SHARE

Безотговорността е най-сладка. Миналата седмица Борис Джонсън се отказа от надпреварата за следващ премиер на Великобритания, а днес в ежеседмичната си колонка в Daily Telegraph обвини Камерън, че не знаел какво да прави с този Brexit. Не можело да предлагаш избор между две неща, като нямаш план за едната опция, казва Борис, който за сметка на това, очевидно, не вижда никакъв проблем с това пък да си избереш и да се застъпиш за едно от тези неща и отново да нямаш план за него.

Днес към лагера на напускащите победители, които нямат никакъв план, се присъединява и Найджъл Фараж – „повече от това не мога да сторя.“, заяви гордо той и подаде оставка като лидер на Независимата партия на Обединеното кралство (UKIP)

 Единственият въпрос е дали уроците от този цирк ще послужат за отрезвяване на останалата част от Европа. Видяхме що е то „независимост“ и какво означава „стига с тези експерти и техните приказки“.

Повече за творението на Източна Европа – Найджъл Фараж, може да прочете в статията на Румен Петров – „Врагът пред портите“ на Великобритания сме ние.

Днес отново намери потвърждение очакването на Терминал 3 (вж. анализа на Димитър Бечев), че Турция иска да си сътрудничи с Русия в борбата с ДАЕШ в Сирия. От руска страна, засега, единственият отговор е от говорителя на президента Дмитрий Песков, който казва, че предложението ще бъде сериозно обмислено. Намеци за сътрудничество се чуха от Ердоган още миналата седмица след атентата в Истанбул. През изминалите дни се разбра, че зад покушението стоят терористи с руски, узбекски и киргизки произход.

Днес една интересна статия от ReutersБивши съветски изгнаници придават на насилието на ДАЕШ руски акцент“ обяснява, че в редиците на ДАЕШ присъстват и много други борци, които са били потъпквани от СССР и режима и Путин, което е довело до тяхната радикализация и обвързване с терористичната групировка.

Терор имаше и през почивните дни. По последни данни, в иракската столица Багдад 165 души загинаха и 225 са ранени след взрив на камикадзе тази неделя. Отговорността отново е поета от ДАЕШ, а атаката се смята за отмъщение, след като по-миналата седмица ираксата армия си възвърна контрола над гр. Фалуджа, който е от стратегическо значение за терористичната организация.

Междувременно в България не се случва нищо. Тълкувателно решение на ВАС прекратява възможността да се търси обезщетение за претърпени вреди от действието на противоправни подзаконови нормативни актове по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

Решението преустановява противоречивата практика по въпроса и е прието с мнозинство от 53-ма съдии от общо 85 във Върховния административен съд.

Безхаберието на държавата е узаконено. Но това не е изненада за никого.

Според Центъра за изследване на демокрацията всеки пети (22.2%) българин е участвал в корупция, предава „Дневник“. Нивото на корупция е толкова високо, че се е прeвърнало в „новото нормално“, заяви при представянето на годишния доклад за оценка на корупцията Руслан Стефанов, директор на икономическата програма в ЦИД.

„В този контекст докладът препоръчва две задължителни, спешни реформи, които следва да намерят място в антикорупционния дневен ред на страната – рестарт на контролната система и създаване на независима антикорупционна прокуратура. Резултатно противодействие срещу завладяването на държавата в България може да се осъществи само с последователни и координирани усилия на представители на правителството, гражданското общество и международните партньори във важни за националното развитие и националната сигурност сфери“, посочват от Центъра.

*За изготвянето на този материал е използвана информация от „Дневник“, „Медиапул“, „Би Би Си“, „Ройтерс“ и в-к „Индипендънт“

SHARE