SHARE

Европейската комисия отхвърли обвиненията от българския евродепутат Емил Радев (ГЕРБ) и анонимни материали от медийната империя на депутата от ДПС Делян Пеевски, че мониторинговите доклади върху правосъдието и вътрешните работи на България са необективни и некомпетентни, че се пишели от няколко еврочиновници и служат за дискриминиране на страната ни в ЕС и за оправдаване на външно финансиране за неправителствени организации, наблюдаващи правосъдието, съобщава сайтът „Club Z“. „Комисията отхвърля всички атаки срещу отделни нейни служители и срещу Механизма за сътрудничество и проверка“, заявява говорителят на ЕК по въпросите на правосъдието Кристиян Виганд. Поредица материали без подпис през последните седмици паралелно с евродепутата Емил Радев визират директно съветника към делегацията на ЕК в България Юри Тавание. Обявявайки го за „скандален еврочиновник в конфликт на интереси и доносник“, който влияел в докладите, като клеветял българската съдебна власт. Позицията на евродепутата Радев съвпада с позицията на председателя на ВАС Георги Колев против мониторинга. Радев участва през март 2016 в делегацията от политици от ГЕРБ, ДПС и БСП с участието на главния прокурор Цацаров и Георги Колев в Брюксел, където поискаха прекратяване на мониторинга с мотива, че е дискриминационен и неефективен.

Стана ясна българската позиция за заседанието на Европейския съвет, което предстои на 9 и 10 март в Брюксел. България е за запазване единството и целостта на Евросъюза и е против “Европа на скорости“. На тенденциите за фрагментиране на съюза следва да се противодейства чрез преодоляване на различията и постигане на съгласие по общите цели, е българската позиция.  България ще даде висока оценка на досегашния председател Доналд Туск и ще го подкрепи за втори мандат. Страната ще бъде представлявана от президента Румен Радев.

Служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да издаде указ, с който за временно изпълняващ длъжността командир на Сухопътните войски да бъде назначен бригаден генерал Михаил Попов. Максималният срок, в който той може да заема поста, е една година. Междувременно днес новият началник на отбрана Андрей Боцев пое ръководството на армията след оставката на ген. Константин Попов. Генерал Боцев заяви, че ще направи всичко възможно, за да повиши бойната подготовка на Българската армия.

В Атина избухнаха сблъсъци между протестиращи фермери и полиция. Фермерите протестираха срещу високите данъци и искат правителството да оттегли новите мерки за икономии.

Дипломати от шест източноевропейски страни призоваха американския Сенат да им помогне срещу намеса от страна на Русия по време на заседание на подкомисия в американския Сенат, посветено на дейността на Русия в техните държави. Външният министър на Украйна, както и посланиците във Вашингтон на Полша, Литва, Латвия, Естония и Грузия  изразиха опасенията си относно намесата на Русия във вътрешните им работи и призоваха САЩ да не облекчават санкциите срещу Русия.

Горната камара в британския парламент гласува депутатите да получат повече правомощия да отхвърлят окончателните условия за излизане на Великобритания от Европейския съюз. Те ще изискат британският парламент да одобри споразумението за напускане.

Атентатори облечени като лекари атакуваха болница в Афганистан и откриха огън по лекари и пациенти. Най-малко 30 са загиналите. Ислямска държава пое отговорност за престъплението.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.