SHARE

И днес Турция е в центъра на вниманието. Премиерът на страната Бинали Йълдъръм официално поиска от САЩ екстрадирането на Фетуллах Гюлен, който турските власти обвиняват в организиране на опита за военнен преврат в страната. Припомняме, че държавният секретар Джон Кери заяви, че САЩ няма да ектрадират Гюлен, ако Анкара не предостави убедителни доказателства за неговата вина.

По отношение на Гюлен днес турският посланик в София Сюлейман Гьокче, заяви в интервю за БНТ, че в България има училища, които обучават привърженици на Гюлен.

Междувременно, Ердоган отново отказа да изключи възможността за връщането на смъртното наказание в страната. Едно от условията за членство в Съвета на Европа (чийто член е Турция) е тоталната забрана на смъртното наказание. Освен това, от Брюксел днес предупредиха Ердоган, че подобен ход от негова страна ще сложи край на преговорите за присъединяване на Турция към ЕС. Сами по себе си, преговорите за членство на Турция в ЕС може да не са особено перспективни, но те са обвързани със сделката за задържане на мигрантския поток от страна на Турция. 

Политическата чистка в страната продължава с пълна сила. Повече от 15’000 преподаватели са били уволнени по обвинения за връзки с Гюлен. Държавата е поискала и оставката на повече от 1’500 университетски ръководителя. Припомняме последните данни за задържаните и уволнените по подозрения, че са свързани с Гюлен – 6 000 военни са задържани, а 9 000 полицейски служители, 3 000 съдии и над 250 държавни служителя бяха уволнени.

Eксклузивeн коментар за случващото се в момента и отражението му върху Турция, отношенията й с НАТО, ЕС и в частност – България, специално за Терминал 3 днес на Димитър Бечев можете да прочетете тук. Коментаторът подчерта, че не вярва в теориите за предварително нагласен сценарий, а по-скоро има данни, че информацията за предстояща чистка по върховете е принудила застрашените да „стрелят в тъмното“ и да се превърнат в камикадзета с опита за преврат.

Продължаваме да следим и олимпийския допинг скандал с Русия. Вчера докладът на Световната антидопингова агенция потвърди обвиненията към Москва, за манипулиране на резултатите на руските атлети от тестовете за допинг и препоръча изключването на Русия от следващата лятна и зимна олимпиади. Днес Международния олимпийски комитет реши, че ще изчака решението на съда в Лозана и тогава ще се произнесе окончателно дали ще допусне руските атлети на започващата на 5 август Олимпиада в Рио, съобщи БНТ. Решено е, обаче че на руския спортен министър Виталий Мутко ще му бъде забранено да посети тези игри. Първоначалните сигнали са, че Русия ще бъде изключена и от двете олимпиади, предава Би Би Си.

Днес е голям ден за новия британски външен министър Борис Джонсън. Той призова Русия да се присъедини към исканията на Запада за отстраняване на Асад. Тази позиция ще отстоява и като домакин на срещата в Лондон между външните министри на Франция, Германия, Италия и върховния представител на ЕС. На срещата ще бъде обсъдена общата позиция на страните по отношение на Сирия. По-рано през деня Джонсън се срещна и с държавния секретар на САЩ Джон Кери. За човек, който е обидил всички държави на всички гореизброени лица може да се каже, че днешния ден е успех.

Първа новина днес на световните издания по необяснима за редакцията на Терминал 3 причина е, че на Конгреса на републиканците в САЩ третата съпруга на Тръмп – Мелания – е  изнесла реч, в която е плагиатствала фрази от реч на Мишел Обама, произнесена от нея през 2008 г. С което, Доналд Тръмп за пореден път успя да превземе информационния поток.

Далеч по-важно събитие в САЩ е появилата се информация, че Рупърт Мърдок и синовете му са решили да отстранят изпълнителния директор на Fox News – Роджър Ейлс.  Новината е голяма, защото Ейлс е архитект на пропагандната машина на Fox News, чийто похвати далеч надвишават уменията на родните прислужници на статуквото в медиите. Подмяната на консерватизма, значението на патриотизма и  разпространението на ксенофобия са все част от големия инструментариум на Роджър Ейлс, който е послужил за пример и вдъхновение на редица други пропагандни издания.

Причината за отстраняването му е, че срещу Ейлс се води дело за сексуален тормоз на работното място.

Говорейки си за медийни магнати и пропаганда, днес новината от България е свързана с Делян Пеевски и неговите бизнес авантюри.

На пресконференция изпълнителният директор на британската East Balkan Properties, която притежава 40% дял в “Глориент инвестмънт”, представиха обстоятелствата около скандал, свързан с Техномаркет. Знаете магазина е собственост на Делян Пеевски чрез “НСН Инвестмънт”. От началото на годината дружеството на Пеевски спира да плаща наема си за сградите, които използва за магазините на Техномаркет. Не само, че фирмата на Пеевски отказва да си плати, но и решава да оспори собствеността на имотите, като претендира, че са нейни.

В резултат, „Глориент“ е изправена пред риска да изгуби собственост на обща стойност 50 милиона евро, а председателя на Британско-българската бизнес асоциация предупреди, че ако в съдебните дела срещу “Глориент” не бъде съблюдавано върховенството на закона, то това ще отблъсне чуждите инвеститори от страната.

Друга новина от деня е, че от Реформаторския блок ще имат “оформена идея” за своята кандидат-президентска двойка през август. И истинската новина е, че от Реформаторския блок са успели да постигнат съгласие за каквото и да било. Дори съгласието да е, че може да постигнат съгласие за нещо през август.

И за финал – според неправителствената организация Info Park, между 50 и 300 души на ден преминават нелегално от България за Сърбия. В края на миналата седмица сръбският премиер обяви, че създава общи патрули на армията и полицията, за да предотврати влизането на нелегални мигранти, които идват предимно от България и Македония. Това предизвика реакция от главния секретар на МВР Георги Костов, който вчера каза, че Сърбия няма повод за притеснение от гледна точка на сигурнoстта, но не е коректно да се коментират действията по охрана на граница на съседна държава.