SHARE

ГЕРБ внася промени в Изборния кодекс за въвеждане на мажоритарна система. 

„Предложили сме разделяне на страната на 240 едномандатни избирателни района. Това е сериозно деление, свързано с изборния процес и промяната в системата“, каза Данаил Кирилов от ГЕРБ пред БНТ.

Според новия законопроект в случай, че депутат отиде в изпълнителната власт или напусне НС по друга причина, мястото му не остава незаето, както предвиждаше старият проект на ГЕРБ, а за попълването му ще се организира частичен вот, съобщава “Медиапул”.

Най-спорният момент в мажоритарната система – определянето на 240-те едномандатни избирателни района, които могат лесно да наклонят везните в полза на една или друга партия – се предвижда да бъде прехвърлена на президентството.

Бившият външен министър Даниел Митов и неговият заместник Христо Ангеличин бяха обвинени за безстопанственост от прокуратурата.

Двамата са разследвани по делото за сключено споразумение за използването на фирма, която да осигурява самолетни билети, хотелски резервации и пътнически застраховки към МВнР и Министерството на земеделието и храните.

„Не мога да разбера изобщо за какво е това обвинение, защото, ако има някакво нарушение, то е във фирмата, която в определен момент може би е взела повече от двете министерства. След проверка в Министерството на земеделието и храните тя е върнала пари и на двете ведомства“, отговори на обвиненията Митов.

Обвинение получи и Гроздан Караджов от Реформаторския блок, който е привлечен към наказателна отговорност във връзка с негови търговски взаимоотношения с бившия собственик на мобилния оператор „Глобул“ отпреди 6 години. Караджов е обвинен за длъжностно присвояване, като помагач на главния изпълнителен директор на „Космо България Мобайл“ ЕАД. В отговор Караджов заяви, че “няма от какво да се притеснява”, тъй като не е работа на прокуратурата да се занимава с търговски взаимоотношения.

Съдебният инспекторат ще провери Цацаров за аферата „ЦУМ-гейт“ след подадения сигнал на Съюза на съдиите. Проверката се води за установяване на действия, които накърняват престижа на съдебната власт, както и такива, свързани с нарушаване независимостта на съдиите, прокурорите и следователите. Засега производството е на етап „отстраняване на нередностите по сигнала”.

Междувременно Бойко Борисов днес получи поздравления от американския президент Доналд Тръмп.

“Дълбоко ценя приноса на България в нашите общи мисии: като съюзници стоим рамо до рамо в Афганистан и Косово, а като коалиционни партньори се борим да унищожим ИДИЛ. Също така съм благодарен за широката подготовка за домакинството на най-голямото учение на НАТО в Европа тази година. Особено съм радостен от плановете на България да засили и модернизира отбранителните си способности, които са от ключово значение в общата ни работа при справяне с нетърпящи отлагане предизвикателства пред нашия алианс, включително тероризма и миграцията“, посочва Тръмп в поздравителния си адрес до Бойко Борисов.

София Владимирова е новият председател на Съвета за електронни медии. Тя заема поста на Мария Стоянова след едногодишен мандат. Владимирова започна втори мандат като член на СЕМ на 27 април 2016 година от квотата на Народното събрание.

Правителството предлага на президента да издаде указ, с който да назначи старши комисар Младен Маринов за главен секретар на МВР. Досега Маринов заема длъжността директор на Столичната дирекция на вътрешните работи от юли 2014 г.

Междувременно Румен Радев назначи социалния министър от служебния кабинет Гълъб Донев за секретар по социални политики и здравеопазване в президентството.

Китайският председател Си Цзинпин заяви, че Китай ще отстоява приетите цели в Парижкото споразумение за климата, въпреки възможността САЩ да се оттеглят от споразумението.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул”.

Снимка: Хаштаг.бг/Милена Кичашка

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.