SHARE

След  като за поредна година учениците подобряват печалният рекорд по изкарани двойки на матурите по български език и математика от Министерството на образованието обявиха, че ще сменят системата на оценяване. В телевизионно участие заместник- министър Диян Стаматов сподели, че според него проблемът не идва от трудността на задачите, а от недостатъчните знания и факта, че учениците не полагат достатъчно усилия, не учат системно и не разбират материала. Според него, обаче и системата на оценяване е остаряла, и не обхващала реалните знания на учениците.

И учебният материал по история стана тема през днешния ден. Повод за това беше дискусията „Знание и ценности“, която се проведе в Дома на Европа. Организаторите от фондация „Истина и памет“ обявиха, че са внесли в МОН списък с 26 исторически събития, които липсват и трябва да влязат в учебниците по история. Основни факти от истрията ни през изминалия век не се изучават – от преврата на 9.09. 1944, през убийствата извършени от режима, Народния съд, отнемането на частната собственост, лагерите на смъртта, сливането на комунистическата партия с държавата, устройството и икономиката на социалистическото общество. Министър Меглена Кунева не присъства на събитието, макар още през март тя да получи петиция подписана от 103 депутати, евродепутати и президента Росен Плевнелиев за задължително изучаване на тоталитарните режими на 20 век.

В интервю за радио Фокус министърът на туризма Николина Ангелкова отбеляза основните проблеми и приоритети на министерството и оправда цените по българските плажове с услугите и по-добрите условия, които предлагаме в сравнение с Гърция:“Нека все пак малко да разгърнем мита за Гърция. Защото да, не се плащат там чадърите и шезлонгите, обаче там няма осигуряване на водно снабдяване, няма медицинско обслужване, почистването не е с такива изисквания, каквито е при нас, и има изискване за консумация“. Доколко твърденията на министъра могат да се отразят на българите, предпочитащи Гърция за своята ваканция не е ясно, но оставаме с впечатлението, че в министерството не залагат на конкурентни цени и обслужване, а на силни думи. Както и на световни звезди, които да си правят селфита в София – „Знаете и миналата година Антонио Бандерас танцува българско хоро в Националната художествена галерия. Вчера виждате Самюел Джаксън. Всичко това е плод на общите усилия, които полагаме заедно, така че да използваме максимално звездите, които идват у нас“, завърши Ангелкова.

Миграционният поток по южната ни граница е засилен, около 100 души са опитали да преминат границата през изминалото денонощие. В същото време в Унгария са задържали български граждани, част от канал за трафик на бежанци.

Най-голямата лява партия в Румъния, социалдемократическата спечели местните избори, които преминаха под знака на скандали и обвинения в корупция.

Няколко седмици, преди срещата на НАТО, която ще се проведе във Варшава, днес се проведе официалната церемония, с която стартират най-големите военни учения на алианса в Европа.

В Украйна е задържан мъж, който е готвел терористична атака по време на европейското първенство по футбол във Франция. Очаква се, започващото на 10 юни първенство да протече при изключителни мерки за сигурност.