на отбраната, предава Би Би Си. Действията идват след като миналата събота Путин отправи заплаха към Полша и Румъния, че ще бъдат мишена на Русия заради изграждането на военни бази на НАТО от противоракетната система „Европейски щит“.

Гордън Браун: Литвиненко е убит „от най-високо място“

Бившият премиер на Обединеното кралство Гордън Браун твърди, че убийството с радиоактивен плутоний на Александър Литвиненко в Лондон е било „наредено от най-високо място“. Това той заявява в новата си книга „Великобритания: Водеща, а не напускаща“, която ще излезне в навечерието на референдума за членството на Британия в ЕС на 23 юни.

Франция провежда „извънредна“ конференция между Израел и Палестина

Френският президент ще се опита да постигне напредък по мирното споразумение между Израел и Палестина след като усилията на САЩ от последните две години не постигат успех, предава агенция „Ройтерс“. От днес започва извънредната конференция в Париж, но от Израел вече са обявили, че тя няма да постигне никакъв резултат.

В Гърция се провежда мащабна операция за спасяване на мигранти

340 мигранти са били спасени от потъваща лодка в мащабна операция край гръцкия о. Крит, съобщи гръцката брегова охрана, цитирана от „Ройтерс“. По непотвърдени данни на борда на лодката може да е имало над 700 души, съобщава в-к Guardian. Спасителната операция продължава, като произходът на имигрантите все още не е оповестен.

 

SHARE