SHARE

Григор Димитров е лицето на кампанията „Малки герои“ за обновяването на детското крило на „Пирогов“.

На 4 април 2017. Фондация „Америка за България“ обяви разрастването на инициативата „Малките герои“ за преобразяване на детското отделение на „Пирогов“ в приказна и гостоприемна среда за децата и техните семейства. Тя ще бъде извършена от архитекта на „Музейко“ Лий Сколник, чието бюро LHSA+DP е създало над 60 детски центъра в цял свят. В момента екипът на Сколник е ангажиран с изграждането на детска болница в Ню Йорк.

Фондацията обяви началото на национална DMS кампания в полза на „Пирогов“.

Можеш да си герой не само за ден. Дари лев със SMS на 17777 с текст DMS PIROGOV и Фондация „Америка за България” ще го удвои. Патрон на „Малките герои” е Григор Димитров.

Така всеки може да дари 1 лев за „Малките герои”, които фондацията ще удвои. Целта е DMS кампанията да набере 100 000 лева, към които „Америка за България” ще добави още 100 000 лева.

Григор Димитров е не само тенисист от световна величина. Той е нашият герой!

Публикувахте от America for Bulgaria в 4 април 2017 г.

Председателят на Софийския градски съд Калоян Топалов изпрати на главния прокурор Сотир Цацаров доклад със стотици нарушения, свързани с искания и разрешения за използване на специални разузнавателни средства (СРС) през 2015 и 2016 г. Проверката установява множество разнообразни нарушения, сред които са разрешения, направени от некомпетентни съдилища, немотивирани подслушвания и незаконосъобразно следене на дипломати. Разследването установява още, че до средата на 2014 г. в специалния регистър не се е вписвало името на съдията, който се е произнасял по исканията за използване на СРС. В доклада се посочва още, че разрешените СРС-та са в пъти повече, докато председатели на градския съд са Георги Колев (юли 2009 – ноември 2010 г.) и Владимира Янева (юни 2011- февруари 2015 г.) в сравнение с тези след тях. Нещо повече – Владимира Янева, известна със скандала „Яневагейт“, е разрешила 6008 от 6010 поискани СРС-та през 2011 г.

„Лукойл Нефтохим“ и „Лукойл България“ държат близо 90% от данъчните складове за горива. Това стана ясно от данни на Министерството на финансите, които бяха предоставени на коалиция „Нова република“ след съдебно решение. Според правораздаващия орган информацията не е търговска, поради което тя не трябва да се крие, каквато беше практиката до този момент. Представители на коалицията заявиха, че това е монопол и Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне разследване за злоупотреба с господстващо положение.

Служебното правителство предлага промени, които ще ограничат правото на глас на всички българи в чужбина. Предложението за изменения в Закона за българското гражданство въвежда изискване за живеене през последните 3 месеца на територията на страната, за да се даде възможност за гласуване на парламентарни и президентски избори. На практика промените въвеждат изменения не само в Изборния кодекс, но и в Конституцията. Според нея право да избират парламент и президент имат „гражданите, навършили 18 години, с изключение на поставените под запрещение и изтърпяващите наказание лишаване от свобода“. Ако проектозаконът бъде приет от парламента, това по всяка вероятност ще наложи произнасяне на Конституционния съд.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск проведе в България работна среща с президента Румен Радев. Пред медиите Туск заяви, че ЕС планира допълнителни финансови мерки, включително в подкрепа на България, но поясни, че политическа солидарност означава „един за всички и всички за един“. Туск допълни още, че оценява високо охраната на българските граници и призова останалите членки да допуснат страната в Шенген.

След срещата президентът Румен Радев заяви, че е отменил наредбата за интеграция на бежанците, тъй като според него тя е заплаха за сигурността на България и ЕС. Президентът отказа да коментира дали страната ни може да понесе финансови санкции заради това решение, а от обясненията му не стана ясно как ще бъде решен проблемът с интеграцията на бежанците у нас. Туск не коментира публично темата, като не е ясно дали тя е била обсъдена по време на разговорите им.

ГЕРБ и „Обединените патриоти“ (ОП) ще направят общо правителство, като в коалиционното споразумение ще запишат, че правителството се стреми към пълен 4-годишен мандат и нито един от партньорите поотделно няма да има право да предизвика предсрочни избори. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след проведените днес преговори между двете формации. Той обясни, че не е съгласен ГЕРБ да управлява, а ОП и други партии да подкрепят правителството, без да участват в него. На въпрос дали ще търси подкрепа от партията на Марешки – „Воля“, той заяви, че с патриотите имат общо 122 депутати, което е „предостатъчно за коалиция“.

Комисията за енергийно и водно регулиране свика днес открито заседание, на което ще се обсъди бъдеща промяна на цените на парното, топлата вода и тока. Причина за тези действия е поскъпналият в началото на месеца с близо 30% природен газ. Заради него ще нараснат и разходите на дружествата, тъй като природният газ има най-голям дял от тях. Предложението на работната група е увеличението в трите най-големи градове на страната да бъде с около 22%. След днешното заседание дружествата ще имат един ден да подготвят писмени становища. В петък вече на закрито заседание ще се вземе окончателно решение, а новите цени ще влязат в сила най-вероятно на следващия ден.

Жертвите на експлозията в метрото в Санкт Петербург достигнаха 14 души. Около 50 са ранените, като четирима от тях са в много тежко състояние, заяви Светлозар Паунов, оглавяващ българското генерално консулство в Русия. Той уточни, че сред жертвите и пострадалите няма българи. За извършил на самоубийствения атентат се смята руски гражданин, роден в Киргизстан през 1995 г. Властите в страната издирват още двама замесени в нападението, за което все още никой не е поел отговорност.

Унгарският парламент прие закон, който ще лиши от лиценз чуждите университети и институти в страната, които не разполагат с кампус в „родните“ им страни, предаде Франс прес. Промяната ще доведе до затварянето на Централноевропейския университет в Будапеща, създаден от американския милиардер Джордж Сорос, който пък се превърна в мишена на унгарския премиер Виктор Орбан. Англоезичното учебно заведение беше създадено малко след падането на комунизма, за да насърчава добрите управленски практики и социалната трансформация. Законът беше приет, въпреки че предизвика протести през последните дни.

Десетки загинаха след химическа атака в сирийски град на юг от Идлиб, предава Ройтерс, позовавайки се на здравните власти в провинцията. Според Мунзер Халил, който оглавява „здравното министерство“ на бунтовниците в града, загиналите са над 50, а ранените – повече от 300. Той допълва, че използваните газове най-вероятно са зарин и хлорин. Неотдавна съвместно разследване между ООН и Организацията за забрана на химическите оръжия установи, че сирийските власти осъществяват нападения с отровен газ. Управляващите обаче отричат да използват химически оръжия.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от „Медиапул“ и „Дневник“.

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.