SHARE

Днес в Рио де Жанейро бе поставено началото на петнайстите летни Параолимпийски игри. До 18 септември ще бъдат проведени 528 състезания в 23 спорта. Официалното откриване ще се проведе в полунощ българско време. България ще бъде представена на игрите с шестима спортисти. Иванка Колева ще започне първа от българските състезатели като ще се бори за медал от гюле в клас F56/57 в четвъртък, а Радослав Златанов стартира в спринта на 100 метра в категория T13 в петък рано сутринта българско време. Международният параоплимпийски комитет наложи пълна забрана за участие на Русия в игрите. Това стана, след като по-рано тази година комисията „Макларън” оповести разследване за употребата на допинг в руския спорт и „директен натиск и намеса от руската държава в работата на антидопинг лабораторията в Москва“

„Русия явно и безжалостно наруши международния ред и право. Това не може да остане без последици и единственият мирен инструмент са санкциите“, казва министърът на външните работи Даниел Митов в интервю за Ройтерс. „Докато минските споразумения не са напълно приложени, не мисля, че има условие за облекчаване на санкциите. Точно обратното“, заявява той. Митов казва още, че би било добре за България, ако икономическите отношения с Русия се подобрят, но посочва, че има големи въпроси, поставени на масата за обсъждане. В същото време вицепремиерът Томислав Дончев, който участва в блицконтрол в Народното събрание, се изказа, че е редно да работим за по-добри отношения с Русия. Според Дончев: „Санкциите нагнетяват отношението между ЕС и Русия, което в ситуация на регионална несигурност не носи допълнителни ползи“. Газовият хъб „Балкан“ можел да съществува и без руски газ, но би бил по-атрактивен и рентабилен с доставки от Русия.

„Гроздан Караджов е автентичният десен кандидат. Той не е участвал в други правителства като Трайчо Трайков“, заяви след заседанието на СДС зам.-председателят на партията Румен Христов. Така от СДС обявиха, че от партията им ще настоява общият кандидат на РБ за президент да бъде Гроздан Караджов. „Ако останалите партии подкрепят кандидатурата на Трайчо Трайков, ние ще я приемем и няма да бъдем причина за разцепление на РБ“, заяви Христов. СДС настоява за изслушване на Трайчо Трайков и Гроздан Караджов, след което да бъде взето решението за окончателната кандидатура.

Парламентът прие промени в Закона за ДДС, с които премахва налога на дарени хранителни продукти. Премахването на данъка ще важи само ако стойността на даренията на година не надхвърлят 0,5% от общия годишен оборот на данъчно задълженото лице, което ги прави. По този начин депутатите се надяват да се мотивират големите хранителни вериги да даряват храна, вместо да я изхвърлят. Въпреки единодушното гласуване на промените Менда Стоянова от ГЕРБ посочи, че трябва да се обърне внимание на контрола, за да „не направят някого богат“.

Работници от фалиралата мина „Черно море“ блокираха пътя Бургас – Слънчев бряг. Миньорите настояват да получат неизплатените си възнаграждения и обезщетения. Те обявиха, че са получили писма от НАП, че имуществото на фалиралата фирма ще бъде разпродадено, което включва и жилищата, които те обитават. По този начин миньорите и семействата им ще останат на улицата. Те обявиха, че протестите им ще продължат, докато държавата не се намеси. Мина „Черно море“ се свързва с Христо Ковачки. Тя бе затворена през април тази година. Последният финансов отчет на дружеството е за 2013 г. От него става ясно, че са добити около 70% от планираните количества въглища. Заради затруднени разплащания с основния потребител – „Топлофикация – Сливен“, компанията не успява да извърши всички необходими ремонти и инвестиции. Финансовият резултат за годината е отрицателен – около 5 млн. лв., като загубата се увеличава с около 1 млн. лв. спрямо предходната година. От края на 2014 г. формален собственик на дружеството се води кипърската „Магива холдингс“. Дотогава то беше собственост на регистрираното на Сейшелите „Севар“.

Великобритания планира да изгради нова стена на границата с френския град Кале. Целта е да бъде спрян потокът от мигранти към страната. „Направихме оградата. Сега правим стена“, заяви британският имиграционен министър Робърт Гудуил на правителствено изслушване във вторник. Това е последният опит да се подсили сигурността по границите в Кале – дом на критикувания временен лагер, познат като „Джунглата“, където хиляди души са преместени и живеят в нехуманни условия.

Полицията в Париж е арестувала мъж от списъка на наблюдаваните за тероризъм. Колата му е била открита в близост до катедралата Нотр Дам пълна с газови бутилки. Автомобилът е бил без регистрационни номера, оставен на габаритни светлини. Полицията съобщава, че вътре са намерени и документи на арабски език. Френски медии съобщават за няколко арестувани. Нотр Дам е едно от най-туристическите места в Париж, катедралата е посещавана от 13 милиона туристи годишно.

*За изготвянето на този бюлетин е използвана информация от “Дневник”, Би Би Си, „Капитал“.