SHARE

За зам.-министър на правосъдието е назначена съдия Десислава Ахладова, председател на Административен съд – Перник. 

Съдия Ахладова бе замесена в един от кадровите скандали на настоящия ВСС и назначението ѝ е признак, че управляващите застават зад мнозинството на Цацаров в съдебната управа, коментират от “Медиапул”. В края на миналата година ВСС трябваше за първи път да изберат председатели на съдилищата след мащабните промени в Закона за съдебната власт. Тогава мнозинството в Съдийската колегия излъчи на този пост фаворита си в лицето на съдия Ахладова въпреки изричното законово изискване да бъде избран съдия Ивайло Нинов.

Междувременно в момента се провежда „Маршът за европейско правосъдие“ пред сградата на парламента в София, както и в няколко града в страната. Маршът е организиран, след като ВСС и изпълнителната власт отказаха да започнат процедура по отстраняване на главния прокурор след скандала „ЦУМ-гейт“, по инициатива на „Правосъдие за всеки“.

Марш за европейско правосъдие-София

Публикувахте от Инициатива "Правосъдие за всеки" в 23 май 2017 г.

22 са потвърдените жертви в самоубийствения атентат в Манчестър. Сред убитите има деца, включително 8-годишно момиче. До момента ранените са 59. Премиерът на Великобритания Тереза Мей казва, че от разследващите служби знаят кой е нападателят, но няма да направят разкрития на този етап. 23-годишен мъж е арестуван във връзка с инцидента. Атаката беше извършена в ранните часове днес след концерт на поп певицата Ариана Гранде. Много пътни артерии в града ще бъдат затворени от 5 часа тази вечер. Изборните кампании са спрени до второ нареждане. Премиерът на Великобритания повиши степента на терористична заплаха до максималното от петте нива „критична“, което означава, че има вероятност от непосредствено предстоящо нападение.

От външно министерство няма данни за пострадали българи.

От правителството обявиха, че към момента няма заплаха за България след терористичния акт в Манчестър. 

Тази сутрин бе свикан национален оперативен щаб, който анализира ситуацията и провери мерките за сигурност в страната. Това е стандартна процедура, която се прави при всеки подобен случай с превантивна цел, заяви военният министър пред bTV.

Делян Пеевски е придобил три нови компании, става ясно от декларациите му по закона за конфликт на интереси.

Той е едноличен собственик на учредената в началото на месеца ИНТ ЕООД. Управител на фирмата, пак подобно на другите дружества на Пеевски, е Александър Георгиев. Фирмата е с капитал от 1 млн. лв., които са били депозирани в
сметка в ПИБ.

Другото регистрирано дружество „Интръст“ ЕАД също е 100% собственост на Делян Пеевски. Капиталът от 4 млн. лв. също е депозиран в ПИБ.  И третото е Mercury Holding LTD, но от декларацията не става ясно къде е регистрирано това дружество.

При избора на нови членове на Висшия съдебен съвет  от квотите на следователите, съдиите и прокурорите може да се гласува само със „за“ и не може да има „против“ и „въздържали се“. Този абсурд, разкрит от в. „Сега“, става ясен от протокола от общото събрание на следователите на 20 май, когато за първи път бе приложена електронната система за гласуване, срещу която редица експерти имаха възражения.

Полицията и прокуратурата са разбили канал за трафик на мигранти, минаващ от Турция през България за Сърбия, съобщи главният секретар на МВР Младен Маринов.

Утре ще бъде поискано постоянното задържане на заловените. До момента на шестима вече е повдигнато обвинение.

Част от канала е осигурявал и трафик до Румъния. Действали са две групи – едната за турската граница, а другата за Румъния и Сърбия. Сред задържаните има българи, афганистанци и сирийци, но няма данни те да са с принадлежност към радикални групи.

Министър-председателят Бойко Борисов подкрепя разсекретяването на стенограмата от консултациите в президентството за КТБ, проведени на 29 юни 2014 година.  

За премиера публикуването на разговорите, проведени дни след поставянето на КТБ под специален надзор, ще създаде възможност за съставяне на обективно мнение за предприетите от институциите действия и ще отговори на очакванията за прозрачност по отношение на вземането на решения.  Позицията е отговор на постъпило писмо от президента Румен Радев, съобщиха от правителството.

Турция наложи вето на стратегически важни операции на НАТО, блокирайки партньорските дейности на съюза с 41 държави. Ветото от втората по сила страна в НАТО е наложено по повод на съвместна операция с Австрия в Косово. Ходът идва в отговор на ветото на Австрия за членство на Турция в Европейския съюз. Австрия не е член на НАТО, но двете извършват съвместни операции. Австрийският министър на отбраната заяви, че “безотговорното” поведение на Турция “затвърждава позицията, че Турция е много далеч от това да бъде част от ЕС”.

Бившият национален съветник по сигурността на САЩ Майкъл Флин е излъгал относно плащания от руски компании. Документи потвърждават, че въпреки, че Флин твърди, че пътуванията му зад граница са финансирани от американското правителство, посещение в Москва е било платено от руска компания. Новите обвинения идват часове след като Майкъл Флин отказа съдействие в разследването на вероятните връзки между кампанията на Тръмп и Русия.

На 89-годишна възраст почина сър Роджър Мур, британският актьор, изиграл ролята на Агент 007 в седем филма от хитовата поредица. Близките му предават, че сър Мур е починал след “кратка, но смела битка с рака”. Сър Роджър Мур бе добре познат и със своята хуманитарна дейност, въвлечен в работата на УНИЦЕФ от своята колежка Одри Хепбърн, той е назначен като посланик на добрата воля през 1991 г.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, в. „Сега“, “Медиапул” и BBC. 

Снимка: Константин Павлов-Комитата

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.