SHARE

ОЛАФ: България, Румъния, Унгария водят по измами с еврофондове. Средства на ЕС за 888 млн. евро са били раздадени през миналата година в схеми за предполагаеми измами, като водещите държави по злоупотреби са Румъния, България и Унгария. (kafene.netЦелият доклад може да бъде свален от тукДиректорът на ОЛАФ обжалва решението на ЕК за отнемането на имунитета му. Според него, ако това решение влезе в сила, занапред служителите на ОЛАФ ще бъдат по-притеснени и ограничени при водените от тях разследвания. Белгийските власти поискаха миналата година да разпитат Кеслер по случая „Дали“. През 2013 г. еврокомисарят Джон Дали бе принуден да напусне комисията след разследване на ОЛАФ, според което той бил повлиян от представители на тютюневата промишленост. (mediapool)

Директорът на „Пирогов“, Стоян Миланов, обвини здравната каса в рекет. От два месеца в болницата не бяха изплащани заплати и работещите там поддържаха стачна готовност. „Пирогов“ отказа да подпише договора с РЗОК (регионалната здравноосигурителна каса), защото го смяташе за „унизителен“. Проф. Миланов заяви „Беше ми казано, че ако не подпиша този протокол, няма да си получим парите”. В крайна сметка парите бяха изплатени, а Миланов настоя отговорните за забавянето на средствата да си понесат отговорността. (ureport)

Двайсет и девет хиляди души в България живеят в състояние на „съвременно робство“, от общо 46 милиона по света (при 28 хиляди през 2014 година). По процент от населението, живеещо в условия на съвременно робство (0,404%) обаче, България е на пето място в Европа и на 32-ро в света. Форми на съвременното робство са принудителният труд, трафикът на хора, експлоатацията на детски труд, сексуална експлоатация, насилствени бракове, продажба на деца и др. (mediapool)

В безпрецедентно обръщение към обществеността, 200 учени от Кеймбридж предупредиха британските избиратели за „тежките последици“ от Brexit (вероятното излизане на Великобритания от ЕС) Ако кликнете на линка, ще видите и две чудесни разяснителни клипчета за референдума и за това как работи ЕС. (the Telegraph) Девет от десет британски икономисти смятат излизането на Великобритания от ЕС за катастрофално, според мащабно проучване, проведено в средите на бизнеса, университетите и публичния сектор (Holyrood).

Контрольорите в градския транспорт в София ще бъдат подпомагани от общинска полиция от първи юни (ureport). Откакто софийската община обяви плановете си за поскъпване на единичния билет за превоз, цената на билета за градски транспорт в София е предмет на оживено обсъждане и протести. Поради възможното появяване на голям брой гратисчии, мерките за контрол ще бъдат затегнати.

Ще има и втора резервна тръба на интерконектора с Румъния (clubZ). Това е част от план, според който до края на 2019 г. България да е способна да внася газ и от Румъния, като по този начин намали газовата си зависимост от Русия.

Мъртвото пространство с ротондата пред Централна гара е възможно да се превърне в място за култура и отдих. От построяването на сегашната Централна гара в София през 70–те години, това е поредният опит да се интегрира площадът пред нея в рамките на града. Там е възможно да се нанесе захаросаният частен варненски „Ретро музей“, посветен на комунистическия режим, заедно с восъчните фигури на Тодор Живков, Леонид Брежнев и Георги Димитров  (offnews).

Заглавна снимка: Георги Димитров, vesti.bg