SHARE

Скандалното решение на общинските съветници в Копривщица да бъде премахнат статутът на града предизвика вълна от реакции на граждани и институции. От ГЕРБ се разграничиха от своите общински съветници, гласували против определянето на града като „исторически архитектурен резерват“ в новия общ устройствен план. Лидерът на партията, спечелила изборите, Бойко Борисов написа в статус във фейсбук, че „говорил с кмета“: „Днес разговарях с кмета на Копривщица Генчо Герданов (ГЕРБ – бел. ред.), който ме увери, че ще направи всичко възможно да спре скандалното решение на общинския съвет да се премахне статутът на града като архитектурно-исторически резерват, като върне за преразглеждане решението. Ако отново бъде прието, кметът ще се бори за запазването на статута на града в съда“. Отново във фейсбук реагира и президентът Румен Радев, който написа, че „Копривщица не принадлежи на неколцина общинари. Копривщица принадлежи на България“. От БСП също се обявиха за запазване на статута на града и призоваха общинските съветници да прегласуват решението си. След гневната реакция в обществото от общинският съвет в града решиха да прегласуват решението си, според което искаха ATB писта, места за временни буферни паркинги, нови зони за жилищно и промишлено строителство, като във втората се допусне застрояване до 80% и височина до 15 метра, премахване на „охранителната зона“, която ограничава разрастването на града и предвиждаха да се съживи някогашната ски писта.

Централната избирателна комисия обяви окончателните резултати от парламентарните избори, проведени на 26.03.2017. Избирателната активност надминава последните два вота за народни представители от 2013 и 2014 година и е била 54.07%. 3 682 151 души са упражнили правото си на глас, което означава, че това е прагът за задължително приемане на евентуални бъдещи референдуми – на тях да гласуват същият брой хора.

Прокуратурата проверява трима кандидат-депутати заради блокадите по границата с Турция, съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова на специален брифинг, но отказа да назове имената на проверяваните. Проверката е започнала след сигнал на граждани и сигнал от „Протестна мрежа“. Прокуратурата ще проверява дали има нарушени избирателни права на български граждани, на които е било попречено да гласуват и ще реши дали да образува досъдебно производство.

Президентът Румен Радев иска кабинет, който да работи за националното единение. Той щял да даде достатъчно време на партиите да направят своите компромиси. Румен Радев отказа да коментира каква коалиция ще бъде най-добра за страната, защото не искал да влияе. „В никакъв случай не искам да пресирам партиите, защото това ще бъдат наистина едни сериозни компромиси. Най-важното е в никакъв случай да не взривят бъдещото време“, заяви Радев.

Комисията за енергийно и водно регулиране обсъжда днес увеличението на цената на електроенергията с близо 1% заради очакваното поскъпване на природния газ от 1 април с 29 на сто. Решението за поскъпване на природния газ ще бъде взето на закрито заседание на КЕВР на 31 март.

На международна конференция под надслов „Арктика – територия на диалога“ руският президент Владимир Путин обяви военната дейност на САЩ в Аляска за заплаха. „Докато това, което ние правим, е с местен характер, това, което САЩ правят в Аляска, е с глобален характер. Противоракетна отбранителна система се разработва там. Тази система е един от най-сериозните проблеми на съвремието в сферата на сигурността. Това не е просто една отбранителна система, това е част от ядрения потенциал, доведен до периферията… Това, което правим на островите и на брега, е с местен характер, то е свързано с възстановяването на инфраструктурата, за да се гарантира сигурността на корабоплаването в региона наред с други неща.“ Путин подчертава, че като ядрени сили САЩ и Русия имат „отговорност към света“.

Американски федерален съдия в Хонолулу продължи за неопределено време действието на предишното си решение за блокиране на ревизирания указ на президента Доналд Тръмп, който забранява влизането в САЩ на хора от шест предимно мюсюлмански страни. По този начин той блокира и втората забрана на Тръмп за влизане в страната от 6 държави.

Полицията във Венеция, Италия, съобщи, че е разбила терористична клетка в града. „Установена е джихадистка терористична клетка в историческия център на Венеция“, се казва в съобщение на полицията в туитър. Задържани са трима души и едно малолетно лице. Претърсени са 12 адреса. Всички заподозрени са косовски граждани с разрешителни за престой на територията на Италия.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.