SHARE

Природният газ ще поскъпне рязко с 14% от 1 октомври,  защото правителството не иска да се договори с „Газпром“ за по-ниски цени, въпреки че Европейската комисия задължи руския гигант да влезе в такива преговори. Уви, родното патриотично правителство никой не може да го задължи. 

Енергийният регулатор ще одобри искането на „Булгаргаз“ природният газ да поскъпне с 13.89% от 1 октомври. За разлика от досегашната практика този път анализите на експертите потвърждават като обосновано цялото искано увеличаване на цената и на предстоящото на 25 септември заседание вероятно ще го одобрят без спорове.

„Обединени патриоти“ поискаха правителството официално да подкрепи Орбан

Тази сутрин агент „Иван“ Каракачанов е внесъл предложение в Министерския съвет, с което се настоява правителството да излезе с позиция в подкрепа на унгарския премиер Виктор Орбан.

Той уточни, че под предложението са се подписали още вицепремиерът Валери Симеонов и министърът на околната среда и водите Нено Димов. Преди това председателят на парламентарната група на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров също настоя за официална позиция в подкрепа на Орбан. Каракачанов, Симеонов и Димов са именно от квотата на патриотите.

Президентът и БСП пратиха в Конституционния съд промените в административния процес

Президентът Румен Радев изпревари БСП и пръв сезира Конституционния съд за спорните промени в Административнопроцесуалния кодекс часове след обнародване на закона във вторник. Промените ограничават достъпа на гражданите до правосъдие чрез драстично повишаване на съдебните такси за касационната инстанция, премахват възможността за касация по редица дела, включително за основни права, въвеждат закрити заседания във Върховния административен съд и неясни правила на местната и родовата подсъдност. Същите текстове Радев оспори и чрез вето, но мнозинството в парламента го преодоля миналата седмица.

Тръмп притиска Китай с мита за още $200 млрд. в опит да постигне сделка

САЩ наложиха нови 10-процентови мита върху вноса на китайски стоки на стойност 200 млрд долара от 24 септември, като до края на годината те ще се увеличат до 25%. Това е най-сериознит удар на Вашингтон до момента. Сега в сила са мита върху продукти на обща стойност 50 млрд. долара. Те обаче засягат стоманата и алуминия и са насочени срещу бизнеса, докато новите ще засегнат бързооборотни стоки като електроника, хранителни и текстилни продукти и ще ощетят потребителите. По тази причина решението бе критикувано от политици във Вашингтон.

Русия обвини Израел за сваления от Сирия техен самолет – макар най-вероятно той да е бил свален от режима на Асад в Сирия.  

Русия обвини Израел за сваления днес сутринта от Сирия неин военнотранспортен самолет с 15 души на борда. Според информацията инцидентът се е случил на 35 км от сирийския бряг, когато самолетът се е връщал в авиобазата Хмеймим.

ЕК започва антимонополно разследване дали BMW, Daimler и Volkswagen са сключили тайна сделка, за да избегнат конкуренцията в разработването на технологии за ограничаване на вредните емисии.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.