SHARE

„Наистина съжалявам, че има санкции срещу Русия“, заяви бившият германски канцлер Герхард Шрьодер, след като не само стана член на управителния съвет на руската „Роснефт“, но и бе назначен за негов директор. Най-популярният германски всекидневник днес съобщи новината под заглавие „Сега той вече категорично принадлежи на Путин“, съобщава „Дневник“. Разбира се, Шрьодер не каза нищо за издевателствата над украинците в Крим, заради чието анексиране са наложени ограничения на руския бизнес. Ние ви разказахме за тях – тук. 

Министърът на външните работи Екатерина Захариева определи твърденията, че Русия е заплаха за националната сигурност на България, като „погрешна интерпретация“. Напоследък управляващите се надпреварват да обясняват как Русия въобще не е заплаха за вътрешните работи на България. Тази активна борба на активни борци става все по-интензивна, след непосредственото посещение на Юрий Чайка, който коментира същия доклад с думите, че „който меч вади – от меч умира“.

Сотир Цацаров днес заяви (погрешно), че никой не се интересува кои са добрите и лошите във Висшия съдебен съвет. Държавата също не се интересува от това какво казва обществото и така Стоян Мавродиев вече е директор на Българската банка за развитие (ББР). Провалил се в овладяването на кризата КТБ, свързван с делото за „кокаиновия крал“ Евелин Банев-Брендо, без нито ден стаж на ръководна позиция в друга банка – Мавродиев все пак бе избран. Името му е вписано в Регистъра на одобренията, воден от централната банка. Там са имената и на Румен Митов и на Николай Димитров, които също ще заемат постовете изп. директор и член на управителния съвет на държавната банка. Повече четете тук. 

Семейната сага на ГЕРБ в Хасково продължава. Става въпрос за местния лидер на ГЕРБ и дългогодишен депутат Делян Добрев, който се е разпореждал с назначенията на свои приятели и роднини. От горчивата ирония в коментарите на Българската комунистическа партия, че това било „феодална практика“ (но само ако се практикува от грешната страна, разбира се), до оправданията на хасковските съветници, че близки роднински и приятелски връзки не са пречка за работа в общината и че всъщност те са „дискриминираните“ – „Дневник“ ни представя случая кратко и ясно. 

Надпреварата на държавата по случая с оръжейното дружество „Емко“ навлиза в нова фаза  министърът на икономиката Емил Караниколов потвърди пред БНТ, че „Емко“ дължи пари на Министерството на отбраната, след като държавата не успя да откупи завода, към който се твърди, че има апетити Делян Пеевски. По-рано днес вицепремиерът Красимир Каракачанов обяви, че компанията има да дава 2-3 млн. лв. на ведомството от неплатени наеми за складове от 2009 година досега, цитираме „Дневник“. 

Министърът на туризма Николина Ангелкова е дадена на прокуратурата, след като неправителствената организация „Антикорупционени фонд“ е сезирала органите за обществена поръчка на Министерството на туризма за изработване на рекламни видеоклипове на стойност от 43 680 лева, в която има сериозни процедурни нарушения. Друго допуснато нарушение е назначаването с министерска заповед на комисията по избор на изпълнителя три дни след изтичане на срока за подаване на оферти. „Сключване на договор без правно основание при изразходване на публични средства представлява безстопанственост“, се казва в изпратеното до прокуратурата правно становище на фонда, цитирано от „Дневник“. 

Търсите нещо интересно за правене тази вечер? Не пропускайте „Европейската нощ на учените“ – събитие, което всяка година се провежда едновременно в около 300 града в цяла Европа и по света. Открийте с какво всъщност се занимават изследователите и как това влияе на нашия живот – повече информация, както и програма за цяла България – на страницата на Британския съвет тук. 

Силите на Башар ал Асад активно бомбардират болнични заведения в Сирия – местни лекари казват, че четири болници са били ударени в последната седмица в Идлиб, който е контролиран от бунтовниците на границата с Турция, и в Хама. Местните медицински лица масово критикуват международната общност за липсата на реакция срещу бомбардировките над болниците. Две болници бяха евакуирани в сряда, а пета болница в Идлиб е засегната от атаки днес, като 14 души са убити според местни източници, цитирани от Guardian. 

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер заяви, че на Великобритания ще й трябва чудо, ако иска да продължи преговорите за Брекзит. Канцлерът на Германия Ангела Меркел също е заявила, че няма да се намеси и ще остави на главния преговарящ Мишел Барниер да води преговорите. Въпреки това Меркел поздрави британския министър Тереза Мей за речта и в Италия и обяви предложението й за преходен период след 2019 за интересно. „Но днес обсъждахме първа фаза. А първа фаза означава решаване на конфликта в Северна Ирландия, правата на гражданите и финансови въпроси… Със сигурност ще последваме препоръките на Барниер.“ За разговорите между премиера Бойко Борисов и Юнкер пък ви разказахме днес в „Терминал 3″ – тук. 

А кои са най-разпространените заглавия на дезинформацията тази седмица? Предлагаме ви да хвърлите едно око на класацията на Eu Disinfo, които предлагат един по-различен бюлетин с много fact-check на заглавия, на които нищо чудно да сте попаднали в мрежата.

САЩ изтеглиха повече от половината от дипломатическия си персонал си от Куба, тъй като мистериозни атаки вредят на здравето на дипломатите. Вашингтон предупреди американците да не посещават страната, тъй като има данни за атаки, извършвани в хотели. Поне 21 души са се оплакали от проблеми, които варират от лека мозъчна травма до глухота, замаяност и гадене. Ранните проучвания твърдят, че става дума за звукови атаки, а Куба отрича всякакво участие. Двама канадци също са засегнати. Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън заяви, че засега двете страни запазват дипломатическата си връзка и ще разследват съвместно атаките. 

 

Снимка: Russia Beyond

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.