SHARE

„Отново смел журналист пада в битка за истината и срещу корупцията. Отговорните трябва да бъдат изправени пред справедливоста незабавно от българските власти“, заяви заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс.

Германското правителство остро заклейми убийството и настоява за прозрачно разследване.

Депутати от Европейския парламент настояват за разследването тук да бъде изпратена делегация на парламента, както това се е случило в Малта и Словения след убийството на журналисти там.

Продължиха силните реакции след жестокото изнасилване, удушаване и убийство на 30-годишната журналистка Виктория Маринова – както в българското общество, така и в международните медии и дори сред висши представители в ЕС.

Тази вечер от 18:30 в София се провежда бдение в нейна памет, а подобни събития има и в Русе, Плевен и Видин.

Днес от прокуратурата и МВР бяха категорични, че се разследват абсолютно всички версии (след като вчера първо казаха, че версия убийството да е свързано с работата ѝ е малко вероятна). За да покажат „сериозно отношение“, в Русе пристигнаха и вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров. Целта е да проверят докъде е стигнало разследването и дадат напътствия на местната полиция и прокуратура.

„Алфа Рисърч“: ГЕРБ губи доверие и преднината й пред БСП се топи до 2,5%

ГЕРБ и техните партньори в управлението – „Обединени патриоти“, губят доверие. Електоралната подкрепа за партията на Борисов пада с 2,3% спрямо юни – до 22,2%, а „патриотите“ са малко над летвата за парламента – с 4,7%. Това показват данните от новото проучване на „Алфа Рисърч“ към края на септември. В същото време загубеният им електорат за момента не прелива към БСП, която също губи минимално електорат, но що-годе остава на същите позиции с 19,7%. В крайна сметка обаче ГЕРБ вече няма комфортна преднина пред БСП.

Прокуратурата образувала дело и наложила запор на 14 млн. евро по сигнала за дейността на „Джи Пи груп“

Софийската градска прокуратура е открила данни за престъпление и е образувала досъдебно производство по сигналите на „Биволъ“ и вицепремиера Томислав Дончев за евентуални злоупотреби с евросредства при дейността на консултантски компании, които според разследването на медията са свързани със строителната компания „Джи Пи груп“. Това съобщи главният прокурор от Русе, където е във връзка с убийството на местната водеща Виктория Маринова. По искане на държавното обвинение са запорирани банкови преводи за 14 милиона евро. Запорът е наложен по силата на Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Трима нови президенти в Босна и Херцеговина

Босна и Херцеговина, която се управлява от президиум, има нови съпрезиденти. Сегашният президент на Република Сръбска Милорад Додик и кандидатът на бошняшката Партия за демократично действие Шефик Джаферович печелят по едно място, сочат първите резултати на изборната комисия. Представител на босненските хървати пък вероятно ще е умереният социалдемократ Желко Комшич, който вече е бил два мандата президент в миналото, а сега ще има възможност за трети.

Вероятно с над 400 милиона лева ще бъде увеличението на бюджета за образование през 2019 г. в сравнение с плана за тази година. Както и през тази година, най-голямата сума отгоре ще е за планираното увеличение на учителските заплати. За това са предвидени 330 млн. лева. Други около 30 млн. лева са предвидени за 10% ръст на възнагражденията на непедагогическите специалисти, анонсира министърът на образованието Красимир Вълчев в понеделник.

Намалява броят на хората, излезли в пенсия през последните 2 г., отчита НОИ. През 2017 г. са се пенсионирали с 8,8% по-малко хора спрямо година по-рано. Тенденцията се запазва и през първото полугодие на 2018 г.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.