SHARE

Всички още се занимават с най-накрая оповестената кандидатура на ГЕРБ за президент на Цецка Цачева, за която „Терминал 3“ съобщи преди всички останали още на 28 септември.

Днес Бойко Борисов разкри и какво иска да види от следващия президент, а именно сближаване с Русия, Турция и Китай. 

„Президентът Росен Плевнелиев получи отлични оценки от всички западни страни, а тези оценки ме интересуват много, защото ние сме член на Европейския съюз и НАТО. Грешката му е, че правейки се на ястреб – и аз съм му го казвал много пъти в очите и публично, – до голяма степен влоши отношенията ни с Русия. Сега мисля, че с добронамереността, която имаме и аз, и президентът Путин, и Медведев, успяхме да отрегулираме нещата, така че новият президент ще влезе в една спокойна обстановка с всички останали играчи – САЩ, Европа, Русия, Китай, Турция.“

По този повод днес за заглавна снимка на бюлетина избрахме момент от церемонията по връчването на наградата „Личност на годината“ за 2015 г. на Украйна на българския президент Росен Плевнелиев. Наградата бе признание за “последователната българска подкрепа за суверенитета, независимостта и европейската перспектива на Украйна”. Очевидно няма да можем да очакваме подобно поведение в отстояването на достойна позиция срещу агресивността на Русия в трети държави от следващия президент.

Борисов също така обяви, че ако кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ Цецка Цачева и адмирал Пламен Манушев не победи на първи тур, то правителството ще подаде оставка.

На първи тур съм казал, че ако ГЕРБ загуби тези избори, още вечерта подавам оставка. Първи тур, защото на първи тур се мерят партиите. После вече ще започне търсене на подкрепа от втори, трети, четвърти… Много пъти на втори тур не излизат хората да гласуват, тези, които са разочаровани, че техният кандидат не е спечелил. Затова вотът е на първия тур. И ако загубим, вечерта ще получите моята оставка на цялото правителство“, заяви министър-председателят пред журналисти при откриването на ремонтираната спортна зала „София“ в столицата.

И след всичко случило се може да си зададем въпроса опитва ли се ГЕРБ да загуби тези избори и #КОЙ иска президент на статуквото?

Но ако кандидатурата на Цецка ви е обезнадеждила, то почакайте да видите нейния опонент вляво. Кандидатът на БСП ген. Румен Радев щял да проверява за кемтрейлс ако се наложело. Почитателите на конспирациите смятат, че линиите на небето са отрова, с която поквареният Запад (или рептилите/масоните/илюминатите/Сорос/Ротшилд и Рокфелер/Братята Кох/Пентагона/английската кралица) ни пръскат и по този начин контролират масите. Е, ген. Радев заяви, че до момента не му е известно да има “целенасочено и съзнателно пръскане”, но “ако опасенията за кемтрейлс се засилят сред населението, то можем да организираме една проверка”. С това изказване шансовете на кандидат-президента Митьо Пищова да бъде взет на сериозно на тези избори значително се увеличиха.

По повод ген. Радев днес също така стана ясно, че съпругата му е била назначена за пиар на командваните от него Военновъздушни сили в нарушение на трудовия кодекс. Десислава Генчева, която е сключила брак с ген. Радев преди два месеца, е работила като финансист във ВВС, но впоследствие е започнала да изпълнява и функции по връзки с обществеността, което е в нарушение на трудовото законодателство.  Според министъра на отбраната Николай Ненчев това е “изключително тежък конфликт на интереси”, но ген. Радев отхвърли обвиненията, като припомни, че тя е била назначена във ВВС, преди той самият да стане командир на военната авиация.

Една добра новина от днес е, че държавата ще отпусне допълнително 100 000 лева за българските участници в параолимпийските игри. Това обяви Бойко Борисов дни след като златният медалист Ружди Ружди от параолимпиадата в Рио и още няколко спортисти обявиха, че ще подадат жалба до Комисията за защита от дискриминация заради пет пъти по-ниските премии, които получават спортистите с увреждания.

В 18 часа българско време бе изслушването на Кристалина Георгиева пред Общото събрание на ООН, след като правителството официално обяви нейната кандидатура за генерален секретар на ООН миналата седмица.

Днес в Полша десетки хиляди полякини участваха в акцията „Черен понеделник” в знак на протест срещу плановете на крайнодясното правителство да криминализира абортите.

Протестиращите жени отказват да ходят на работа и да пращат дъщерите си на училище. За целта те ползват законови средства като взимане на почивни дни или отпуска, за да се грижат за детето си или даряват кръв. Полската опозиция и редица работодатели застават зад акцията “Черен понеделник”.

През септември полският парламент прие на първо четене законопроект, който предвижда пълна забрана на аборта, както и сурови санкции за жените прибегнали до процедурата. Правителството на крайнодясната партия „Право и справедливост“ с de facto лидер Лех Качински е многократно критикувано от Европейската комисия, че се опитва да установи авторитарен режим в страната, като вече се опита да посегне на Конституционния съд и медиите в Полша. От комисията дори обмислят да задействат процедурата за временно отнемане на правото на глас на Полша заради нарушение на върховенството на закона от страна на правителството.

Друга новина от света е, че руският президент Владимир Путин суспендира международен договор със САЩ за унищожаване на плутоний, който се използва за направата на ядрени оръжия. От Кремъл обвиняват САЩ, че създават “заплаха за стратегическата стабилност в резултат на неприятелски действия” към Русия и това принудило страната да предприеме “спешни мерки за сигурност”. Сделката за изхвърлянето на плутоний е сключена през 2000 г. и предвижда всяка страна да изхвърли по 34 тона от химичния елемент. Тя е препотвърдена през 2010 г., но днес очевидно разтрогването ѝ е символ на влошаващите се отношения между САЩ и Русия заради руската агресия в Украйна и Сирия.

68 тона плутоний са достатъчни да захранят 17 000 ядрени оръжия, предава Би Би Си.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Би Би Си, “Дневник” и “Медиапул”

SHARE