SHARE

Когато в политическото пространство на една държава вътрешният министър се притеснява да попита кога търсен престъпник ще му бъде предаден, а обществената дискусия се върти около кучета с памперси и задължителни хора в училищата – нещата не отиват на добре.

Българският министър Валентин Радев се чувства неудобно да попита турския си колега кога Митьо Очите ще бъде екстрадиран и предаден в България. Абсурдът продължава тук. 

А жарката дискусия около укрития ролс-ройс на общинския съветник от БСП – Бенчо Бенчев, познат още като добрия самарянин, заловен с Митьо Очите само защото му помагал, взема нови висоти. Аргументите са все така несъстоятелни. 

Пък докато си караме аудита и ролс-ройсове, някакви метеоролози казват, че не им достигат 10 милиона лева (или по новата единица – 1/4 годишен оборот на Пеевски), за да работят. Голяма част служителите в Института по метеорология и хидрология (НИМХ) в София и филиала във Варна са напуснали, като останалите работят извънредно. В морската столица не достигат хора, за да се сформира екип за денонощна работа, като освен прогнозни за времето работещите там обслужват и корабоплаването. Причината е, че годишно Българската академия на науките (БАН) отпуска с около 10 млн. лева по-малко, отколкото са необходими на НИМХ да изпълнява дейностите си, възложени от закона. Голям праз, ще си кажем ние и ще си пуснем климатика в ролс-ройса.

В случай че сте забравили – в София 15 екипа за спешна помощ обслужват тримилионен град. Казваме това във връзка с пострадалите от жегите, на които не може да бъде оказана навременна спешна помощ. За сметка на това обаче пак кърпим бедствията на парче, като вместо инвестиция в надеждна структура държавата отпуска компенсации за съсипана такава. Така десетки милиони ще трябват за покриване на щетите над републиканската пътна инфраструктура. Повече по темата. 

Но може да бъдете спокойни, тъй като поне членовете на Висшия съдебен съвет намериха луксозни коли със задължителен бежов салон, както беше по изискване. Прахта им ще дишат 97% от българите въпреки всички мерки и пари за чист въздух. Хаотични решения, липса на глоби за кметовете и остаряла система за мониторинг отчита Сметната палата, като подобрението в държавата е оценено като слабо, а обещанията – като силни, но неизпълнени.

Междувременно – това не е шега – общински съветник предлага кучетата в Пловдив да се извеждат на разходка само с памперси. Ако други държави решават проблемите с недобросъвестни стопани с глоби, закони, безплатни материали за събиране на отпадъците и т.н., то Бай Ганьо определено е иновативен в този случай.

„Когато стопаните на кучета ходят на обществени места, които са паркове и градини, е забранено за кучета, но те преминават, нека да преминават с памперси кучетата. Няма да има зацапвания, няма да има замърсявания“, аргументира се Стоян Алексиев пред Би Ти Ви.

Отново – това не е шега. Доказателството може да видите тук. 

По повод хвалебствените слова на премиера Бойко Борисов – идва ли наистина редът на магистрала „Хемус„? Този въпрос задават колегите, а отговора може да намерите тук. 

Ако критичният праг на глобалното затопляне бъде преминат, е вероятно да се отключат поредица от процеси, които ще доведат до резки климатични промени. Топене на вечната замръзналост, загуба на метанови хидрати от океанското дъно, неустойчивост на сухоземните и океанските въглеродни резервоари, загуба на арктически воден лед, намаляване на антарктическия воден лед ще превърнат части от Земята в необитаеми. Повече за „парниковия период“, пред който сме изправени, може да прочетете тук.

В Калифорния най-големият горски пожар в историята на щата ще гори до края на август. Горещите и ветровити метеорологични условия ще усложнят допълнително ситуацията. Пожарът Мендочино се разрасна до площ от 117 639 хектара днес сутринта, като едва една трета от него е овладяна. Над 14 000 пожарникари се борят с всички пожари в американския щат. 

Корупцията не е наша запазена марка. Най-важният свидетел по делото срещу бившия ръководител на предизборната кампания на Тръмп – Пол Манафорт, си призна, че и двамата са укрили милиони долари в чуждестранни сметки, за да не плащат данъци в САЩ. Ричард Гейтс е откраднал стотици хиляди от бившия си шеф Манафорт през десетте години на работа заедно. Още по темата. 

До миналия август летището във Виена не предизвикваше голям интерес. След като вторият по големина негов клиент се срина, то се превръща в най-желаното поле за европейските нискотарифни превозвачи, пише Financial Times. Авиокомпанията Air Berlin изгуби близо 2 млрд. евро и до голяма степен е „отговорна“ за настоящата популярност на летището, защото много от превозвачите в момента се стремят да запълнят образувалата се от срива на германския превозвач празнина, разказва „Капитал“. 

Колаж: Иван Червенков, „Бенчо Бенчев срещнал случайно Димитър Желязков и му помогнал, защото бил болен“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.