SHARE

Една жена е убита, а още петима души са ранени при атака с нож на площад „Ръсел скуеър“ в центъра на Лондон късно снощи. Силите на реда били повикани на местопроизшествието след съобщението, че въоръжен с хладно оръжие мъж напада хора на площада около 22:30 ч снощи (0:30 ч бълг. време). Нападателят е арестуван, след като бил обезвреден с електрошокова пушка шест минути след повикването. На площада били намерени шестима ранени.  „Според предварителни данни психическото състояние е значителен фактор в този случай и това е една от главните версии, по които работи следствието“, каза помощник комисарят на лондонската полиция Марк Роули, цитиран от Ройтерс. http://www.dnevnik.bg/sviat/2016/08/04/2805868_mlad_muj_napadna_s_noj_minuvachi_v_london_ima_edna/

Днес бе разпространено писмо от председателя на ЕК Жан Клод Юнкер до Бойко Борисов, от което става ясно, че Брюксел, продължава да работи „много усърдно“ в подкрепа на българската идея за създаването на газов хъб „Балкан“. Според Юнкер концепцията за него би могла да включи и новата мрежа за доставки на газ от Русия „по начин, който е изцяло в съответствие с правилата на Евросъюза“. Това означава, че „Газпром“ трябва да гарантира достъп на търговците до доставяната суровина. „Относно въпросите от областта на ядрената енергетика, които посочваш в писмото си, бих искал да подчертая, че Еврокомисията напълно зачита правото на България да определя своя енергиен микс“, посочва Юнкер. Писмото му е в отговор на писмо на премиера Бойко Борисов, изпратено на 7 юли, но чието съдържание още не е ясно.

Соченият за кандидат за президент на БСП и АБВ ген. Румен Радев, който в понеделник подаде оставка като командир на Военновъздушните сили (ВВС), е посочил като мотив за това концепцията, според която българското въздушно пространство ще се охранява съвместно с чужда държава срещу заплащане. Това потвърдиха за „Дневник“ от Министерството на отбраната.
В рапорта си за напускане ген. Радев е заявил, че тази „концепция е по-унизителна дори от Ньойския договор“, защото последният бил наложен на България със сила отвън, докато „въпросната концепция е инициирана от български зам.-министър, приета на Съвет по отбрана на българското военно ръководство и утвърдена от български министър на отбраната“.

Стана ясно, че на вчерашното  закрито заседание на министерски съвет е взето решение да се отзове българският посланик на ООН в Ню Йорк Стефан Тафров. На неговото място ще замине Георги Панайотов от отдел НАТО в Министерството на външните работи. От външно отричат причината за отзоваването на Тафров да е факта, че е бойкотирал кампанията на Ирина Бокова за председател на ООН, а твърдят, че единствената причина е изтичането на мандата му на 15 юли.

Протест на мотористи имаше днес пред съдебната палата в София, след като двама мотористи загинаха в катастрофа причинена от турския гражданин Фарук Бекташ. Преди седмица Софийският окръжен съд постанови мярка за неотклонение домашен арест, след което Бекташ изчезна. След протеста пред съдебната палата мотористите се преместиха пред посолството на Турция. Мотористите настояват  турският гражданин виновен за катастрофата да бъде върнат в България, където да бъде съден.

Английската централна банка (АЦБ) очаквано понижи основния лихвен процент с 25 базисни пункта и увеличи обема на програмата за изкупуване на активи с 60 млрд. лири  в отговор на притесненията след вота за напускане на Европейския съюз (ЕС).Британският паунд поевтиня с над 1% спрямо долара веднага след оповестяването на решението в 14 часа българско време.

Всички руски боксьори, които са получили квоти за олимпиадата в Рио ще бъдат допуснати до игрите. Международната федерация по бокс (AIBA) обяви днес, че 11-те представители на Русия отговарят на всички изисквания на МОК. Те нямат предишни допинг провинения и имената им не фигурират в доклада на независимата комисия на Световната антидопингова агенция.

* За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Би Би Си”, “Ройтерс”, “Дневник”, “Инвестор“ и “Медиапул”