SHARE

Десетки хиляди жени в Полша  се включиха в стачката „Черен понеделник“ и отказаха да отидат на работа и да изпратят дъщерите си на училище. Протестът им е срещу плановете на правителството да наложи пълна забрана над абортите в страната. В цялата страна се провеждат различни акции, шествия, протести, концерти, дебати и обучения. Организаторите заявиха, че на участничките в акцията се предлага да не ходят на работа цял ден, като се възползват от предоставяните им от закона възможности  да вземат почивен ден или отпуск, за да се грижат за детето си или за да дарят кръв. Дотук се стигна, след като стана ясно, че полският парламент работи над закон, според който абортите се криминализират напълно, а жените, направили аборт, подлежат на наказателно преследване, както и лекарите, извършили операцията.  Това означава, че дори при причини от медицинско естество или изнасилване жените ще бъдат задължени да раждат. В момента в Полша действа закон, забраняващ абортите без медицински основания – за такива се смятат заплаха за живота и здравето на майката или сериозна патология на плода. Бременността може да бъде прекъсната и ако е настъпила в резултат на изнасилване. Въпреки че и сега действащият закон в Полша е един от най-строгите в ЕС, предложението за пълна забрана изкара хиляди жени и мъже по улиците на страната. В знак на солидарност от опозицията също участваха в стачката и не отидоха на работа днес.

Повече по темата можете да прочетете в текста „Безумието в Полша – затвор за аборт. Жените не са инкубатори“.

Сайтът „Биволъ“ разпространи поредните записи, свързани с бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева. В него Янева разказва как, след като разбира от главния прокурор Сотир Цацаров, че той ще поиска отстраняването й, получава „хиляди обаждания“ от Венелина (в записа не се посочва фамилия), която я пита: „Имаш ли нужда от подкрепа, какво да пускам?“ „Викам, ако искаш пусни само че съм депозирала писмено становище и няма да ходя. Ивайло Крачунов хиляда пъти сутринта ми звъня, аз не съм му вдигнала. И така.“ От записа се разбира, че след като получава съобщението от Венелина, Янева й се обажда „като на приятел, не като на журналист“. Пред „Дневник“ Румяна Ченалова е заявила, че си спомня за разговора, който е бил в деня, в който ВСС е гласувал временното отстраняване на Янева. По думите й става въпрос за главния редактор на вестник „24 часа“. Венелина Гочева заявила, че няма да коментира „Биволъ“. По този повод бившият министър на правосъдието Христо Иванов написа във фейсбук: „Сега ще се почне (след дълго мълчание): кой е правил този запис, защо се пуска сега, незаконни записи не коментирам и прочее спам. Единственото, което има значение, е вярно ли е! Какво следва? И аз като министър на правосъдието, и председателят на ВКС, и членове на ВСС, и президентът призовахме за проверка на съдържанието. В доклада си от януари 2016 г. Европейската комисия на две места прeпоръчва проверка. Ако щеше да има проверка – вече да е приключила. Ето защо вече не призовавам за това. Единственият изход е оставката на Цацаров, след която да почне проверка. Друг път за връщане към някаква законност на управлението няма!“

Президентът Росен Плевнелиев  присъства на годишната конференция на Глобалния предприемачески мониторинг България. В словото си той подчерта, че президентската институция има необходимата власт да задава смислени приоритети. „Радвам се и се гордея, че в тези пет години изминахме пътя от „Големия шлем“ с три руски проекта до няколко смислени приоритета за България – иновации, дуална система на образование, иновационни екосистеми, енергийна ефективност, либерализация и диверсификация.” Президентът допълни, че допреди пет години нито една от тези теми не беше в дневния ред на обществото.

След среща между синдикатите, министър-председателя Бойко Борисов и финансовия министър Владислав Горанов стана ясно, че учителските заплати ще бъдат увеличени средно с 8% от догодина. Възнагражденията на младите преподаватели ще бъдат увеличени с 10% от следващата календарна година, а средното увеличение на учителските заплати от 1 януари ще бъде с 8 на сто. Необходимите средства са 126 млн. лв. и ще бъдат заложени в проекта за държавен бюджет за 2017 г. На срещата присъстваха и шефът на образователната комисия в парламента Милена Дамянова (ГЕРБ), председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева и президентът на КНСБ Пламен Димитров. Борисов обяви, че заедно с Горанов са решили основен приоритет в бюджета за следващата година да бъде образованието, за което ще бъдат дадени допълнителни 223 млн. лв. „Позволяваме си го, това е основна разлика с предишното правителство, защото тази година сме събрали с 1.6 млрд. лв. повече вследствие работата на приходните агенции, МВР, ДАНС и прокуратурата. Затова може в бюджета да направим това, което българските учители и образование заслужават, както и за науката“, обясни лаконично премиерът. Министърът на образованието Меглена Кунева коментира: „Радвам се, че правителството обективира една оценка, която имахме, още когато сключвахме коалиционното споразумение – приоритет да бъде образованието.“ Тя подчерта значението на „реформаторските усилия на министерството“ и посочи образованието като начин за решаването на други проблеми в държавата с думите: „Това е отговорът на икономиката, здравеопазването, сигурността и дори демографията. Няма въпрос, на който отговорът да не е образование“.

САЩ обвиниха открито Русия за извършените бомбардировки над Алепо и прекратиха разговорите за Сирия. Така кризата в отношенията между двете страни се задълбочи. „Русия и сирийският режим избраха да търсят военно решение“, обяви Вашингтон.Пентагонът уточни, че контактите между двете страни по отношение на избягването на инцидент между техните самолети ще продължат. Като част от прекратяването на контактите САЩ ще изтеглят военните, изпратени, за да участват в създаването на съвместен руско-американски център. Ако примирието се беше запазило, целта на центъра щеше да бъде да координира военни операции и разузнавателна информация. Това е решение, което не беше лесно да се вземе“, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби. Той припомни, че САЩ и Русия водиха активни преговори в опит да сложат край на гражданската война. Търпението на Белия дом към Русия по отношение на сирийския конфликт се изчерпа, заяви говорителят на президента Барак Обама Джош Ърнест. „Вече няма нищо, за което САЩ и Русия могат да говорят“ по отношения на Сирия, подчерта говорителят, който определи ситуацията като трагична.

*В бюлетина е използвана информация от „Дневник“, Mediapool и BBC

SHARE