SHARE

Германският канцлер Ангела Меркел призова за създаване на истинска европейска армия в реч в Европейския парламент.

„Трябва да изготвим визия, която да ни позволи един ден да постигнем истинска европейска армия“, заяви Меркел пред евродепутатите.

Меркел напомни, че е предложила и създаване на европейски съвет за сигурност с ротационно председателство, в който да може бързо да се вземат важни решения.

„Тази армия не е против НАТО. Тя може да е едно добро допълнение на НАТО, никой не иска да поставя под въпрос класическите отношения“, подчерта германската канцлерка.

„Една обща европейска армия би показала на света, че никога повече няма да има война между европейски страни“, отбеляза Меркел.

Радев не наложи вето на медийния закон на Пеевски, но наложи за по-високите данъци за стари коли

В унисон с исканията на протестиращите президентът Румен Радев днес наложи вето върху промените в данъчните закони за следващата година, които включват и по-високи данъци за старите автомобили.

Въпреки това днес бяха обнародвани внесените поправките на Делян Пеевски, Йордан Цонев, Хамид Хамид и Велислава Кръстева от ДПС – станали известни като „Медийния закон на Пеевски“. С това президентът отказа да наложи вето въпреки призива от Асоциация на европейските журналисти за това.

ЕК: Влошаването на медийната среда е риск и за независимостта на съдебната система

„ЕК е убедена, че наблюдението на България може да приключи до края на мандата на настоящата комисия.“ Това каза зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс при представянето на поредния доклад по Механизма за сътрудничество и проверка. За разлика от друг път тази година събитието премина при слаб интерес, а самият доклад бе изненадващо оптимистичен. Според него три от шестте поставени през 2006 г. цели за България са изпълнени – като независимост на съдебната система, законодателна рамка, а по останалите се наблюдава прогрес. Подчертава се обаче специално влошаването на средата за българските медии, което рискува да има отрицателно въздействие върху съдебната система. Комисията предвижда преди края на мандата й през есента на 2019 да има още една оценка на постигнатото, която да сложи край на продължилата над десет година сага.

Постигнато е споразумение за Brexit

Представители на Великобритания и Европейския съюз са договорили проект за споразумението, с което Обединеното кралство ще напусне ЕС., съобщиха Би Би Си и „Гардиън“, като се позоваха на източници от кабинета.

Очаква се утре да има специално заседание на британското правителство. Преди него обаче премиерът Тереза Мей ще разговаря с всеки министър поотделно още тази вечер, съобщава британският обществен оператор.

Бившият македонски премиер Никола Груевски обяви във „Фейсбук“, че е в Будапеща и е поискал политическо убежище в Унгария. Вътрешното министерство в Скопие съобщи, че проверява дали тази информация е действителна. Вчера изтече крайният срок, в който той трябваше да се яви, за да излежи 2-годишната си присъда за злоупотреба с влияние, но това така и не се случи.

„В последните няколко дни получих безброй заплахи за живота си. В Будапеща съм и поисках политическо убежище от унгарските власти. Винаги ще остана верен на каузата на Македония. Никога няма да отстъпя“, продължи Груевски. Бившият премиер настоява, че обвиненията срещу него са политическа поръчка на социалдемократите. Още от началото на кризата в Македония Груевски се ползваше с подкрепата на унгарските власти.

Комисията за защита на конкуренцията прекрати като незаконна поръчка на БДЖ за доставка и поддръжка на 42 нови влака на обща стойност 675 млн. лв. Решението е по жалба на „Сименс мобилити“.

Седем фирми са потвърдили желанието си да участват в търга за изграждането на два патрулни кораба за българските Военноморски сили, обяви командирът на ВМС Митко Петев, цитиран от БНР. Сред тях има по една фирма от България, Франция, Италия, Холандия и Испания и две германски.

Броят на загиналите при пожара в Северна Калифорния достигна 42, след като властите откриха останките на още 13 жертви на огнената стихия, превръщайки я в най-смъртоносната в историята на щата.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.