SHARE

Правителството няма да преговаря за доставката на нов тип изтребители преди парламентарната комисия, която проверява проекта и това дали Румен Радев има интерес от закупуването на „Грипен“, да завърши работата си, съобщи военният министър Красимир Каракачанов.

Така, въпреки че в края на юли премиерът Бойко Борисов заяви по време на срещата с шведския си колега, че „в следващите една-две седмици“ започват преговори за класираните на първо място изтребители „Грипен“, очаквано проектът ще се забави. Комисията ще работи два месеца, в които трябва да провери всички аспекти на проекта.

Комията за защита на конкуренцията твърди, чe има извършени нарушения с господстващо положение на разпределителните и снабдителните предприятия от икономическите групи ЕВН, ЧЕЗ и „Енерго-Про“.

„КЗК установи, че предприятията във всяка от икономическите групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци извън съответните групи и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени“, твърди ведомството.

Инициативният комитет, издигнал Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори миналата година, който бе съставен предимно от функционери на БСП, е набрал общо 87 223 лева за финансиране на кампанията и след приключването ѝ, което е в нарушение на Изборния кодекс. Това показва извършеният от Сметната палата одит на участниците във вота – общо 11 партии, коалиции и инициативни комитети.

Помолен да коментира констатациите в доклад на Сметната палата, Румен Радев, който е на посещение във Варшава, заяви: „Има празнота в законодателството, която не регламентира точно тези процеси около изборите и след тях“.

Другият участник в президентските избори, който е имал неразплатени задължения към доставчици на стоки и услуги до датата на извършване на одита, е Реформаторският блок.

Министерството на здравеопазването предвижда другата седмица да пусне отново електронния търг за лекарства, който беше обявен през декември миналата година от екипа на Петър Москов и почти веднага спрян заради жалба на фирма пред КЗК и последвало обжалване в съда.

Здравният министър Николай Петров заяви, че очаква между 10% и 20% намаление на цените на медикаментите от е-търга.

Франция си поставя цел да прекрати продажбата на автомобили с бензинови и дизелови двигатели до 2040 г., както и да стане въглеродно неутрална 10 години по-късно, обяви новият министър на околната среда Никола Юло.

Страната опитва да се превърне в световен лидер при прилагането на ангажиментите, поети по Парижкото споразумение от 2015 г., от което президентът Доналд Тръмп оттегля САЩ.

Резолюция с по-тежки санкции срещу Северна Корея ще предложат САЩ пред Съвета за сигурност заради изпитването на междуконтинентална балистична ракета от Ким Чен Ун.

Европейският съюз и Япония постигнаха принципна политическа договореност по споразумение за икономическо партньорство. То бе определено като най-важното търговско споразумение, сключвано някога от ЕС. Толкова всеобхватно, че думата търговско е заменена с икономическо.

Ще бъдат премахнати митата за повече от 90% от износа на ЕС за Япония и 97% от тези на Япония към ЕС. Споразумението обхваща 30% от световната търговия.

Този процес следва да завърши към средата на 2018 г. и след това ЕС се надява споразумението да влезе в сила в началото на 2019 г.

Повече за споразумението може да прочетете тук.

За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от Mediapool и „Дневник“.

 

SHARE