SHARE

Най-голямото златно съкровище от Ранното средновековие – Съкровището на Надсентмиклош, ще бъде представено на изложба в София в Националния археологически институт (НАИМ) в зала “Трезор”, където ще остане до 9 юли.

След 200 години проучвания все още не е ясно кой е бил собственик на 23-те съда с общо тегло почти 10 килограма.

Съкровището за първи път напуска пределите на някогашната Хабсбургска империя, където е открито през 1799 г. Съществува хипотезата (на доказани историци, а не на Божидар Димитров), че неговият произход е български. 

Агенция „Пътна инфраструктура“ прекрати обществената поръчка за проектиране и строителство на тунел „Железница“, част от магистрала „Струма“. Той се очаква да бъде не само най-дългият, но и най-скъпият в страната – поръчката е на стойност 250 млн. лв. Тунелът трябва да бъде изграден до 2022 г., тъй като се финансира от европейска програма, която изтича през съответната година. При неспазване на срока страната ни може да изгуби европейските средства. В решението за прекратяване на процедурата са посочени няколко нарушения, допуснати обаче преди година.

Столичният общински съвет не прие предложението за провеждане на референдум за забрана на новото строителство в район „Младост“ в София. Предложението на инициативния комитет „За зелен „Младост“ предвиждаше промяна на устройствените планове и налагане на временно спиране на строителството в района. Кметът на „Младост“ Десислава Иванчева заяви, че ще обжалва решението пред Софийския административен съд.
Междувременно на същото събрание съветът разреши стоежа на 55-етажния небостъргач „Парадайс тауър“. Със своите 220 м той ще бъде най-високата сграда в столицата.

Мюсюлманите у нас са с нагласи в полза на светското устройство на държавата, като те не приемат тероризма и радикалните настроения. Това показват някои от резултатите от проучване, направено през 2016 г. от агенция  „Алфа Рисърч“, но представено днес като част от проекта „Нагласи на мюсюлманите в България – 2016“.  Изследването разкри още, че българските мюсюлмани съжителстват в сравнителна модерност, но се забелязва връщане към патриархалния модел на семейни отношения от гледна точка на разводите, аборта и влиянието върху живота на децата.

От началото на април електроразпределителното дружество ЧЕЗ предлага на клиентите си услугата „Енергиен мениджър“. Тя ще подпомага потребителите да следят своето потребление на електроенергия и по този начин да оптимизират разходите си. Услугата се изразява в справка за потреблението на енергия за период от 36 месеца назад с отрсзено процентно отклонение. Услугата изисква заплащане, като тя може да бъде поискана от всеки офис на компанията.

Европейският парламент одобри на първо четене споразумение със Съвета на ЕС, според което отпада краткосрочната виза за украински граждани в Съюза. Те ще могат да пребивават в ЕС до 90 дни без виза в качеството си на туристи, при посещение на роднини или при бизнес срещи. Решението ще бъде одобрено формално през юни тази година.

Френската информационна агенция АФП, италианската АНСА и германската ДПА създават сайт за дейта журналистика (журналистика на данните), съобщи Франс прес. Сайтът „Юръпиън дейта нюз хъб“ (European Data News Hub) ще заработи през юни, като ще предлага безплатно съдържание, свързано с Европейския съюз. То ще включва статистически изследвания, текстове на пет езика (английски, немски, френски, италиански и испански), видеоматериали, снимки и анкети, като целта е да информира и да предизвиква дебати относно важните за  Европа теми. Сайтът ще получава субсидия от Европейската комисия, но ще води независима редакционна политика.

В САЩ демократите в Сената успешно блокираха номинацията на Тръмп за върховен съдия Нийл Горсич, като използваха т.нар. “филибъстър” (няма общо с парламентарния трик говорителят да не спира да говори до края на заседания – бел. ред.), при който, за да бъде прокарано решение в Сената, се изискват 3/5 мнозинство, или 60 от 100 гласа, a номинацията му успя да осигури само 55 гласа. Лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Маконъл обяви, че ще промени правилата за гласуване в горната камара на Конгреса, за да може номинацията да премине с обикновенно мнозинство от 51 сенатори – това ще наруши традицията в горната камера да се търси по-широк консенсус за номинация.

Междувременно в долната камара на представителите председателят на комисията по разузнаване Дейвид Нунес се оттегли от разследването на връзките на кампанията на Тръмп с Русия, след като срещу него започна да се води разследване дали незаконно не е оповестил класифицирана информация. Преди месец той обяви пред медиите информация, която впоследствие стана ясно, че му е било заръчано да направи от Белия дом.

Доналд Тръмп отстрани Стивън Банън от Съвета за национална сигурност, съобщава Ройтерс. Отстраняването на Банън от СНС се смята за жест към съветника по националната сигурност Хърбърт Макмастър, който според служители е изпитвал трудности да работи заедно с Банън. От края на февруари Макмастър ръководи СНС, след като замени на поста Майкъл Флин, който беше принуден да подаде оставка заради контактите си с Русия.

Американският посланик в ООН Ники Хейли заяви, че може отделни държави да са „принудени да действат“, ако не се стигне до общо решение на ООН за ситуацията в Сирия. Междувременно външният министър на Сирия съобщи, че сирийското правителство може да проведе международно разследване за химическата атака, но то трябва да бъде инициирано от Дамаск, а не от Турция.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник” и “Медиапул” и Washington Post. 

Снимка: Емил Георгиев

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.